Cernica: 20-ta godišnjica ubistva srpskog deteta (VIDEO)

Izvor: KMnovine.com, 28.Maj.2020, 21:04

Cernica: 20-ta godišnjica ubistva srpskog deteta (VIDEO)

Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni jer za to nije postojala volja.


   
Miloš Petrović    



U mešovitom selu Cernica, nadomak Gnjilana, 28. maja 2000. godine albanski teroristi su ispalili rafalnu paljbu iz automatskog oružja >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << i ubili trojicu Srba, među njima i četvorogodišnjeg Miloša Petrovića. Tokom napada ranjeno je još nekoliko meštana.

Na današnji dan ubijeni su:

Vojin Vasić (57), Tihomir Simijonović (43), Miloš Petrović (4), dok je Petko Janković (35) teško ranjen.

Ubica je ispalio rafal u ljude koji su sedeli ispred seoske prodavnice.

Nekoliko dana kasnije UNMIK policija uhapsila je Šiptara iz ovog sela, Afrima Zećirija, koji se sumnjičio da je izvršio napad. Međutim, po uobičajenom scenariju, Zećiri je ubrzo pušten na slobodu "usled nedostatka dokaza".

POGLEDAJTE VIDEO:


Nekoliko mladih iz ovog sela prošle godine je samoinicijativno izgradilo sportsko igralište na kome je održan turnir u znak sećanja na Miloša Petrovića. Posećenost je, s obzirom na okolnosti i uslove života, bila neočekivano velika. Prijavilo se čak šenaest ekipa.


   
Ulazak KFOR-a u Cernicu i oduševljeni doček od strane Šiptara    

Od 1999. do 2003. godine u Cernici je ubijeno sedmoro Srba, a desetak ranjeno. Materijalna šteta na srpskim imanjima pričinjena od starne pojedinih albanskih komšija je ogromna dok stradanja nije pošteđena i crkva Sv. Ilije.

Ubijeni su: Petrović Miloš – 1996. – 2000. ; Božidar Stojanović – 1946.-1999. ; Blagica Vasić – 1957.- 1999. ; Vojin Vasić 1942. – 2000. ; Tihomir Simijonović – 1955. – 2000.; Trajan Trifunović – 1963.- 2002.; Miomir Savić – 1968. – 2003.

Cernica je mešovito selo u okolini Gnjilana u kome danas Srbi žive u tri seoske mahale između Albanaca, koji su uglavnom neprijateljski nastorojeni prema svojim pravoslavnim komšijama.





PROČITAJTE JOŠ: 
Za Srbinom ubijenim pre 16 godina u Cernici na KiM, ostalo pisano svedočanstvo o stradanju - KM NovineNakon okupacije KiM od strane Kfora i međunarodnme misije UNMIK, u selu Cernica kod Gnjilana, 1. septembra 2003. godine ubijen je sedmi po redu Srbin, Miomir Savić (35), a nekoliko Srba teže je ranjeno. Zbog neadekvatne i neblagovremene medicinske pomoći, Miomir je izdahnuo u američkoj vojnoj bazi Bondstil kod Uroševca.

PROČITAJTE JOŠ: 
Hoće li početak nove školske godine označiti kraj postojanju Srba u Cernici kod Gnjilana? - KM NovinePočetak školske godine Srbi iz Cernice dočekali kao najavu svog nestanka #Cernica, #Gnjilane, #Okupacija #Žrtve #Ubistvo #KFOR #Kosovo #Metohija #Srbija #Kosovo #Metohija Međutim, prvog dana septembra ove godine njihov opstanak doveden je strahovito u pitanje! U ulici u kojoj su živeli Srbi, jedan od njih Zoran Simić, prodao je svoju kuću Šiptaru po imenu Sulejman!

PROČITAJTE JOŠ: 
U Cernici tradicionalno obeležene Bele poklade (FOTO VIDEO) - KM NovineNarodni običaj poklade, koji predstavlja seosko veselje uoči velikih postova, obeležen je i tradicionalno i ove godine u selu Cernica u Kosovskom Pomoravlju. Bele poklade, se održavaju u Siropusnu nedelju odnosno zadnjeg dana kada se u ishrani koristi beli mrs. Sledećeg dana počinje trimirje a nakon toga se jede isključivo i strogo posna hrana.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.