Biblioterapijom u školama protiv vršnjačkog nasilja

Izvor: JužneVesti.com, 04.Maj.2018, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biblioterapijom u školama protiv vršnjačkog nasilja

Da čitanje i razgovor o knjigama na temu prijateljstva, solidarnosti, saosećanja sa drugima i plemenitosti spreče vršnjačko nasilje, ideja je programa koji će se naredne tri godine primenjivati u školama širom Srbije.

Ovaj program čiji su autori dr Vesna Crnogorac, kulturolog iz Niša i dr Željko Vučković, profesor na Pedagoškom fakultetu u Somboru, a koji je podržao niški Regionalni centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, nedavno je dobio akreditaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Psiholozi, pedagozi, bibliotekari, nastavnici maternjeg jezika i učitelji osnovnih i srednjih škola u Srbiji proći će obuku kako da za učenike “sklone” vršnjačkom nasilju izaberu odgovarajuće knjige, kao i na koji način sa njima razgovarati o tim delima.

Učenicima koji su skloni vršnjačkom nasilju pomoć je veoma potrebna, u ovom slučaju reč je o metodu korišćenja takozvane ‘’literature snage’’, dakle inspirativnoj građi koja pomaže identifikaciji i ponovnom preživljavanju problema kroz likove, oslobađa emocije i dovodi do neke vrste suočavanja sa svojim ponašanjem - objašnjava kulturolog iz Niša Vesna Crnogorac.

Razgovaraće se u školskoj biblioteci, ne u učionicama; foto: JVNapominje da je ideja da čitaju se knjige o određenom problemu, a nakon toga razgovara sa decom i zajedno sa njima traži rešenje.

Razgovor nakon čitanja sa naglaskom na lični doživljaj je od suštinskog značaja. On bi mogao da da odgovore između ostalih I na sledeća pitanja: Kako su se junaci u knjizi osećali zbog toga? Kada si se ti tako osećao? Šta bi ti uradio da si na njihovom mestu? Da li se i tebi dogodilo nešto slično? Na taj način agresivno dete na primer nema osećaj da je direktno prozvano zbog svog ponašanja, već indirektno samo učestvuje u shvatanju i rešavanju problema - objašnjava Crnogorac.

Autori ovog programa smatraju da će biblioterapija pomoći učenicima jer “stručnjaci ukazuju da je za promenu lošeg ponašanja uvek važniji doživljaj kroz identifikaciju sa drugim nego direktni saveti, a tek ne zapovesti, pretnje ili sramoćenje pred drugima”.

Osim toga očekuju da “vođeno čitanje” kod učenika razvije pismenost i empatiju, stvori naviku čitanja, kao i da podstakne prihvatanje različitosti.

Kulturolog Vesna Crnogorac objašnjava da su se posvetili problemu vršnjačkog nasilja, jer je ono sveprisutno, a najčešće se ispoljava u školi. Veruje da se protiv njega može boriti i kroz organizovan i dobro osmišljen razgovor o knjigama.

Inače, biblioterapija je, kaže ona, dobijanje prave knjige, u pravo vreme, za pravi problem, a poznata je kroz istoriju još u davna vremena.

Crnogorac kaže da nije tajna da tinejdžeri širom sveta slabije čitaju, ali ističe da je motivacija ključna, te da treba pažljivo i sa mnogo umešnosti motivisati mlade da zavole knjigu.

Teško je kod mladih u tom uzrastu negovati ljubav prema knjigama i čitanju. Međutim postoje brojne metode, razne kampanje i u samim školama nastavnici književnosti, pa i bibliotekari kroz mnoštvo podsticajnih aktivnosti mogu pomoći mladima da grade čitalačke navike. Uloga porodice u ohrabrivanju na čitanje vrednih ili zanimljivih knjiga je uvek važna - objašnjava naša sagovornica.

Objašnjava da mnogi mladi ne čitaju, jer su njihova snažnija interesovanja u tom uzrastu prvenstveno za muziku, film, druženje, zabavu, sport…

S druge strane stručnjaci kažu da školski sistem nameće lektiru koja je tematikom njima nedovoljno zanimljiva ili neshvatljiva, uprkos činjenici da je uglavnom reč o vrhunskim delima svetske književnosti. Crnogorac ističe da "ne treba gubiti iz vida ni činjenicu da je sve više dece koja imaju problem s pažnjom, disleksijom ili su prepuštena sebi".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.