Srbi: Nećemo kosovsko društvo

Izvor: B92, 27.Jul.2012, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi: Nećemo kosovsko društvo

Zvečan -- Nekoliko stotina građana Kosovske Mitrovice i Zvečana poručili su sa skupa u Rudaru da ne žele integraciju severa u takozvano "kosovsko društvo".

Oni su poručili da neće dozvoliti da na severu pokrajine zažive prištinske institucije.

Protest je sinoć održan povodom godišnjice akcije specijalnih jedinica kosovske policije ROSU za preuzimanje administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čega su Srbi postavili barikade na putevima.

Građani, predstavnici ove dve opštine sa severa Kosova, i načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković prvo su se uputili u protestnu šetnju od raskrsnice u Rudaru, u opštini Zvečan, do metalnog krsta koji su Srbi podigli prošlog leta na magistralnom putu Leposavić-Zvečan-Kosovska Mitrovica.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je obraćajući se okupljenim građanima da je "narod sprečio da sever Kosova i Metohije prošlog leta bude okupiran".

On je optužio šefa beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislava Stefanovića da je na terenu građanima pričao jedno, a u Briselu ispregovarao nešto sasvim drugo.

Milović je istakao da strategija po pitanju Kosova i Metohije mora biti zajednička.

"Podržavamo stav novog predsednika države da se platforma i strategija za odbranu Kosova pravi u republičkom parlamentu, da se u buduće razgovore uključe Srbi iz pokrajine, da se proces pregovaranja prenese pod okrilje UN”, podvukao je Milović.

On je naglasio i da misija Euleksa nije statusno neutralna i da “zahvaljujući toj misiji imamo pogoršanje situacije na teren”.

Hoćemo da budemo jedan tim sa našom državom Srbijom, da učestvujemo u nastavku razgovora, da branimo Ustav, teritorijalni integritet i Rezoluciju 1244 SB UN”, kazao je Milović.

Tražimo da Rezoluciju 1244 poštuju Kfor i Euleks. Samo tako, mirno, dijalogom, možemo i nadam se da ćemo doći do rešenja kada je u pitanju naš status”, dodao je on.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je istakao da je želja Srba sa Kosova i Metohije da ostanu da žive u pokrajini i budu ravnopravni građani Republike Srbije.

On je istakao da se Kfor prošle godine 25. jula pa "nadalje okrenuo protiv Srba, stao na stranu Albanaca" i trudi se da "odradi ono što Priština 12 godina nije mogla".

Pantić je poručio da prištinske vlasti neće uspeti da integrišu sever pokrajine u kosovske institucije jer Srbi to ne žele i nikada neće na to pristati.

Pozivam Prištinu i međunarodnu zajednicu da shvate da se silom, nasiljem, jednostranim akcijama Srbima ne može nametnuti ništa. Jedini način da se problem reši jesu razgovori, dogovori, kompromis kojim će biti zadovoljni i Srbi i Albanci. Spremni smo da razgovaramo sa Albancima i međunarodnom zajednicom, od koje tražimo da bude posvećena tome da rešenjem koje bude postignuto budu zadovoljni i Srbi i Albanci’, podvukao je Pantić.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da narod šalje poruku međunarodnoj zajednici, Prištini i Beogradu sa ovog skupa da nisu odustali od svojih ciljeva.

“Tražimo samo da ostanemo ovde pod punim suverenitetom i teritorijalnim integritetom Republike Srbije. Imamo institucije Republike Srbije, koje su garant opstanka na ovom prostoru”, kazao je Nedeljković i pozvao organe države Srbije da nastave da jačaju te institucije.

Juče je, na dan kada su pre godinu dana izbili nemiri na administrativnim prelazima 1 i 31, stotinak građana iz Leposavića i Leška, na krajnjem severu Kosova, blokiralo magistralni put u mestu Rudare od administrativnog prelaza Jarinje do Rudnice.

Srbi kažu da su odlučni da spreče svaki prolaz komercijalne robe koju kosovske vlasti nameravaju da carine na terminalu u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Saobraćaj između centralne Srbije i Kosova i Metohije, preko administrativnog prelaza Jarinje na severu pokrajine, obavlja se bez problema za putnička, kombi vozila i za autobuse dok se kamionima ne dozvoljava prolaz.

Kako kažu, blokada na delu Ibarske magistrale za teretna vozila trajaće sve dok se ne reši problem carinjenja robe koja se preko prelaza Jarinje dovozi iz centralne Srbije.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je za B92 da ta misija sprovodi dve zvanične istrage o incidentima na prelazu Jarinje od pre godinu dana.

Noć je protekla mirno, a snabdevanje osnovnim životnim namirnicima severa Kosova danas je uredno.

Godinu dana posle paljenja, Jarinje ponovo izgleda kao administrativni prelaz. Različito je to sto glavni posao danas obavlja Euleks, a u montažnim kućicama sede, i iz njih gotovo ne izlaze, kosovska policija i carina. Ipak, Jarinje najčešće nije mesto preko koga Milanu Dimiću stize roba u Kosovsku Mitrovicu. Godinu dana na severu Kosova se snale kako znaju i umeju.

Godinu napetosti, tenzija, pucnjava i ranjavanja dobro će zapamtiti i doskorašnji državni sekretar Oliver Ivanović. Kaže da iz ove godine svi izlaze kao gubitnici, ali i sa svešću da je za sever neophodno posebno rešenje.

Poverenje između Srba i Kfora i Euleksa nije se popravilo. Međunarodne misije i dalje se vide kao one koje sprovode plan o nezavisnosti Kosova što im na terenu otežava saradnju i komunikaciju.

“Mi radimo sa ljudima na terenu – ne radimo sa predsednicima opština i drugim organizacijama, jer nama treba podrška od ljudi na terenu. Ali ako opštine ne veruju u naš rad, neće verovati ni ljudi, a nama je poverenje neophodno da bismo radili na profesionalan način,” kaže Robi Zoher iz Euleksove operativne grupe u Kosovskoj Mitrovici.

Najveće pitanje ostaju registarske tablice. Iako dogovor iz Brisela ima tumačenja da se i na severu mora voziti sa KS tablicama, na ulicama Mitrovice mogu se videti vozila bez ikakvih oznaka, sa starim i novim srpskim tablicama – svim osim onih koje izdaje Pristina.
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.