Debata o razmeni teritorija Srbije i Kosova bez Srba među govornicima, posetioci izazvali incident

Izvor: JUGpress.com, 15.Mar.2018, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debata o razmeni teritorija Srbije i Kosova bez Srba među govornicima, posetioci izazvali incident

BUJANOVAC

Inicijativa mladih za ljudska prava organizovala je danas u bujanovačkom Domu kulture panel diskusiju o ideji razmene teritorija Srbije i Kosova na kojoj su kao govornici učestvovali Ragmi Mustafa ispred Nacionalnog saveta Albanaca, Fismir Jahiu iz stranke Alternativa za promene i Gani Rašiti iz preševskog Centra za zagovaranje i demokratiju.

Iako se u pozivu organizatora navodi da diskusija „ima za cilj da se čuju mišljenja i stavovi društvenih aktera u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << srpske i albanske zajednice sa Kosova i juga Srbije, odnosno dve zajednice koje bi bile direktno pogođene u slučaju realizacije ovog modela” – srpskih predstavnika među govornicima nije bilo, da li nisu pozvani ili su odbili da učestvuju – nije bilo objašnjenja.

Jedan od posetilaca, profesor Svetislav Veličković, izazvao je incident poručivši uz psovke organizatorima da su oni “Beograđani”, kako je rekao, krivi za sve .

“Dođete iz Beograda i učite nas kako da živimo zajedno”.

On je pitao i kako mogu da se razmenjuju dve srpske teritorije, govorio je o nestalim Srbima tokom sukoba na jugu Srbije od 2000. i 2001. godine, a jednom od panelista, Ragmiju Mustafi, koji je i odbornik u bujanovačkoj skupštini, je postavio pitanje u kojoj državi radi i od koga dobija platu.

Veličkovićev istup je od strane Jahiua okarakterisan kao govor mržnje, dok je Mustafa prokomentarisao da je “to profesor koji je predavao deci”.

Mišljenja panelista o ideji o razmeni teritorija se razlikuju, pa je tako Mustafa konstatovao da još uvek niko nije izneo konkretan predlog ili platformu o razmeni.

“Niko da kaže, kako, na koji način bi se teritorije delile i šta bi se konkretno delilo. Većina misli o severu Kosova i jugu Srbije, ali ustav Kosova ne dozvoljava tako nešto, dok Srbija Kosovo i ne smatra državom”, istakao je Mustafa, uz konstataciju da realizacija ove ideje zavisi od konačnog rešenja pitanja Kosova, odnosno dogovora Beograda i Prištine.

Rašiti smatra da je ovo dobra ideja koju većina Albanaca na ovim prostorima podržava još od referenduma 1992. godine kada su se izjasnili o pripajanju Kosovu. Ipak, kako kaže, za realizaciju je neophodno da se Kosovo i Srbija  međusobno priznaju.

“Razmenu teritorija, kako kaže međunarodno pravo, mogu da sprovedu dve međunarodno priznate države i Ujedinjene nacije bi poštovale tu odluku. Nema nikakve opasnosti od eventualnih sukoba ako sve proistekne iz dogovora, međutim ja ne vidim da se u tom pravcu preduzimaju neki koraci”, rekao je Rašiti.

“Razmena je neprihvatljiva opcija koju nude neodgovorni ljudi”, istakao je Fismir Jahiu. Po njegovim rečima, o ovoj ideji se govori zbog politikanstva.

“Mi smo spremni za integraciju u državu Srbiju, ali nas ta ista država u tome sprečava. Pobeda Albanaca bi bila kada bi uspeli da dobijemo svoja prava, a ne podela”, smatra Jahiu.

Govoreći o istinskoj želji Albanaca, Jahiu je zaključio da je to ujedinjenje, a ne razmena teritorija.

“Ujedinjenje zbog diskriminacije koju nad nama vrši država Srbija”, zaključio je on.

Među posetiocima na ovoj panel diskusiji nije bilo zvaničnika iz opštinske vlasti, niti predstavnika opozicionih partija.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ideja o podeli Kosova delikatna tema"

Izvor: RTS, 15.Mar.2018

Incijacijativa Mladih za ljudska prava iz Beograda organizovala je debate u sklopu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu u opštinama Bujanovac i Preševo.  . Na prvom panelu koji je održan u Bujanovcu Ragmi Mustafa, iz nacionalnog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.