Stefanović: Čekamo odgovor Brisela na našu inicijativu

Izvor: Politika, 17.Sep.2011, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Čekamo odgovor Brisela na našu inicijativu

LEPOSAVIĆ - Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je da Beograd sada čeka odgovor Brisela na inicijativu za rešavanje problema na prelazima Jarinje i Brnjak i ocenio da sadašnja zapaljiva situacija na severu Kosova svakako nije povoljna atmosfera za nastavak dijaloga.

„Predlog Beograda ni u jednom elementu ne sadrži prisustvo kosovskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << carinika i policije”, dodao je Stefanović i podsetio da nikada nije bilo kosovskih carinika na Jarinju i Brnjaku, niti je kosovska carina tamo funkcionisala.

Mi smo posvećeni dijalogu jer je to jedini način da rešimo probleme, jedini način da se dogovorimo, kazao je Stefanović novinarima i dodao da se sada čeka pozitivan odgovor iz Brisela na „našu inicijativu i mogućnost da najzad rešimo pitanje Jarinja i Brnjaka na obostrano prihvatljiv način”.

„Spremni smo da čekamo koliko je potrebno i da se desi bilo gde i bilo kada, i nije potrebno držati se određenih zacrtanih rokova, podvukao je on.

Stefanović pozitivno ocenio što je dogovor iz Brisela o izgledu pečata sada omogući promet robe iz Srbije.

„To je pozitivan trend i omogućuje puno snabdevanje kako naši građani južno od Ibra ne bi trpeli štetu. Time izbegavamo hermetičko zatvaranje severa i snabdevanje stanovništva”, zaključio je on.

Stefanovć je, međutim, ocenio da je nemoguće nastaviti dijalog sa Prištinom i razgovarati o električnoj energiji i telekomu u situaciji kada „imamo ovako zapaljivu situaciju, barikade i narod koji je odlučan da istraje u svojim legitimnim zahtevima”.

Situacija na severu Kosova je mirna, građani su ojačali barikade i istrajavaju u mirnom otporu jednostranom pokušaju nametanja takozvanih kosovskih carinika na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, rekao je Stefanović.

On je dodao i da, nažalost, ima puno glasina, neadekvatnih stranačkih aktivnosti koje nisu dobrodošle u ovakvoj uzavreloj situaciji, gde su ljudi opterećeni svojim brigama i neizvesnošću.

„To šteti atmosferi i onome što pokušavamo ovde da uradimo, a to je da budemo svi jedinstveni, mirni, da racionalno priđemo problemima, da stavimo tačku na speckulacije i neistine koje pojedinci iz Beograda šire”, kazao je Stefanović.

Kritikujući poteze Prištine Stefanović je rekao da su oni učinjeni s namerom da se dokaže da je to realnost i da se ta nova situacija ne može promeniti.

„Oni su stvorili jednu neverovatnu iluziju i dva izolovana ostrva od 200 kvadratnih metara iluzije Hašima Tačija da ovde može nešto da kontroliše”, naglasio je on dodajući da je ova situacija neodrživa i da je potrebno naći kompromis.

Kompromis nije da tamo budu organi Prištine kako je predviđeno jednostranim potezom, poručio je Stefanović.

Kfor ne želi da bude u prvoj liniji jer imaju svest da je to direktno kršenje njihovog mandata, a Priština je dovela Euleks u situaciju da prekrši mandat, naglasio je on dodajući da Srbi ne protestuju protiv Albanaca već protiv institucija Prištine koje su nelegalno postavljene.

Stefanović je kritikovao i predstavnika EU u Beogradu Vensana Dežera, koji je kazao da na Jarinju i Brnjaku treba da budu kosovski carinici, i da Priština treba da zaokruži suverenitet.

„Nije tačno niti je EU priznala nezavisnost Kosova i ambasador Dežer bi trebalo da zna tu činjenicu kada nešto tako tumači. EU je kroz Euleks asistirala Prištini u ovom potezu i to ne može da se pozitivno odrazi na našu buduću saradnju, na dijalog, a ni na rezultate dijaloga i njihovu implementaciju”, istakao je Stefanović. 

Tanjug

objavljeno: 17.09.2011.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.