Agencija: Vučić ne krši zakon u kampanji “Budućnost Srbije”

Izvor: JužneVesti.com, 20.Feb.2019, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija: Vučić ne krši zakon u kampanji “Budućnost Srbije”

U ekspresnom odgovoru na prijavu "Građanskog fronta" da prvi čovek Srbije Aleksandar Vučić krši zakon reklamirajući kampanju predsednika na stranačkom sajtu i pritom komentariše opoziciju po svojim skupovima, Agencija za borbu protiv korupcije kaže da Vučić zakon nije prekršio.

Agencija tumači da Vučić vodi predsedničku, a ne stranačku kampanju svojom turnejom po Srbiji.

Kako se u konkretnoj situaciji radi o vršenju ustavnih ovlašćenja predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Republike, a ne o aktivnostima vezanim za promociju političkih stranaka korišćenjem javnih resursa, Agencija je stava da u kampanji "Budućnost Srbije“ nije prekršen Zakon o Agenciji - kažu iz ove institucije.

Pored toga, prema odluci Agencije, sajt vucic.rs, na koji se poziva "Građanski front" jer tu Vučić reklamira kampanju - nije javni resurs, pa objavljivanje informacija o kampanji “Budućnost Srbije” ne predstavlja kršenje Zakona o Agenciji.

Da li Vučić na skupovima govori kao predsednik države ili stranke, za Agenciju je nepostojeća dilema.

Agencija ukazuje da su funkcioneri, izabrani neposredno od građana, izuzeti od obaveze da nedvosmisleno predoče sagovornicima i javnosti da li iznose stav organa, u kojima vrše javnu funkciju ili stav političke stranke odnosno političkog subjekta - kažu iz Agencije.

Po Ustavu, predsednik Republike predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvo, a Agencija kaže da ni Ustav Republike Srbije ni Zakon o predsedniku Republike ne propisuje detaljnije šta obuhvata predstavljanje Republike Srbije u zemlji.

Inače, u Članu 115. Ustava Srbije koji govori o nespojivosti funkcija piše da - Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

Podsetimo, prijavu je juče podneo "Građanski front", čiji je član i niški Udruženi pokret slobodnih stanara. Vučić je kampanju “Budućnost Srbije” počeo u Aleksincu i Pčinjskom okrugu, a ona je predstavljena kao kampanja u kojoj on, ali i Vlada Srbije prezentuju ono što je do sada urađeno, kao i plan za dalje.

Mnogi analitičari to vide kao predizbornu kampanju i kao odgovor na proteste “1 od 5 miliona” koji se vikendima održavaju širom Srbije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.