Srbi ljuti; Rampa za kosovske kamione; Nisu ovde samo Srbi, ima i Albanaca. Ovo je pitanje života VIDEO

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 09:51

Srbi ljuti; "Rampa" za kosovske kamione; "Nisu ovde samo Srbi, ima i Albanaca. Ovo je pitanje života" VIDEO

Vozači kamiona sa srpskim registarskim oznakama kojima nije dozvoljen ulazak na KiM i koji su na Jarinju, propuštaju samo srpska vozila.

Podsetimo, kamioni sa oznakama Republike Srbije su na administrativnom prelazu Jarinje, zbog odluke vlasti u Prištini da zabrani uvoz srpske robe. Oni blokiraju magistralni put Raška-Severna Mitrovica.

Oni danas, kako javlja Kosovo online, propuštaju samo putničke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << automobile i autobuse da prođu tim putem.

Kako javlja reporter tog portala, kamioni sa kosovske strane, odnosno sa RKS tablicama, se vraćaju, jer ne mogu da uđu u centralnu Srbiju.

Vozači kamiona kažu da su se odlučili na meru blokade, jer od srede stoje na prelazu Jarinje, a svakog 10. u mesecu je vreme za plaćanje poreza.

Pred kamere nisi hteli, ali su u razgovoru sa reporterom istakli da blokada nema nikakve veze sa politikom, da na Jarnju pored Srba, čekaju i Muslimani i Albanci, i da je u pitanju egzistancija i opstanak za život, jer imaju porodice koje treba da prehrane.

Oni dodaju da je hitno potrebno da se Priština i Beograd dogovore i vrate u normalu život građana.

U mestu Rudare kod Kuršumlije i dalje traje blokada magistralnog puta koji od Prokuplja vodi ka administrativnom prelazu Merdare, izjavio je danas jedan od organizatora te blokade Dejan Milošević.

On je kazao da se kamioni i autobusi sa kosovskim i stranim tablicama i dalje ne propuštaju, dok putnički automobili prolaze.

Kako je rekao tokom noći je bilo dosta pokušaja da prodju, ali su se svi vratili.

"Bilo je i autobusa sa kosovskim tablicama, jedne firme iz Prištine, koja je prevozila ljude na more u Albaniju, ali oni su vraćeni i verovatno su našli drugu soluciju. Većina putničkih automobila ima KM tablice i to su ljudi srpske nacionalnosti", rekao je Milošević.

Nakon blokade magistralnog puta Niš-Priština u mestu Rudare, kod Kuršumlije, intezitet saobraćaja na administrativnom prelazu Merdare iz pravca Srbije, ali i sa Kosova je smanjen.

Rudare se nalazi na oko 20 kilometara od administrativnog prelaza Meradre prema Kuršumliji.

Put su od sinoć blokirali lokalni Srbi iz Kuršumlije, za kamione sa kosovskim ''RKS'' tablicama, kao recipročnu meru onoj kojom je pre nekoliko dana kosovska vlada zabranila ulazak srpske robe i kamiona sa registarskim oznakama Republike Srbije na Kosovo.

Po rečima organizatora blokade, kamione i autobuse sa kosovskim i stranim tablicama i dalje ne propuštaju. Dodaju da je tokom noći bilo dosta pokušaja da prođu, ali su se svi vratili. Putnički automobili normalno prolaze i na njih se blokada ne odnosi.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna sa Merdara iz pravca Srbije mali broj automobila prelazi taj administrativni prelaz.

Kamioni prevoznika iz Albanije nakon višeastnog čekanja ispred prelaza vratili su se za Albaniju. Dok, automobili sa kosovskim registraskim oznakama neomatano prelaze, ali u znatnom manjem intenzitetu nego uobičajno.

Takođe, nekoliko kamiona sa crnogorskim tablicama je prešlo u Srbiju sa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.