Izvor: JUGpress.com, 08.Apr.2020, 09:29

Da li će Vlasotince da ima redovno vodosnabdevanje u doba korone

VLASOTINCEVodosnabdevanje opštine Vlasotinca je uredno, iako je od trenutka uvođenja vanrednog stanja povećana potrošnja vode za 10 do 15%. Prekidi u isporuci vode se javljaju zbog sanacije kvarova, koji se javljaju pre svega zbog dotrajalosti vodovodne mreže, a poslednjih dana i zbog radova na rekonstrukciji državnog puta gde dolazi do čestih oštećenja cevovoda. U naselju Kukavica je došlo do smanjenja pritiska, a u perifernim delovima i do prekida u isporuci vode zbog kvara u pumpnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << stanici Orašje. Do kvara u pumpnoj stanici Orašje došlo je zbog visoke kote rezervoara, 25 metara veće od potrebne, što je izazvalo određena oštećenja na pumpama i smanjen kapacitet prepumpavanja. Zamenili smo postojeće pumpe od 7,5kW pumpom od 11 kW, čime je znatno povećan kapacitet pumpne stanice a u postupku je analiza direktnog snabdevanja potrošača, da se pokuša preko senzora pritiska uvođenje vode direktno u mrežu u cilju smanjenja opterećenja celokupne opreme u pumpnoj stanici i povećanja kapaciteta, čime bi se trajno uredilo vodosnabdevanje Orašja i Kukavice. Ono što nas čeka, pred letnju sezonu je i zamena pumpi u pumpnoj stanici Lomnica – objašnjava nam probleme koji su nastali nedavno, prvi čovek JKP „Vodovod“, Zvonko Ilić.

JUGpress: O kojoj vrsti kvara se radi?

Zvonko Ilić: Uglavnom se radi o kvarovima na priključnim mestima, a ne retko i na samim cevima. U poslednjih nedelju dana smo imali i dve intervancije na Magistralnom cevovodu.

JUGpress: Kada možemo svi na teritoriji opštine očekivati da se kvarovi otklone i da li će biti u narednom periodu redovnog snabdevanja zdravom pijaćom vodom?

Zvonko Ilić: Nakon završetka rekonstrukcije Magistralnog cevovoda i sekundarne vodovodne mreže, čija je vrednost radova blizu 80 miliona dinara, što se tiče kvarova, rešićemo ovu deonicu, a naročito magistralni cevovod. Nakon toga nas očekuje hitna rekonstrukcija četiri kilometara vodovodne mreže od polietilena u 15 ulica, uglavnom na desnoj obali grada MZ „Rosulja” gde trenutno imamo najveći broj inervencija i rekonstrukcija azbestno cementnih cevi. Ovo su problemi sa kojima se susreću svi vodovodi u Srbiji u manjoj ili većoj meri. Na žalost, rekonstrukcija vodovodne mreže u Vlasotincu je počela septembra 2016. godine, tako da nismo uspeli da zamenimo dovoljno vodovodne mreže. Snabdevanje stanovništva vodom za piće u Vlasotincu poslednjih godina je uredno i nema nikakve strepnje da će tako ostati, bez obzira na transferne gubitke koji su decenijama unazad oko 50%.

JUGpress: Kako JKP „Vodovod” Vlasotince radi u uslovima vanrednog stanja?

Zvonko Ilić: Sve informacije o radu vodovoda u vanrednom stanju građanima Vlasotinca su dostavljene preko sredstava javnog informisanja, a mogu ih potražiti i na sajtu preduzeća i preko dežurnih telefona. U zavisnosti od odluka Vlade RS preduzimali smo sve mere u cilju zaštite radnika od korona virusa. Napravljen je novi rapored rada svih službi, ukinuta je šalterska naplata, pojačana kontrola kvaliteta vode u gradskoj vodovodnoj mreži i uvedeno pranje i dezinfekcija ulica u tri smene. Služba održavanja vodovodne i kanalizacione mreže je u 24-oročasovnoj pripravnosti, radnici su kod kuće i službenim vozilima se dovoze na mesto kvara, kako bi se maksimalno smanjio rizik od bilo kakvih infekcija. Služba građevinskih poslova i inkasantska služba rade na odražvanju higijene i dezinfekciji javnih gradskih površina, ustanova i stambenih zgrada. Pranje i dezinfekcija ulica i trotoara se vrši cisternom, a traktorskom prskalicom se dodatno dezinfikuju trotoari, holovi zgrada, dok se ručnim prskalicama dezinfikuju javne ustanove i stambene zgrade. Pojedini poslovi se vrše u tri smene i sve se radi po nalogu Štaba za vanredne situacije, jer je prevencija u ovom trenutku najbitniji segment u sprečavanju širenja COVID-a – 19.

JUGpress: Koliko je radnika angažovano u dane vanrednog stanja? Da li su svi radnici na poslu, ili imate neku preraspodelu radnog vremena i brojnog stanja radnika?

