Patrijarh služi liturgiju u Sabornoj crkvi na Božić

Tanjug

03. 01. 2014. u 16:10

Patrijarh srpski Irinej služiće 7. januara, liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi, dok će na Badnje veče prisustvovati tradicionalnom loženju badnjaka

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej služiće na Božić, 7. januara, liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi, dok će 6. januara, na Badnje veče prisustvovati večenjem bogosluženju i tradicionalnom loženju badnjaka na Svetosavskom platou.
Kako je navedeno na sajtu SPC, večernje bogosluženje, a potom i loženje badnjaka zakazano je za 16 sati, dok će na dan Božića liturgija koju će služiti patrijarh početi u 9 sati.
Patrijarh srpski Irinej će 9. januara, na praznik Svetog arhiđakona Stefana, slavu Republike Srpske, služiti liturgiju u crkvi Hrista Spasitelja u Banjaluci.
Poglavar SPC je ranije danas, u božićnoj poslanici, naglasio da na Kosovu i Metohiji stradanja i nepravda ne prestaju, da vekovima traju pokušaji da se ono otme, i poručio Srbima koji tu žive da nisu sami i zaboravljeni, već da je sa njima sav srpski rod i sav pravdoljubivi svet.
"Naše Kosovo i Metohija su strašno mesto postojanja jer na njemu stradanja ne prestaju, a nepravda se iz dana u dan uvećava. Nemir i nasilje vladaju Kosovom i Metohijom. Decenijama i vekovima otimaju tu pokrajinu, istorijsku Staru Srbiju, iz naših nedara, iz našeg bića", kaže patrijarh Irinej u poslanici koju je uputio u ime svih arhijereja SPC.
Ali, napominje patrijarh, ne uspevaju da ga istrgnu, jer je Kosovo i Metohija više od teritorije - ono je "naš zavet".
Govoreći o prilikama na prostoru bivše Jugoslavije, patrijarh u poslanici kaže da Srbi u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji i Lici, na Kordunu i u Baniji, "ponovo doživljavljavaju, kao i pre dvadeset godina, progone i stradanja zbog svog imena, pisma i jezika", kao i da "čitav slobodoljubivi i pravdoljubivi svet stoji nem i zapanjen pred čijenicom da se brutalno progoni jedno pismo - u ovom slučaju ćirilica".
Takođe, patrijarh kaže da se pitanje ćirilice koristi kao "paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za njihovo zastrašivanje i odvraćanje od povrtaka na njihova ognjišta".
Patrijarh Irinej je u poslanici apelovao na makedonske vlasti da odmah oslobode arhiepiskopa Jovana, poglavara Ohridske arhiepiskopije, kojeg "tamošnja vlast drži nepravedno utamničenog a njegovim vernicima uskraćuje slobodu vere i savesti" i poziva međunarodnu zajednicu da spreči dalju diskriminaciju.
Patrijarh protestuje i zbog "neprekidnih nasrtaja režima koji vlada u Crnoj Gori na identitet, status i slobodu SPC i zbog pokušaja uplitanja u njen unutrašnji život i kanonsko ustrojstvo"

U poslanici patrijarh Irinej napominje da "jedinstvo našeg roda, jednistvo naše Svetosavske crkve, niko nema pravo da ugrozi " i da oni koji iz vlastitih interesa, zbog svoje sujete "cepaju plašt naše svete crkve treba da znaju da će ih kad tad stići pravda Božja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Oliver Brand

03.01.2014. 17:43

Njegovoj Svetosti Patrijarhu, svim episkopima i celom rodoljubivom Srpskom rodu kao i Pravoslavnim chitaocima Novosti, zelim srecan i blagosloven Bozic i Novu godinu. Hristos se rodi! Sve za Kosovo, Kosovo ni za sto!

Miro Markovic

06.01.2014. 22:07

Uzasavam se upotrebi reci "pogravar" za srpskog pravoslavnog patrijarha. Svi dobro znamo ko je bio 'poglarvar' u Nezavisnoj drzavi Rrvatskoj za vreme ustaske fasaisticke kvazi 'nezavisne' drzave . Od tih 'poglavara' je stradalo preko 700 hilada nevinih pravoslavnih Srba u "poglavarskoj" drzavi ustasa. Kome to u "Novostima" danas odgorava i prija da te reci olako zamenjuje kao da mi nista ne znamo niti se icega ne secamo?