Izvor: JUGpress.com, 27.Jan.2022, 11:28

Ambasador SAD u Prištini: Asocijacija srpskih opština treba da postoji

PRIŠTINA

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu na RTK da  je bilo odgovarajuće da građani srpske nacionalnosti koji imaju biračko pravo —budu u stanju da to svoje pravo i ostvare. Govoreći o Asocijaciji opština sa srpskom većinom američki diplomata je kazao da SAD smatraju da Asocijacija opština sa srpskom većinom treba da postoji, a da je na Kosovu da pronađe model sprovođenja i njenog funcionisanja.

Nadali smo se da će Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Kosova dozvoliti isti aranžman za koji nismo verovali da predstavlja pretnju suverenitetu Kosova – koji nije sporan i koji apsolutno potvrđuju Sjedinjene Države i naši partneri – u nadi da će dozvoliti građanima srpske nacionalnosti da ostvare svoju mogućnost da glasaju i na srpskim izborima takođe, rekao je američki ambasador.

„Mislim da će američki stav i dalje biti ono što je bio – da bismo želeli da radimo sa Vladom Kosova na pronalaženju aranžmana koji su prihvatljivi za Vladu Kosova, ali koji takođe funkcionišu tako da pojedinci na Kosovu mogu da glasaju, ako imaju pravo na to“, naveo je Hovenijer.

Kada je u pitanju dijalog Kosova i Srbije, Hovenijer je istakao da je dosta urađeno, ali da posao tek predstoji.

„Moj dolazak ovde možete shvatiti kao dodatni pokazatelj interesovanja Sjedinjenih Država da pomognu našim partnerima na Kosovu i pomognu vlastima u Srbiji da postignu dogovor o normalizaciji“, dodao je američki ambasador.

Kosovo je suverena zemlja i iako neki to osporavaju, to je jednostavno tako, naglasio je Hovenijer i podvukao da ljudi mogu da se svađaju koliko žele, ali realnost i činjenice na terenu govore same za sebe.

„Izazov u okviru dijaloga je da se dođe do odgovarajućih aranžmana kako biste mogli da postignete ovu normalizaciju, ovaj sporazum o normalizaciji koji bi kao što sam rekao iz perspektive Sjedinjenih Država trebalo da bude usmeren na međusobno priznanje“, izjavio je Hovenijer.

Ideja o Asocijaci opština sa srpskom većinom prvi put se pojavila u pregovorima o statusu koje je vodio Marti Ahtisari, ali niko nije imao na umu nešto što bi imalo nekakav dodatni sloj vlasti, nešto sa izvršnim funkcijama i slično, rekao je američki ambasador.

„Svestan sam zabrinutosti druge Republike Srpske. To nikog ne zanima. To nije od pomoći za Kosovo. To nije korisno.  Ali postoje neke prednosti od koordinacije. I poslednja stvar u vezi s ovim, Vlada Kosova se obavezala da će Asocijacija opština sa srpskom većinom da postoji“, naveo je Džefri Hovenijer.

Stav moje vlade je da Kosovo treba da ispoštuje obaveze koje je preuzelo, što bi značilo da smatramo da treba da postoji Asocijacija opština sa srpskom većinom, rekao je Hovenijer i istakao da SAD ne diktiraju šta ona treba da radi i kako treba da izgleda, već je to, kaže suverena odluka Vlade Kosova.“Postoje modeli za koje zapravo mislimo da su izvodljivi i ohrabrili smo Vladu da razmisli o tim modelima i da razmotri to pitanje, rekao je u intervjuu na RTK američki ambasador Džefri Hovenijer.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.