Izvor: JUGpress.com, 18.Okt.2019, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borino Vranje dobija najsavremenije pozorište

VRANJE

Na velikoj sceni obnovljene zgrada Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju, u petak, je održana konferencija za novinare, povodom otvaranja ove kulturne institucije, koje je zakazano za, ponedeljak, 21. oktobar.

„Nakon sedam mukotrpnih godina, tokom kojih je bilo mnogo prepreka, uz pomoć državnog vrha i posvećenosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kabineta premijerke Ane Brnabić, Vranje i Srbija dobijaju jedno od najsavremenijih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << pozorišta u zemlji“, rekao je novinarima, gradonačelnik Slobodan Milenković.

On je dodao da velike zasluge pored državnog vrha imaju i lokalna samouprava,  brojni sponzori, kompanije i pojedinci koji su pomogli da Vranje dobije novu zgradu pozorišta.

U objekat koji će imati multifunkcionalnu ulogu uloženo 368 miliona dinara. Od toga 173 miliona obezbedila je Vlada Srbije.

„Obećanje da će 39. ,,Borini pozorišni dani” biti održani u obnovljenoj zgradi smo ispunili. Povratak glumaca vranjskog ansambla u potpuno obnovljenu zgradu Pozorišta ,,Bora Stanković”, je najvažniji događaj za sve Vranjance, ali i građane celog juga Srbije. Na ovaj dan čekali smo punih sedam godina“, istakao je Milenković, koji je rekao i da će Vranje , nakon 30 godina dobiti i bioskop.

Milenković je rekao da otvaranjem ovog zdanja Vranje odaje počast najpoznatijem sugrađaninu Borisavu Stankoviću, čije ime nosi Pozorište.

„Prvi put vranjanska publika videće operu ,,Koštana”, u režiji priznatog Vranjanca Juga Radivojevića , a ovdašnji ansambl koji je predano radio i osvajao nagrade u vreme obnove zgrade, izvešće Nečistu krv, rekao je gradonačelnik.

Na konferenciji je govorila i gradska većnica za kulturu Zorica Jović. Ona je istakla da su kultura i kreativnost identifikovani kao strateška područja razvoja Vranja.

,,Pozorište će biti centar kulturnih dešavanja, mesto za inspiraciju i stvaranje inovativnih umetničkih sadržaja. Zbog toga je veoma važno što će ovaj objekat opet zaživeti u punom sjaju i kapacitetu”, kazala je Jović.

Direktor Pozorišta Nenad Jović, zahvalio se svima na podršci u proteklih sedam godina, kada je ansambl radio u krajnje neprimerenim uslovima.

On je najavio i predstojeće „Borine pozorišne dane“ koji će biti održani od 23. do 28. oktobra.

Umetnički direktor Bojan Jovanović istakao je da nova zgrada ima veliki značaj ne samo u tehnološkom, već i psihološkom smislu.

„Kada sedam godina ne znate gde ćete da održite sledeću probu, da li će vam biti otkazan termin za predstavu i slično, vrlo je teško. Sada nemamo taj problem i možemo da se fokusiramo za rad na predstavama i to je velika stvar. Nova zgrada nam daje mnogo mogućnosti, ali i nameće odgovorost jer smo mi i bez svog doma u proteklih sedam godina došli do vrlo značajnih pozorišnih nagrada i do “Sterijinog pozorja“ i to sada nosi veliko breme sa sobom“, rekao je Jovanović.

On je kazao i da se u novoj pozorišnoj sezoni planira pet premijera. Po dve na večernjoj i dečjoj sceni i još jedna na kamernoj.

Repertoar na dečjoj sceni biće obogaćen lutkarskom predstavom.

Velika scena poseduje najsavremeniju scensku tehniku i rasvetu, tako da će biti moguće da budu izvedene i najzahtevnije predstave.

U podrumu je prostor preuređen u kabare gde će moći da se igraju manje predstave i monodrame, a predviđen je i za muzičke događaje, promocije i za izložbeni prostor.

Nova zgrada pozorišta ima 256 umesto nekadašnjih 280 mesta.

U parteru su 161, na balonu 83 i 12 sedišta u svečanoj loži.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Dveri : Otvaranje pozorišta pretvara se u veliku promociju jedne političke stranke

Izvor: JUGpress.com, 18.Okt.2019

VRANJE..Srpski pokret Dveri u Vranju povodom najavljenog otvaranja nove zgrade Pozorišta „Bora Stanković“ izdao je, u petak, sopštenje za javnost koje prenosimo u celosti...„Srpski pokret Dveri najiskrenije i od sveg srca želi svim zaposlenima JU Pozorište „Bora Stanković“ srećno useljenje...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.