Patrijarh: Kosovo je naš zavet

Izvor: Studio B, 03.Jan.2014, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Kosovo je naš zavet

Patrijarh srpski Irinej služiće na Božić, 7. januara, liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi, dok će 6. januara, na Badnje veče prisustvovati večenjem bogosluženju i tradicionalnom loženju badnjaka na Svetosavskom platou.

Kako je navedeno na sajtu SPC, večernje bogosluženje, a potom i loženje badnjaka zakazano je za 16 sati, dok će na dan Božića liturgija koju će služiti patrijarh početi u 9 sati. Patrijarh >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << srpski Irinej će 9. januara, na praznik Svetog arhiđakona Stefana, slavu Republike Srpske, služiti liturgiju u crkvi Hrista Spasitelja u Banjaluci. 

Poglavar SPC je ranije danas, u božićnoj poslanici, naglasio da na Kosovu i Metohiji stradanja i nepravda ne prestaju, da vekovima traju pokušaji da se ono otme, i poručio Srbima koji tu žive da nisu sami i zaboravljeni, već da je sa njima sav srpski rod i sav pravdoljubivi svet.  

"Naše Kosovo i Metohija su strašno mesto postojanja jer na njemu stradanja ne prestaju, a nepravda se iz dana u dan uvećava. Nemir i nasilje vladaju Kosovom i Metohijom. Decenijama i vekovima otimaju tu pokrajinu, istorijsku Staru Srbiju, iz naših nedara, iz našeg bića", kaže patrijarh Irinej u poslanici koju je uputio u ime svih arhijereja SPC. Ali, napominje patrijarh, ne uspevaju da ga istrgnu, jer je Kosovo i Metohija više od teritorije - ono je "naš zavet".   

Govoreći o prilikama na prostoru bivše Jugoslavije, patrijarh u poslanici kaže da Srbi u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji i Lici, na Kordunu i u Baniji, "ponovo doživljavljavaju, kao i pre dvadeset godina, progone i stradanja zbog svog imena, pisma i jezika", kao i da "čitav slobodoljubivi i pravdoljubivi svet stoji nem i zapanjen pred čijenicom da se brutalno progoni jedno pismo - u ovom slučaju ćirilica".   

Takođe, patrijarh kaže da se pitanje ćirilice koristi kao "paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za njihovo zastrašivanje i odvraćanje od povrtaka na njihova ognjišta". Patrijarh Irinej je u poslanici apelovao na makedonske vlasti da odmah oslobode arhiepiskopa Jovana, poglavara Ohridske arhiepiskopije, kojeg "tamošnja vlast drži nepravedno utamničenog a njegovim vernicima uskraćuje slobodu vere i savesti" i poziva međunarodnu zajednicu da spreči dalju diskriminaciju.   

Patrijarh protestuje i zbog "neprekidnih nasrtaja režima koji vlada u Crnoj Gori na identitet, status i slobodu SPC i zbog pokušaja uplitanja u njen unutrašnji život i kanonsko ustrojstvo". U poslanici patrijarh Irinej napominje da "jedinstvo našeg roda, jednistvo naše Svetosavske crkve, niko nema pravo da ugrozi " i da oni koji iz vlastitih interesa, zbog svoje sujete "cepaju plašt naše svete crkve treba da znaju da će ih kad tad stići pravda Božja".

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Badnje veče i Božić u porti crkve u Pazaru

Izvor: juGmedia, 04.Jan.2014, 16:45

PIROT – Centralna proslava jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika Božića biće u porti crkve u Pazaru, u organizaciji opštine Pirot i hrama Roždestva Hristovog...U ponedeljak 6. januara, na Badnji dan, praznična služba u crkvi počeće u 16 sati, a tradicionalno paljenje badnjaka i lomljenje...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.