Izvor: JUGpress.com, 10.Apr.2023, 19:06

Bojanu Vasiću nagrada „Branko Miljković“ 2023. godine

NIŠ

Bojan Vasić dobitnik je  52. nagrada „Branko Miljković“ za knjigu pesama „Udaljavanje“  u izdanju Arhipelaga iz Beograda, navodi u saopštenju Niški kulturni centar. Odluku da nagrada pripadne Bojanu Vasiću dobeo je žiri u sastavu dr Jelena Mladenović, predsednica, Petar Matović i Miodrag Raičević, članovi žirija.

                        Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << godine (na konkurs je pristiglo oko 100 pesničkih knjiga a žiri je imao i uvid u celokupnu produkciju u 2022. godini) i većinom glasova je doneo odluku da nagrada „Branko Miljković“ za 2022. godinu bude dodeljena Bojanu Vasiću za zbirku pesama „Udaljavanje“, u izdanju Arhipelaga iz Beograda, stoji u saopštenju žirija.

                       „Na intimnoj lirskoj mapi toponima, kojom se kreće pesnički subjekt zbirke Udaljavanje Bojana Vasića, kroz kontinuiranu promenu prostora, nagovešteni su osobeni i bezvremenski putopisni obrisi. Stalnim opkoračenjima lako sprovedenim iz stiha u stih, ostvarena je velika estetska i emocionalna sugestivnost pesničkih slika, tako da udaljavanje od stvari postaje približavanje sopstvu. Ta subjektivizirana mesta nisu samo usputne prostorno-vremenske stanice, već semantički obogaćeni znakovi koji nenametljivo i inovativno prenose reference na odabranu pesničku tradiciju, čime se vrši dodatna identifikacija onog koji govori i prelazi fizičke razdaljine ne bi li pronašao put do svog jezičkog i poetskog bića“, naveli su članovi žirija u obrazloženju nagrade.

                   Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

                   Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom maja ili juna 2023. godine u Gradskoj kući u Nišu. (kraj) VP/ SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Raspisan konkurs za Majski likovni salon 2023.

Izvor: JUGpress.com, 10.Apr.2023

LESKOVAC..Leskovački kulturni centar raspisao je konkurs za ovogodišnji, 27. Majski likovni salon 2023. godine. Iz ove ustanove pozivaju sve zainteresovane likovne, primenjene i multimedijalne umetnike da konkurišu za ovu tradicionalnu izložbu i naglašavaju da pravo učešća imaju svi stvaraoci...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.