Srbi sa severa KiM hoće kod Nikolića i Dačića

Izvor: Mondo, 21.Jan.2013, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa severa KiM hoće kod Nikolića i Dačića

Predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova zatražili su zbog pitanja "granice" prijem kod predsednika Republikei predsednika Vlade.

Predstavnici Srba još jednom su ponovili da je za njih "neprihvatljivo uspostavljanje granice i carine na administrastivnim prelazima Jarinje i Brnjak i od strane institucija tzv.Republike Kosovo".

Odbornici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i Zubin Potok na zajedničkoj sednici u Zvečanu doneli su te zaključke nakon što ih je o pregovorima u Briselu informisao zamenik direktora Kancelarije za KiM Krstimir Pantić.

Pantić je odbornike četiri opštine upoznao o privremenom dogovoru u vezi naplate akciza i PDV na prelazima na severu Kosova koji su u Briselu prošle nedelje postigli srpski i kosovski premijer.

Odbornici su ostali pri svojim ranije donetim stavovima i zaključcima - da je "neprihvatljivo uspostavljanje granice i carine na administrastivnim prelazima Jarinje i Brnjak i od strane institucija tzv.Republike Kosovo".

Oni su još jednom insistirali na primeni poreskog sistema Republike Srbije.

Odbornici su ponovo insistirali da se Ustavni sud Srbije izjasni o ustavnosti donetih Uredbi Vlade Srbije u vezi sa postignutim dogovorima i sporazumima Beograda sa privremenim institucijama samouprave Prištine.

Odbornici su na zajedničkoj sednici najoštrije osudili nasilničke napade na srpska groblja, svetinje i druge objekte i institucije Srba na Kosovu i najnoviji napad na zgradu opštine Kosovska Mitrovica.

Zaključci su usvojeni većinom glasova, a protiv su bili odbornici iz redova Srpske radikalne stranke (SRS).

Na sednici u Zvečanu Pantić je rekao da su u Briselu razmatrana pitanja u vezi naplate akciza i PDV na prelazima na severu Kosova i da bi sav novac koji bude prikupljen na tim prelazima trebalo da ide u Fond za razvoj četiri opštine na severu Kosova.

Fondom će, kako je rekao, upravljati Odbor u kojem će biti po jedan predstavnik Srba, Albanaca i međunarodne zajednice, ističući da će se na narednim sastancima insistirati da srpski predstavnik u Odboru ima pravo veta.

Obraćajući se 97 odbornika iz četiri opštine sa severa Kosova Pantić je naglasio da ništa konačno nije dogovoreno, ali da je međunarodna zajednica pristala da novac ne ide preko kosovskog budzeta već na poseban račun Fonda.

Pantić je istakao da je delegacija Prištine tražila da se privredni subjekti sa severa Kosova ponovo registruju u Prištini, što nije prihvaćeno.

"Prihvaćeno je da bude korišćena registracija Privrednog registra iz Kosovske Mitrovice kada su u pitanju privrednici sa severa Kosova, što su i Albanci prihvatili," prcizirao je Pantić.

Pantić je pozvao odbornike na jedinstvo i podsetio da je Kosovo po CEFTA sporazumu jedinstvena carinska zona i da se na prelazima primenjuju pravila u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbedosti UN-a.

Još uvek nije ništa konačno dogovoreno, u narednom periodu treba da budu rešavana proceduralna pitanja, što znači da će na prelazima na severu Kosova ostati na snazi sadašnji režim promet robe iz centralne Srbije na sever Kosova, rekao je Pantić.

Sastanku u Zvečanu, pored predsednika četiri opštine na severu Kosova, prisustvovali su i predsednici skupština opština, direktori preduzeća sa severa pokrajine, predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i predstavnici UNMIK-a i Kfora.

(Tanjug, foto: Beta arhiva/Milan Obradović)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi sa KiM traže prijem u Beogradu

Izvor: Akter, 21.Jan.2013

Predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova zatražili su danas prijem kod predsednika Republike Tomislava Nikolića i predsednika Vlade Ivice Dačića

Nastavak na Akter...

Srbi sa severa KiM traže prijem kod Nikolića i Dačića

Izvor: Politika, 21.Jan.2013

ZVEČAN – Predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova zatražili su danas prijem kod predsednika Republike Tomislava Nikolića i predsednika Vlade Ivice Dačića i još jednom ponovili da je za njih „neprihvatljivo uspostavljanje granice i carine na administrastivnim prelazima Jarinje i Brnjak...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.