Izvor: JUGpress.com, 09.Mar.2021, 20:32

CINS: Tužilaštvo kaže da su fotografije objavljene da bi se utvrdio identitet lica

BEOGRAD

Cilj objavljivanja fotografija na konferenciji za medije u subotu je utvrđivanje identiteta, rekli su iz Tužilaštva za organizovani kriminal za CINS. Advokat Sead Spahović kaže da je tužilac neprikosnoven u istrazi, ali i da je objavljivanje fotografija znak da mu nedostaju dokazi i da je u istragu ušao prerano.

Tužilac za organizovani kriminal je dao saglasnost za objavljivanje fotografija prikazanih na konferenciji za štampu u subotu 6. marta, navodi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << odgovoru Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Na pitanje šta je svrha objavljivanja tih fotografija, iz Tužilaštva odgovaraju:

„Cilj objavljivanja fotografija je utvrđivanje identiteta lica čije se telo nalazi na fotografiji“.

Oni navode i da objavljivanje fotografija, odnosno policijskog materijala, neće imati negativan uticaj na dalju istragu o grupi Veljka Belivuka.

„Naprotiv, može dovesti do otkrivanja svih detalja u vezi krivičnopravnih događaja za koje se ova grupa tereti“, navodi TOK.

Advokat i bivši zamenik u dva javna tužilaštva Sead Spahović za CINS kaže da ukoliko je tužilac za organizovani kriminal dao saglasnost za objavljivanje tih fotografija, onda to nije nikakav prekršaj niti ometanje istrage, s obzirom da je on taj koji vodi istragu i da je u njoj neprikosnoven.

Postavlja se pitanje, dodaje Spahović, ko je taj koji je tražio od tužioca tu saglasnost.

Nameru tužilaštva da objavljivanjem fotografija utvrdi identitet lica, Spahović objašnjava procenom tužioca:

„On procenjuje da to može da doprinese identifikaciji i on to pravda time. To je, u stvari, javni poziv za prikupljanje neformalnih informacija“.

Na pitanje da li je praksa da tužilaštvo ovako postupa, Spahović odgovara da je ovo prvi slučaj za koji on zna u poslednjih 40 godina da tužilac od javnosti traži pomoć u identifikaciji lica:

„Tužilac ima pravo da kaže da se nešto objavi ili da se nešto ne objavi, ali je činjenica da to nije do sada bila praksa“, kaže Spahović i dodaje da se ne može prebacivati tužiocu što misli da je to dobro za istragu.

Tvrdnju tužilaštva da to može dovesti do otkrivanja svih detalja u vezi događaja Spahović ocenjuje kao očigledan manjak dokaza. Prema njegovim rečima, tužilac očekuje da će se javiti roditelji, devojke, prijatelji ljudi sa tih fotografija.

„To dokazuje manjak dokaza i da je u istragu ušao prerano. To znači da je bila neka preša (žurba, prim.nov)“, smatra Spahović.

Podsećamo da je u subotu 6. marta, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, održana konferencija za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, tokom koje su prikazane fotografije iz istrage o grupi Veljka Belivuka. Na fotografijama se nalazilo oružje, ali i beživotna tela muškaraca kao i delovi tela.

Izvor: CINS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.