Izvor: JUGpress.com, 09.Jan.2020, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANEM osudjuje izneštavanje o otmici u pojedinim medijima

BEOGRAD

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje način na koji pojedini mediji izveštavaju o slučaju otmice maloletnog deteta i teškom nasilju koje je nad njim izvršeno.

Povod za ovo saopštenje predstavljaju današnje naslovne strane listova ,,Srpski telegraf”, ,,Informer” i „Alo“, kao i tekstovi u tim listovima u kojima se prenose detalji iz istrage koja se vodi protiv Ninoslava Jovanovića, delovi njegovog navodnog iskaza, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << fotografije maloletne devojčice.

Cilj pisanja tih, ali i njima sličnih medija, jeste senzacionalizam, zbog kog se objavljuju podaci kojima se krše osnovna prava maloletnog deteta, žrtve teškog nasilja.

ANEM ukazuje na to da se nedopustivim izveštavanjem tri navedena tabloida – ,,Srpski telegraf” i ,,Informer” i „Alo“ – najgrublje krše zakonom i Ustavom garantovana ljudska prava maloletne žrtve nasilja, doslovno gazi Kodeks novinara Srbije i postupa u suprotnosti sa zakonom propisanim obavezama urednika, novinara i izdavača medija.

Ova asocijacija podseća na to da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da se

prikazom ili opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja.Takođe, Zakon je izričit u pogledu toga da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes.  Kodeks novinara Srbije obavezuje svakog novinara da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina, kao i njihovo pravo na privatnost.Kodeks svakom novinaru zabranjuje da koristi neprimerene, uznemiravajuće, pornografske i sve druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu.

ANEM poziva nadležne organe: Ministarstvo kuture i informisanja, kao organ koji vrši nadzor nad spovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima, i nadležno javno tužilaštvo da povodom današnjeg pisanja u listovima ,,Srpski telegraf”, ,,Informer” i „Alo“, preduzmu sve mere iz svojih nadležnosti, kako bi prava i interesi maloletnog deteta bili zaštićeni u najkraćem roku, a dosadašnje ponašanje tih medija sankcionisano.

Pored navedenih, ANEM poziva i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, preduzme sve mere iz svoje nadležnosti. Kako u konkretnom slučaju ne postoji opravdani i legitimni interes javnosti da bude informisana o detaljima koje su navedeni mediji objavili, sloboda izražavanja, u cilju zaštite prava maloletnog lica, može biti podvrgnuta ograničenjima koje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti predviđa.

Takođe, ANEM ovim saopštenjem poziva i sve medije da svoja buduća izveštavanja prilagode odredbama Kodeksa novinara Srbije, koji daje jasne smernice u pogledu toga na koji se način izveštava o ovako delikatnim temama.

Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Traži se reakcija Zagorke Dolovac na naslovne strane tabloida u kojima se iznose detalji o otmici maloletnice

Izvor: Radio 021, 09.Jan.2020

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje način na koji pojedini mediji izveštavaju o slučaju otmice maloletnog deteta i teškom nasilju koje je nad njim izvršeno, saopštilo je ovo udruženje povodom današnjih naslovnih strana listova "Srpski telegraf", "Informer" i...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.