“Ali metar moga sela, Amerika cela” - Nišlijkina e-knjiga o razmenama i školovanju u inostranstvu

Izvor: JužneVesti.com, 08.Dec.2022, 14:44

“Ali metar moga sela, Amerika cela” - Nišlijkina e-knjiga o razmenama i školovanju u inostranstvu

Razmene i programi za školovanje u inostranstvu predstavljaju jedinstvenu priliku za mlade, navode Nišlijke i aktivistkinje koje su boravile u SAD-u i Velikoj Britaniji. Jedna od njih Marija Raičević svoje iskustvo sa razmene u Americi pretočila je u knjigu “Ali metar moga sela, Amerika cela”. Učenica Staša Vuksanović iz Velike Britanije za Južne vesti poručuje da će joj to iskustvo pomoći i da više zna i da bude bolji čovek.

Poslednjih godina, sve veći broj srednjoškolaca >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zainteresovan je za programe i razmene putem kojih bi dobili priliku da iskuse školovanje u inostranstvu. Takvih šansi je mnogo, ali najčešće teže nalaze put do zainteresovanih.

Nišlijka Marija Raičević svoje iskustvo sa razmene u Americi pretočila je u knjigu “Ali metar moga sela, Amerika cela”; privatna arhiva: Marija Raičević Nišlijka Marija Raičević, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu, za sebe kaže da je zavisnica od aktivizma i neformalnog obrazovanja. Prekretnica u njenom životu i poimanju obrazovanja usledila je nakon što je provela jednu školsku godinu u Americi kao stipendistkinja FLEX programa razmene.

Reč je o programu kulturne razmene, gde učenici uče više o ljudima i kulturi SAD, ali i oni uče Amerikance kulturi svoje zemlje kao ambasadori iste u trajanju od 10 meseci.

Program trenutno postoji u preko 50 zemalja, a mogu aplicirati učenici osmog razreda osnovne i prve i druge godine srednje škole. Odabrani učenici imaće priliku da jednu školsku godinu pohađaju u nekoj od američkih srednjih škola uz punu stipendiju. Do danas, na razmeni je bilo više od 29 hiljada učenika.

Prvi put sam se prijavila 2017. i nisam prošla, ali jesam naredne godine i provela sam tamo 10 meseci. Meni je to bilo neprocenjivo iskustvo, i za lični i za profesionalni razvoj. Sada mi je cilj da mladima ukažem na prilike koje imaju i da im prenošenjem svog iskustva pomognem i ohrabrim ih da se prijave. To možda nije iskustvo za svakoga, ali ko se usudi i proba, to mu može promeniti život - kaže Marija.

Putem društvenih mreža i bloga OverThinker, Marija sa svojim pratiocima deli razne korisne informacije o obrazovanju, prilikama za mlade i svoja iskustva. Napisala je i elektronsku knjigu ,,Ali metar moga sela, Amerika cela”, u kojoj govori o iskustvu razmene u Americi. Marija Raičević na programu kulturne razmene, gde učenici uče više o ljudima i kulturi SAD; privatna arhiva: Marija Raičević

Staša Vuksanović je učenica gimnazije Bora Stanković. Svoju priliku za školovanje u inostranstvu dobila je putem programa HMC.

Reč je o programu koji učenicima 16 različitih zemalja iz Centralne i Istočne Evrope nudi mogućnost da se školuju u nekim od najprestižnijih srednjih škola u Velikoj Britaniji. Mogu se prijaviti učenici prvog i drugog razreda srednje škole, a oni koji prođu testove, uz delimičnu ili punu stipendiju mogu biti tamo i do dve godine. Do sada, putem HMC-a, više od 270 hiljada učenika dobilo je priliku da se školuje u Velikoj Britaniji.

Staša kaže da je ovo sjajno iskustvo u svakom smislu. Kako kaže, drago joj je što ima priliku da se upozna sa drugim kulturama, Njena cimerka je iz Azije, a sam način rada i njenog trenutnog života u Velikoj Britaniji skroz je drugačiji od onog u Srbiji. Takođe, dodaje da je vidljivo i drugačije funkcionisanje obrazovnog sistema, kao i samog pristupa profesora ka učenicima. Staša Vuksanović je učenica gimnazije Bora Stanković. Svoju priliku za školovanje u inostranstvu dobila je putem programa HMC; privatna arhiva: Staša Vuksanović

Kada se prijavljujete, najbolje je da ne očekujete ništa. Ako vas ne prime, probaćete opet, a ako prođete, to je super. Tačno je da je teško biti daleko od porodice, prijatelja i živeti drugačije od onog na šta ste navikli, ali ja sam otputovala i uradila ovo za sebe jer smatram da ću jednog dana zbog svega ovoga biti bolji čovek -kaže ona.

Dodaje da joj uprkos tome što se našla u nečem novom mnogo pomaže činjenica da se zapravo i drugi osećaju slično kao i ona, pa se zato brzo sprijateljila i navikla na novi život.

Obe sagovornice smatraju da su razmene i programi na kojima su učestvovale neprocenjivo i neponovljivo iskustvo.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.