Udaljavanje Bojana Vasića 52. dobitnik nagrade Branko Miljković

Izvor: JužneVesti.com, 10.Apr.2023, 13:45

"Udaljavanje" Bojana Vasića 52. dobitnik nagrade "Branko Miljković"

U konkureniji od 100 knjiga pesama koje su učestvovale na konkursu za nagradu Branko Miljković, odlukom žirija zbirka pesama Udaljavanje Bojana Vasića dobitnik je nagrade, koja nosi naziv po jednom od najpoznatijih niških pesnika. Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Žiri u sastavu dr Jelena Mladenović, Miodrag Raičević i Petar Matović, posle detaljnog čitanja i vrednovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pesničkih knjiga iz prošlogodišnje produkcije kažu iz NKC-a napravili su uži izbor od 12 knjiga poezije objavljenih tokom 2022. godine i dodali da je nakon poslednje sednice odlučeno su glasovima 2 prema 1 da Vasićeva zbirka poezija bude proglađena dobitnikom nagrade.

Stalnim opkoračenjima lako sprovedenim iz stiha u stih, ostvarena je velika estetska i emocionalna sugestivnost pesničkih slika, tako da udaljavanje od stvari postaje približavanje sopstvu. Ta subjektivizirana mesta nisu samo usputne prostorno-vremenske stanice, već semantički obogaćeni znakovi koji nenametljivo i inovativno prenose reference na odabranu pesničku tradiciju, čime se vrši dodatna identifikacija onog koji govori i prelazi fizičke razdaljine ne bi li pronašao put do svog jezičkog i poetskog bića - obrazložio je žiri.

Nagrada, koju je Bojan Vasić dobio, sastoji se od povelje, statuete i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena, kako kažu organizatori, tokom maja ili juna 2023. godine u Gradskoj kući u Nišu.

Pored ove nagrade dobitnik je i nagrada Mladi Dis i Matićev šal za zbirku Srča i Miroslav Antić za knjigu Toplo bilje, a njegove pesme prevođene su na slovenački, engleski, nemački i makedonski jezik.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nagrada "Branko Miljković" Bojanu Vasiću

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Apr.2023

NIŠ - Bojan Vasić je ovogodišnji dobitnik nagrade "Branko Miljković" za knjigu pjesama "Udaljavanje", saopštio je juče žiri za dodjelu nagrade, koji je radio u sastavu Jelena Mladenović (predsjednica), Petar Matović i Miodrag Raičević (članovi).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.