Protest zbog zabrane srpskih tablica na Jarinju i Brnjaku

Izvor: BKTV News, 15.Jun.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog zabrane srpskih tablica na Jarinju i Brnjaku

Kolona automobila oko 10.15 časova stigla je na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova i predstavnici Srba predali su pismo službenicima KFOR-a i EULEKS-a zbog zabrane srpskih tablica.
Pismo je upućeno komandantu KFOR-a Erhardu Drevsu i šefu EULEKS-a Gzavije de Marnjaku.
U pismo se EULEKS-a i KFOR-a upozoravaju na poštovanje Rezolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << 1244 SB UN, statusnu neutralnost, poštovanje ljudskih prava po Evropskoj konvenciji i dokumentima UN.
Od međunarodnih mirovnih misija na Kosovu građani sa severa pokrajine traže poštovanje volje naroda o neprihvatanju kosovskih institucija i traže da prekinu podršku nasilnoj integraciji severa Kosova u kosovske institucije.
Predstavnici lokalne samouprave zadržali su se desetak minuta u razgovoru sa osobljem EULEKS-a, nakon čega su okrenuli svoja vozila i vratili se nazad.
Na vozilima su bili natpisi ' Stop asimilaciji', 'Imamo dokumenta Republike Srbije, nećemo kosovska', 'Poštujte Rezoluciju 1244".
Svi autompobili koji su došli na Jarinje imali su tablice koje izdaje MUP Srbije sa početnim slovima kosovskih gradova, a osim transparenata nosili su i zastave Republike Srbije.
Automobili su imali nalepnice na kojima je stajalo KM, a precrtano KS i RKS.
Za to vreme bilo je pojačano prisustvo pripadnika KFOR-a, a na samom prelazu Jarinje bila je razvučena i bodljikava žica.
Načelnik Kosovsko mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da građani severa Kosova žele da na miran način pošaljeu poruku međunarodnoj zajednici da imaju validana i važeća dokumenta koja izdaju nadležni organi Republike Srbije i da ne žele kosovska dokumenta.
'Za partnere želimo KFOR i EULEKS, da sa njima sarađujemo, ali da ne možemo prihvatiti da srpsku zajednicu stave u geto, da KFOR zatvara naše puteve i da daje podrsku Prištini za asimilaciju Srba', rekao je Nedeljković.
I na prelazu Brnjak stigla je kolona vozila iz Zvečana i Zubinog Potoka. Srbi su, takođe, predali protestno pismo, nakon čega su se vratili.
Izvor: radiokim.net
Tweet
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.