Izvor: JUGpress.com, 11.Jul.2023, 16:39

Deo radnika Džinsija na razgovoru sa italijanskom kompanijom iz koje tvrde da mogu da počnu sa radom za dva meseca

LESKOVAC

Stotinak radnika Džinsija danas je došlo na grupni intervju za eventualni posao u italijanskoj kompaniji Aunde iz koje najavljuju da će početi da rade u Leskovcu.

Radnici su nam rekli da nisu dobili nikakvu konkretnu ponudu već je sa njima obavljen grupni razgovor i da im je rečeno da predaju svoj CV.

Naši sagovornici ne znaju još uvek šta da rade i podsećaju da su i dalje zvanično radnici Džinsija odakle du dobili 45 dana plaćene pauze >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u radu.

Kažu da im je obećana isplata 60 posto od plate za to vreme kao i da taj iznos ne sme da bude manji od minimalca.

Neki od njih su proveravali da li im je uplaćivan radni staž i za svakog je informacija različita.

Dok jedna radnica, koja je počela da radi još 2011. godine kaže da joj u svakoj godini fali po neki mesec u uplati staža, većina kaže da su problematični mesec ili dva u prošloj godini i da nemaju informaciju za mesece u ovoj godini.

Stotinak njih je već podnelo tužbe preko advokata zvbog tog neuplaćenog staža.

Predstavnici italijanske kompanije Aunde sa kojom se pregovaralo o preuzimanju objekta Sintetike, gde je prethodnih godina radila turska kompanija Džinsi, najavljuju preuzimanje oko 300 radnika.

A evo šta su rekli gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i Anino de Venecija, generalni menadžer kompanije AUNDE.

CVETANOVIĆ: Pre 2012. godine, kada sam preuzeo odgovornost gradonačelnik, a u fabrici Džinsi je bilo 20-ak radnika koji su radili u potpuno devastiranoj fabrici koja je bukvalno bila na otvorenom, jer iznad nije postojao krov. Investicija od 197 miliona dinara, Vlada Republike Srbije je investirala, i od jedne propale fabrike, Sintetike, koja je bila propala, devastirana, zarasla u korov, mi smo posle dve godine napornog rada uspeli da napravimo jednu princezu koja daje adekvatne uslove za rad uposlenika. U poslednjih godinu dana, naročito od kada je fabrika Džinsija u Ukrajini počela da ima svojih problema zbog rata, do toga da sirovine koje su nabalvljali su postajale sve skuplje, a tržište u Zapadnoj Evropi sve skromnije i skromnije, sa manjim potrebama, a većim atributima i željama da bude kvalitetnije i jeftinije, Džinsi je polako zapadao u probleme. Mi smo mogli da prekinemo taj lanac i pre 7-8 meseci, ali bi onda ovi radnici koji su sada ostali bez posla, još tada ostali bez posla. Za to vreme se dosta razmišljalo, tražio se partner i ovde sa mnom su direktor italijanske fabrike, kao i izvršni direktor svih fabrika kada je u pitanju prodaja. Imali smo tri sastanka, imali smo sastanak i u Vladi Srbije, da nastave u prostroijama Džinsija svoj proces proizvodnje. Oni već imaju fabriku u Jagodini i već smo slali desetak radnika preko Nacionalne službe za zapošljavanje do Jagodine da se edukuju.

Firma koja je ovde pred vama je jedna od dominantnijih firmi, a to sam čuo i od konkurentnih kompanija, kao što je Auto-stop, grčka firma koja posluje u Srbiji. Ne traže nikakve subvencije, tako su se izjasnili u Vladi Republike Srbije, žele da nastave proces proizvodnje, i očekuje se da najkasnije u roku od mesec dana nastave proces proizvodnje, a realno je da očekujemo za dve do tri nedelje. Oni su spremni odmah, potrebno je raskinuti ugovor sa Džinsijem i preneti ugovor o korišćenju prostora na italijansku kompaniju, kao i da veći broj zainteresovanih radnika mogu da idu na edukaciju u Jagodini. To znači da bi već sutra, prekosutra 50-ak radnika mogli da odu da se nauče jer su slične mašine, ali ipak je različita tehnologija. Svako od radnika može da ode u Jagodinu na edukaciju, a može i da sačeka period da ovi radnici koji steknu tu edukaciju svoje znanje prenesu na njih. Znači, svi su radnici isključivo u Leskovcu, a ne u nekim drugim fabrikama. Pored fabrike koja je ovde prisutna kao što vidite, Jura je zainteresovana da preuzme 200 radnika, Auto-stop takođe, a mogu da vam kažem i da naše lokalne firme, kao DITS koji je u poslednjih sedam dana zaposlio pet radnika. Ima dosta radnika i iz Vlasotinca i Lebana, tako da, kada kažemo Grad Leskovac, mi faktički pokrivamo čitav region. Tu su već njihovi predstavnici u sali Džinsija, koji gledaju instalacije, ovde se rade intervjui sa radnicima, svako mora da prođe određeno testiranje, da izrazi određeni želju, a mi se nadamo da ćemo u narednih mesec dana nastaviti da radimo punim kapacitetom.