Zvonko Ilić: Sve radnike starije od 60 godina, roditelji dece mlađe od 12 godine i radnike slabijeg zdravstvenog stanja smo sklonili od direktnog konatakta sa upošljenicima i korisnika. Postupali smo po odlukama Vlade RS i Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince i navedene radnike poslali na plaćeno odsustvo ili im obezbedili rad od kuće. Oko 60 radnika je stalno angažovano na radu ili u smenskom radu ili uz 24-oročasovnu pripravnost, a imamo i nekoliko radnika na bolovanju koji zbog drugih zdravstvenih problema nisu sposobni za rad. Prevoz radnika na fabrici vode se vrši isključivo službenim automobilima. Osnovno je da se svi poslovi obavljaju redovno, a pre svega naša je dužnost da zaštitimo kolege sa preko 60 godina i kolege sa slabijim imunitetom i narušenog zdravstvenog stanja.

JUGpress: Imate li dovoljno potrebnih zaštitnih sredstava (maske, rukavice, dezinfekciona sredstva i dr.)?

Zvonko Ilić: Od samog početka smo se prilagođavali situaciji i nabavljali zaštitina sredstva, koja u redovnim prilikama ne koristimo, pre svega je tu reč o maskama i rukavicama. Bilo je u startu malih problama sa rukavicama, ali smo redovnim pranjem i dezinfekcijom ruku preventivno reagovali i sprečavali potencijalno širenje infekcije. Preduzeće je pokrenulo postupak šivenja maski za sopstvene potrebe. Za dezinfekciju se koriste različita sredstva od natrijum-hipohlorita, koji se koristi za dezinfekciju vode, do Sanosila super 25 koji dobijamo od Štaba za vanredne situacije. Na svim ulazima su postavljene dezo-barijere i maksimalno je pojačana kako lična tako i kolektivna higijena. Preduzeće trenutno ima dovoljno sredstava za dezinfekciju maski i rukavica.

JUGpress: Da li se i dalje ispravnost vode redovno kontroliše, gde i kakvi su rezultati?

Zvonko Ilić: Kontrola kvaliteta vode je uvek reodvna, bez obzira na okolnosti. Preraspodelom radnog vremena uveli smo pojačanu kontrolu kvaliteta vode u gradskoj mreži. Voda iz našeg vodovodnog sistema se redovno kontroliše od strane ZZJZ Leskovac, a kontrolu vrše i naše inetrne laboratorije na fabrici vode „Nerezine“. Što se tiče kvaliteta vode, voda iz našeg vodovodnog sistema je u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće i svi građani moraju da znaju, da dok je voda u sistemu, ona je uvek higijenski ispravna. Rezultati analiza ZZJZ Leskovac i internih laboratorija se brižljivo evidentiraju i uvek su dostupni Sanitarnoj inspekciji.

JUGpress: Šta još lično smatrate da je važno da se kaže?

Zvonko Ilić: Na kraju bih istakao da je vodovod preduzeo sve potrebne mere u cilju prevencije širenja korona virusa i da je je od samog uvođenja vanrednog stanja preduzeo opsežne higijensko – epidemiološke mere zaštitie. Sa pranjem i dezinfekcijom ulica se krenulo od 16. marta i to u tri smene, a ujedno je vršena dezinfekcija stambenih zgrada, banaka, policijske stanice, pošte, poliklinike Eskulap, Doma zdravlja i slično. Pošto je naplata računa na šalterima ukinuta, koristim priliku da zamolim sve korisnike da redovno izmiruju svoje obaveze elektronskim putem ili preko banaka, kako bi isporuka osnovne životne namirnice vode za piće bila uredna. Takođe, molim sve sugrađane da u kanalizacione vodove ne bacaju vlažne maramice i ostale predmete, jer je broj zagušenja značajno povećan i da isključe atmosferske vode iz fekalnih. U vanrednim situacijama se testira sposobnost i organizovanost nekog sistema. Kao direktor vodovoda sam izuzetno zadovoljan sprovođenjem svih zadataka i angažovanjem radno sposobnih radnika koji doprinose da i u vanrednim okolnostima proizvodnja i distribucije vode bude redovna, otklanjanje kvarova na vodovodnoj mreži i odgušenje fekalne kanalizacije blagovremeno, a radovima na pranju i dezinfekciji javnih površina, u tri smene, činimo sve u prevenciji širenja korona virusa. Pre svega bih pohvalio sve potrošače koji imaju dovoljno razumevanja i koji maksimalno sarađuju.

MOBILNI SVI SEKTORI

JUGpress: Šta imate posebno da istaknete u ovim okolnostima kada je na snazi vanredno stanje?

Zvonko Ilić: Na kraju, da posebno istaknem, da svi sektori i službe redovno obavljaju sve svoje radne zadatke, poštujući sve mere lične i kolektivne zaštite u cilju obezbeđivanja urednog vodosnabdevanja, odvođenja otpadnih voda i održanja higijene grada, koja se odnosi na pranje i dezinfekciju javnih površina.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.