Izvor: JUGpress.com, 28.Nov.2022, 10:49

Centar za mentalno zdravlje UKC Niš obeležio 46 godina postojanja

NIŠ

Povodom 46 godina od osnivanja Centra za mentalno zdravlje niškog Univerzitetskog Kliničkog centra, rukovodstvo ove organizacione jedinice, uz svesrdnu podršku Uprave UKC Niš, orgranizovalo je stručni skup na temu „Konsultativna- lijazon psihijatrija u kliničkoj praksi“. Svečanom skupu, regionalnog karaktera, u amfiteatru niškog Medicinskog fakulteta, prisustvovao je veliki broj kolega iz oblasti psihijatrije i zaštite mentalnog zdravlja.

                            >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Kako bi unapredili lečenje pacijenata, koji zbog somatskih oboljenja, posećuju lekare specijaliste različitih grana medicine, ili se leče u nekoj od zdravstvenih ustanova, predlog niških lekara Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, je da se u njihovo lečenje uključe i psihijatri i stručnjaci iz te oblasti, tamo gde je to potrebno.

                           „Naša želja je da se mi psihijatri i sve kolege iz te oblasti, kao što je ranije bila praksa, uključimo u lečenje somatskih pacijenata i da tim interdisciplinarnim pristupom, pokušamo da pomognemo kako najtežim pacijentima, u terminalnoj fazi, tako i svima ostalima, koji uz svoju hroničnu bolest, boluju često od depresije, a i drugih mentalnih oboljenja“, objašnjava dr med. sci. Vladimir Đorđević, rukovodilac niškog Centra za zaštitu mentalnog zdrvalja.

                           Stručnjaci dodaju da, iako se često misli da bolesti nisu povezane, upravo se dešava da jedna bolest prekriva drugu, ali i terapija lekovima koja se primenjuje.

                          „Postoje dva pristupa lečenju pacijenata prilikom konsulttivnog rada. Jedan je da lekar koji leči somatsku bolest pacijenta, istog uputi na pregled kod psihijatra, ili ako je pacijent na hospitalnom lečenju, pozove psihijatra u konsultaciju. Drugi princip, savremeniji, jeste da je psihijatar stalno prisutan kao deo terapijskog tima, odnosno da pregleda sve hospitalizovane pacijente i tada prepozna određene psihičke smetnje, ukoliko ih ima i kome je potrebna i terapija te vrste“, izjavila je docent dr Gordana Nikolić.

                             Svečanom skupu prisustvovali su brojni stručnjaci iz oblasti psihijatrije iz drugih zdravstvenih ustanova u zemlji, koji već godinama sarađuju sa lekarima Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

4

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.