Izvor: JUGpress.com, 02.Okt.2020, 08:55

Čovečanstvo je za samo 13 godina uništilo ekosistem veličine Meksika

SINGAPUR-BEOGRAD

Između 2000. i 2013. godine izgubljeno je 1,9 miliona kvadratnih kilometara netaknutih ekosistema, što je otprilike veličina Meksika, prema novom istraživanju objavljenom u časopisu One Earth, piše Svetski ekonomski forum.

Istraživači kažu da ovo ima ozbiljne posledice po globalni biodiverzitet i na ljude koji se oslanjaju na prirodne resurse.

“Očekivali smo da će biti visokog nivoa netaknutog ekosistema i gubitka divljine, ali rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << su bili šokantni”, rekla je vodeća istraživačica Bruk Vilijams sa Univerziteta u Kvinslendu.

“Otkrili smo da je znatna površina netaknutih ekosistema izgubljena za samo 13 godina – skoro dva miliona kvadratnih kilometara – o čemu je zastrašujuće razmišljati. Naši nalazi pokazuju da se ljudski pritisak sve više širi i u poslednja ekološki netaknuta i divlja područja“, dodala je ona.

Takođe su otkrili da je 58,4 procenta kopnenih ekosistema Zemlje bilo pod “umerenim ili intenzivnim” pritiskom ljudkse aktivnosti, da je samo 41,6 procenata ekosistema bilo netaknuto, a da je svega 25 procenata ekosistema još uvek prava divljina.

Izgubljenih 1,9 miliona kvadratnih kilometara uglavnom su bili tropski i suptropski travnjaci u Aziji, Južnoj Americi i Africi, prema Društvu za zaštitu divljih životinja (VCS), koje je učestvovalo u istraživanju.

Kišne šume jugoistočne Azije takođe su pretrpele značajnu šttu.

Međunarodni tim od 17 naučnika iz šest zemalja koristio je satelitske snimke za procenu ljudskog uticaja na kopnenim ekosistemima i kako se on promenio između 2000. i 2013. godine.

“Podaci ne lažu. Čovečanstvo nastavlja da smanjuje količinu zemljišta koja je potrebna drugim vrstama da bi preživele. Moramo zaštititi preostale ekosisteme, kako bismo sprečili klimatske promene”, rekao je Džejms Vatson, istraživač sa Univerziteta u Kvinslendu.

Studija UN-a objavljena prošle nedelje otkrila je da svetske vlade nisu postigle nijedan od 20 ciljeva koje su postavile za očuvanje biodiverziteta do 2020.

Drugo istraživanje objavljeno ovog meseca pokazalo je da je populacija divljih životinja u poslednjih 50 godina u proseku opala za 68 odsto.

Izvor: Nova ekonomija

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.