Izvor: JUGpress.com, 26.Maj.2022, 10:53

Banka krvi  dobila novu opremu sa kojom je na korak do otvaranja

NIŠ

Stigao je i poslednji deo opreme za  Banku krvi koju donira ambasada države Izrael u Srbiji.Ukupna vrednost opreme je oko 200 000 evra i ovo ce biti prva Banka krvi juzno od Beograda. Stigla je i čuvena “Sahara 4”, aparat za brzo topljenje krvnih derivata koji je prvi i jedini aparat te vrste u Srbiji. Svečano otvaranje biće u junu  a Banka krvi nosice ime dr David Albala po velikom srpskom patrioti i cionisti iz Ptvog svetskog rata,  osobi koja umnogome otelotvoruje, spaja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i simbolizuje bratstvo nasa dva naroda, objavio je na svojoj fejsbuk stranici profesor dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš u čijem se satavu nalazi i Banka krvi.

 „Zahvalan nasim izraelskim prijateljima na donaciji, ponosan što če moje kolege imati najbolje uslove za rad i srećan što će pacijenti grada Niča i juga Srbije imati joč bolju zdravstvenu uslugu koja karakteriše samo najeminentnije i najmodernije zdravstvene ustanove u svetu“, dodao je dr Dragan Milić.

                   Banka krvi na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš jedinstvena je južno od Save i Dunava u Srbiji.

                 „Posle mnogo godina uspeli smo  da započenemo a delom i realizujemo projekat bolničke  Banke krvi. Projekat je državni  a  Zakon o transfuzijskoj medicini iz 2017.godine  uređuje oblast transfuziologije , tako da se  Zavodi i Instituti bave transfuzijskom medicinom i to je vanbalončki, a u bolničkim uslovima postoje specijalne banke krvi  koje se bave kliničkom trasfuziologijom. U tom kontekstu  je formirana u UKC Niš prva bolnička Banka krvi. Dobili smo i podršku Ministarstva zdravlja jer je usvojen novi Statut UKC gde je  bolnička  Banka krvi prepoznata kao nezavisna organizaciona jedinica kao i svaka druga klinika. Na taj način su se stekli osnovni formalno-pravni uslovi kako bi smo krenuli u realizaciju ovog projekta“, kazao je u jednom od razgovora za „Narodne novine“  dr Milan Lazarević sa Klinike za kardiohirurgiju koji je, po rečima direktora ove klinike profesora dr Dragana Milića najzaslužniji za realizaciju ovog strateškog projekata za Jugoistočnu Srbiju.

                  Osnovna ideja bolničke Banke krvi je približiti krv i produkte od krvi pacijentima, istakao je tom prilikom dr Milan Lazarević.

                  „Banka krvi mora da se nalazi tamo gde se pacijneti leče, gde se operišu jer su to hitne stvari i tu nema čekanja. Svaka opšta bolnica bi morala da ima Banku krvi, a tek da ne govorimo o Kliničkom centru, jednom od tri najvećih u Srbiji. Osnovna ideja je da se pacijentu omogući da se  što pre i što kvalitetnije izleči. U tom smislu bolnička  Banka krvi služi za skladištenje i izdavanje krvi i produkata od krvi, za predtransfuzijska testiranja  gde  proverevamo krvne grupe, skrining i regularnih anti tela, za izadavnje i praćenje efekta davanja te terapije, za precizno i  pravilno davanje terapije da to ne bude empirijski, daj dve jedinice krvi pa ćemo videti šta će se desiti, već da uz pomoć specifičnih testova koagulacije, hemostaze, ciljano dajemo terapiju i  lečimo pacijenta na najbolji mogući način poštujući principe dobre kliničke i laboratorijske prakse i omogućimo pacijentu što bolji iskod“, objašnjava dr Milan Lazarević.

              Ingirencija bolničke Banke krvi je i ambulantni pregled pacijenata , određivanje razređenosti krvi, određivanje trombofilija koje su sve popularnije u poslednje vreme kod pacijenata koji imaju česte tromboze. Isto tako u njenoj ingirenciji je spasavanje krvi, aparati za interoperativno spasavanje krvi, pravljenja specijalnog tkivnog lepka iz krvi i još mnogo toga.

                      Osim opreme za rad Banke krvi neophodni su u stručnjaci u toj oblasti. Zahvaljujući razumevanju uprave UKC Niš sedam lekara se trenutno nalazi na specijalizaciji kako bi mogli da rade u Banci krvi.

                      „Osoblje koje radi u Banci krvi zahteva specifičnu edukaciju. Pored specijalista koji su trenutno na specijalizaciji neophodno je da ovde budu i transfuzijski tehničari. Radi se i na toj edukaciji tako da će u datom trenutku, kada se radi o osoblju, Banka krvi biti u potpunosti spremna za rad“, istakao je dr Milan Lazarević.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.