Na pitanje oko trenutnog radnog statusa radnika i nove pauze od 45 dana Cvetanović je ovako komentarisao:

CVETANOVIĆ: To što su oni rekli, neka oni i stoje iza toga. Ja kažem ono što znam, ono što smo mi insistirali, majska plata je isplaćena, ostaje samo da se junska plata isplati radnicima, to su njihove obaveze. Pri tome ja ću uvek da vas zamolim da ne trebamo uvek pred stranim partnerima o svim varijantama i na sva postavljena pitanja, zato što ipak treba da potpišemo ugovor sa njima. MI smo im dali ugovor na korišćenje, pa bih vas zamolio za neka pitanja za koja ste zainteresovani ili ih postavite nasamo ili da ih postavite u nekom drugom vremenskom periodu.

JUGpress: Da preciziram, radnici neće raditi u Jagodini, nego isključivo u Leskovcu?

CVETANOVIĆ: Tako je.

K1: tekstilna industija je u pitanju?

CVETANOVIĆ: Jeste, auto industrija, ono što radi i Auto-stop, s tim što po informacijama koje sam ja imao u komunikaciji sa Atuo-stopom, mnogo jača kompanija, čak Auto-stop mnoge delove uzima upravo od ove fabrike.

JUGpress: Oni su skoro prošorili pogon u Jagodini?

CVETANOVIĆ: Jeste, imaju i pogon u Kragujevcu, koliko sam ja informisan. Ali, evo uspeli smo u komunikaciji s njima da ih zamolimo da proces proizvodnje nastave i u Leskovcu.

RTS : Možete li da nam kažete broj radnika?

CVETANOVIĆ: Svi manipulišu, ali negde oko 300 radnika je na kraju ostalo… To su informacije koje dobijam od Džinsija, ali na sve informacije koje dobijate uvek morate da stavite znak pitanja.

RTS: Marta 2022. godine, kada je predsednik Srbije obilazio firmu Erenli, direktor Džinsija nam je rekao da nam 950 radnika. Znači, za godinu dana nema 600 radnika? To je ispao veći problem u proteklih godinu dana nego danas?

CVETANOVIĆ: Znate, on je rekao i da će se pojaviti prošle srede, pa se nije pojavio. Kada su svi nešto hvalili, kada je Miloš Cvetanović rekao da se ne sekirate, to je bila neka fabrika koju su otvorili u Krupnju zahvaljujući nama, i pre godinu dana, kada su hteli da ugase fabriku, dogovor je bio da je ugase tamo, a da u Leskovcu ne ugase.

JUGpress: A šta će biti sa fabrikom u Novom Pazaru?

CVETANOVIĆ: Verujte mi, zaista ne bih mogao da… Mislim da je ova ingerencija nad čitavim regionom meni nezasluženo data, a kamoli sada da vodim računa i o nekim drugim gradovima…

PITANJE: Da li mogu da nam kažu kakvo im je iskustvo sa srpskim radnicima, pošto već imaju radnike u Srbiji?

Anino de Venecija: Posle deset godina rada u Srbiji našu utisak je da su lojalni radnici, da su ozbiljni, i uvereni smo da i u Leskovcu možemo napraviti veoma dobre rezultate. Gradonačelnik je pričao sve najlepše o ljudima, prvenstveno o radnicima iz Leskovca, i iz mojeg iskustva, jer ja sa svojom porodicom živim već devet godina u Srbiji, zaista sam uveren da smo našli dobru novu lokaciju za našu dalju proizvodnju. Planiramo oko 200-250 radnika, verovatno i više, ali o tom potom. Mi uvek imamo dugoročne projekte koje realizujemo, jer radimo u auto-moto industriji. Najpre moramo da sprovedemo proces obuke na našim mašinama koje su drugačije nego mašine koje je koristio Džinsi i taj proces obuke privremeno bi morao da se obavi sa grupom radnika u Jagodini. Ali, počinjemo u Leskovcu i aktiviramo proces proizvodnje maksimalno za mesec dana.

JUGpress: DA li to znači da ćete morati i mašine da promenite?

CVETANOVIĆ: Neke da, neke ne, sada im je tamo ekipa koja gleda koje mašine mogu da se iskoriste, da oni to eventualno otkupe te mašine od Džinsija, a da vide koje moraju da nabave kao nove.

A ŠTA KAŽU RADNICI?

Među onima koji su došli na intervju je i Stefan Jovanović.

Kaže da je zainteresovan ali da će konačnu odluku da donese kada čuje sve uslove koje novi poslodavac nudi.

Kaže da kredit mora da plaća i da je zato spremna da odmah počne da radi na drugom mestu. (kraj) LJS/ SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.