Dejan Mikavica: Besprizorno istoriopisanje neodgovornih pojedinaca u krugu oko Muzeja žrtava genocida u Beogradu

Izvor: KMnovine.com, 12.Nov.2019, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejan Mikavica: Besprizorno istoriopisanje neodgovornih pojedinaca u krugu oko Muzeja žrtava genocida u Beogradu

Genocidna politika hrvatske države i pogrom Srba u Endehaziji dobija u poslednje vreme najgoru moguću interpretaciju u kvazi naučnom, zlonamernom i besprizornom istoriopisanju nesavesnih i krajnje neodgovornih pojedinaca u krugu oko Muzeja genocida u Beogradu, u sred Srbije!


   
Muzeja žrtava genocida u Beogradu    
Piše: Dejan Mikavica




Forenzička istraživanja srpskih žrtava >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << izvršena posle Drugog svetskog rata i rezultati do kojih su došli istraživači okupljeni u komisiji oko Srboljuba Živanovića preko Terzićevih rezultata saopštenih u Vojnoj enciklopediji, prebrojanih humki i sabranih žrtava hrvatskih zličina do najnovijih naučno obrazloženih dokaza izloženih u delu Gideona Grajfa nisu bili smetnja Dušanu Nikodijeviću da stane svojom knjigom (Jasenovac – između broja i žrtvi, Muzej žrtava genocida, Beograd 2019) u odbranu hrvatske istoriografije koja uporno nastoji da broj ubijenih Srba u hrvatskim logorima smrti umanji i marginalizuje.

Po svemu sudeći, više nije dovoljno samo ono što pišu hrvatski istoričari (i što je prilično sažeto opisano u delu Bespuća Franje Tuđmana) da bi se razmere genocida koji su počinili hrvati umanjile, ublažile i samim tim oprostile i obesmislile, već na tom gnusnom poslu moraju biti angažovani srpski istoričari poput Nikodijevića.

Da sve bude još gore i opasnije, politiku revidiranja istorijskih činjenica i razmera hrvatskih monstruoznih zločina opravdavaju i uzdižu srpski intelektualci za koje smo do juče bili sigurni da im je srpski nacionalni interes pa i istorijska istina o broju ubijenih Srba u hrvatskim ustaškim logorima iznad svega.

Došlo je po svemu sudeći neko zlo vreme u kojem upravo Srbi i njihova intelektualna elita nacionalno-patriotske provenijencije treba da obavi najprljaviji posao i pod izgovorom da se bori za istinu – svede broj srpskih žrtava u NDH sa milion na nekih 100 ili 200. 000?!

I sve to pokrije i opravda potrebom da se tako najbolje brani naučna istina, da nije važno koliko je Srba ubijeno već samo – kako je to učinjeno itd. U ovakvoj ludosti ide se i korak dalje i unapred se kvalifikuju svi protivnici nove srpske pseudo nauke kao ,,veliko Srbi”!?


   
Prof dr Dejan Mikavica    
Sumanutom logikom da je pomirenje Srba sa Hrvatima izvesnije ako se ,,istini” priđe iz hrvatskog ugla i broj ubijenih Srba u hrvatskim logorima smanji na što manju meru, srpski intelektualci svesno ili nesvesno (sasvim je svejedno) staju u odbranu hrvatske zločinačke ideologije, marginalizuju njene stravične razmere, ruše predstavu o hrvatima kao najvećim srpskim neprijateljima i njihove zločine svode na brojeve koji se mogu i sa hrvatske strane prihvatiti.

Od prihvatanja ovakvih brojeva do razumevanja genocida počinjenog nad Srbima samo je korak!

Srpski istoriografi koji se približavaju na ovakav način hrvatskoj istoriografiji (a ona je u direktnoj službi hrvatske ustaške ideje) čine nemerljivu štetu i srpskoj nacionalnoj i državnoj politici i srpskim interesima i istorijskoj nauci. Ovakvo istoriopisanje podseća nas na sve ono što rade u poslednje vreme srpski režiseri, producenti i scenaristi stvarajući serije i filmove u kojima se nacionalna istorija interpretira na srpsku štetu: podsetimo se samo Nemanjića ili Ravne Gore ili filmova poput Svetog Georgija… 

Srpski istoričari, kao i srpski režiseri nalaze se uvek pred istim izborom: ili neće uraditi ništa u interesu svoje nacije i svoje struke ili će uraditi nešto šte će biti na štetu i nacionalne stvari i istorijske nauke. Predrag Marković, Dušan Nikodijević, Veljko Đurić Mišina … pokušavaju nas uveriti da je bolje ovo drugo. U revizionističkoj školi hrvatske istoriografije oni će nesumnjivo zaslužiti značajno mesto.


Izvor: Fejsbuk stranica Dejan Mikavica




KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.