Izvor: JUGpress.com, 14.Apr.2021, 12:20

Advokat Lokal presa: Tužba protiv JUGpressa vrsta velikog pritiska na medije

LESKOVAC- KRAGUJEVAC

Advokat Asocijacije nezavisnih lokalnih medij Lokal pres Dragan Lazarević rekao je za JUGpress da su tužbe koje je beogradska kompanija Milenijum tim podnela protiv nekoliko medija „vrsta velikog pritiska na medije i to ne samo političkog, već i ekonomskog“.

„U tim tužbama se traži enormna suma novca, od Regionalne informativne agencije JUGpress se sa dve tužbe traži po >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << 100.000 evra, što je za naše prilike svakako prilično veliki iznos“, rekao je on i dodao da „i dosuđivanje znatno manjeg iznosa od traženog u Srbiji praktično znači gašenje lokalnog medija“.

„ Zbog toga to smatram velikim pritiskom, a pritisak je i sama činjenica da će tuženi morati da plati takse u dva predmeta za odgovor na tužbu . Već tu moraju da plate obe takse , koje iznose 100.000 dinara, a to je neka cifra koja za lokalne medije u Srbiji svakako predstavlja veliki izdatak“, rekao je Lazarević koji zastupa osnivača Regionalne informativne agencije JUGpress, Centra za demokratiju i razvoj juga Srbije i glavnu i odgovornu urednicu ovog medija u slučaju ovih tužbi.

On smatra da činjenica da nisu tuženi svi lokalni mediji koji su pratili konferencije za novinare Narodne stranke u Leskovcu i Vranju znači da se najveći pritisak vrši na medij koji pokušava da objektivno informiše čitaoce.

„Ovako se vrši pritisak na određene lokalne medije, jer i medija u lokalu ima različitih. Znači, najveći pritisak se vrši na medij koji pokušava da radi nezavisno, da objektivno informiše čitaoce“, podvukao je Lazarević

On ima bogatu praksu odbrane lokalnih medija , pre svega članica Lokal presa, pred sudovima.

Na pitanje da li se u praksi sretao sa slučajem da se tuži medij zbog prenošenja izjava, a ne onaj koji je izrekao to što firma smatra da je sporono, kao što je tužba protiv osnivača JUGPressa i glavne i odgovorne urednice od strane Milenijum tima za izveštaj sa pres konferencije Narodne stranke Lazarević kaže da se „dešavalo , ali vrlo retko, da se tuže medij“.

„ Obično tuže onog ko je držao konferenciju za medije i ko je iznosio informacije na toj konferenciji“, rekao je on.

Na pitanje kakva je sudska praksa u ovakvim tužbama u Srbiji, Lazarević kaže da „iznos koji se potražuje tužbom svakako ne može biti dosuđen“. „ Ja se nadam da neće nikakav iznos biti dosuđen, ali i ako bi bila neka šteta dosuđena to ni ukom slučaju ne može da bude ni približno ovom iznosu koji se traži“, smatra on.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

"A DA SE MALO REKLAMIRATE U SRBIJI?" Hrvatska tuži Irca koji besplatno promoviše hrvatski turizam zbog izjava i ŠALE

Izvor: Blic, 14.Apr.2021

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) podigla je dve tužbe protiv britanskog blogera Pola Bredberija i od njega traži odštetu od ukupno 100.000 kuna (oko 13.000 evra).

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.