38.  Borini pozorišni dani

Izvor: JuznaSrbija.info, 23.Okt.2018, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

38. Borini pozorišni dani

Premijernim izvođenjem predstave „Božji ljudi“, glumci vranjskog teatra označili su početak 38. po redu „Borinih pozorišnih dana“.

Na svečanom otvaranju u sali Doma vojske, prisutnima se obratio predsednik Skupštine Vranja dr Dejan Tričković. „Kaže se da je čitav svet pozornica. Motivi Borinih ostvarenja rađaju se u Vranju, ali su daleko prevazišli pojedinačno i lokalno. Kao verni slikar svog zavičaja, Stanković u svom vilajetu daje umetničku sliku >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << starog Vranja. „Božji ljudi“ primer su kako iskustvena stvarnost, kroz piščevo pero postaje besmrtna dimenzija.Kao istinski stanovnici sveta Talije, glumci vranjskog ansambla kontinurano stvaraju pozorišnu magiju. Njihovo umeće i istinska posvećenost, višestruko je nagrađivana kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Dostojni imena koje krasi naziv njihovog ansambla, baš kao  veliki Bora, i sami žive jednu istinsku priču. Dramu koja je njihova, a istovremeno naša, kolektivna“, rekao je Tričković u svom obraćanju.

On je naveo da je pozorišni život u Vranju, sa tradicijom dužom od jednog veka, neodvojivi deo gradske kulturne baštine. „Iako bez svog doma, vranjski teatar se odomaćio na alternativnoj sceni. Kažu da dom nije zgrada, već njega čine ljudi i njihova ljubav. Mi naše pozorište kao čedo, ljubomorno čuvamo u naručju. Lokalna samouprava ulaže velike napore da se to čedo osamostali, da dobije svoj dom, svoju pozornicu, svoj hram“, dodao je Tričković. Do 26. oktobra, publika će imati priliku da pogleda pet predstava iz Zajednice profesionalnih pozorišta. Nakon svake odgledane predstave, publika ocenjuje, a najbolja će biti proglašena na zatvaranju Borinih pozorišnih dana.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Povezane vesti

BPD: Pozorišna drama o drami u pozorištu (VIDEO)

Izvor: OkRadio.rs, 24.Okt.2018, 09:51

38. „Borini pozorišni dani“ nastavljeni su izvođenjem predstave Bitef teatra „Severoistok“, po tekstu Torstena Buhštajnera u režiji Jane Maričić. Komad je nastao po istinitim svedočenjima o talačkoj krizi u pozorišti na Dubrovki u Moskvi 2002. godine, kada je 40 čečenskih terorista...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.