Protest zbog uspostavljanja carina

Izvor: B92, Tanjug, 09.Jun.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog uspostavljanja carina

Beograd, Priština, Leposavić -- Srbi sa severa Kosova su na pola sata blokirali administrativne prelaze Jarinje i Brnjak zbog uspostavljanja carina.

Više stotina Srba sa severa Kosova okupilo se danas na pola sata, mirno protestujući na administrativnom prelazu Jarinje kod Leposavića zbog namere Euleksa da uvede carinu na robu koja stiže iz centralne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije. Tokom protesta saobraćaj između Raške i Mitrovice bio je obustavljen.

Srbi su proteste najavili i sutra kod Zubinog Potoka i na drugim mestima, sve dok Euleks ne odustane od namere da naplaćuje carinu.

Srbi na severu Kosova ne slažu se sa prisustvom Euleksa.

Predsednik opštine u Leposaviću Jovan Miladinović kazao je okupljenima da je Euleks neprihvatljiv zato što sprovodi Ahtisarijev plan, a sada uvodi i carinu na kontrolnim punktovima Jarinje i Brnjak kod Leposavića i Zubinog Potoka.

Ostali govornici na skupu kritikovali su i Vladu Srbije zbog njenog odnosa prema Euleksu i poziva da Srbi na severu saradnjnom i dijalogom rešavaju probleme sa misijom Evropske unije.

Zajednički zahtev svih okupljenih na skupu su da Euleks obustavi sve aktivnosti oko naplate carine.

Sam punkt danas su obezbeđivale snage Euleks policije i vojnika Kfora u punoj opremi.

Neko vreme Jarinje je nadletao i helikopter Kfora.

Saobraćaj u Jarinju je profunkcionisao ubrzo nakon okončanja protesa.

Carina i porez na Jarinju i Brnjaku se ne naplaćuju od marta prošle godine, kada je u Prištini proglašena nezavisnost, nakon čega su Srbi na severu spalili kontrolne punktove.

Protestu u Jarinju prisustvovao je i predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović.

Protiv njega je, prema navodima prištinske štampe, kosovska policija spremila krivičnu prijavu zato što je na jednom od skupova u Mitrovici pozivao na spaljivanje punktova.

Ivanović za B92 kaže da drugo nije ni očekivao od kosovskih institucija.

Ivanović smatra da bi povod za eventualno podizanje optužnice protiv njega i potpredsednika zajednice srpskih opština na Kosovu Marka Jakšića bio današnje okupljanje na Jarinju.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je juče u Leposaviću da jednostrani potezi Euleksa nisu prihvatljivi i pozvao Srbe da na današnjem protestu u Jarinju i Brnjaku budu mirni i dostojanstveni.

Ministar je preneo i da Vlada Srbije nije postigla dogovor, niti je potpisala sporazum sa Euleksom o uspostavljanju carina na prelazima Brnjak i Jarinje.

Prijave zbog prošlogodišnjeg protesta

Protiv Marka Jakšića i Milana Ivanovića, dvojice političkih predstavnika Srba na severu Kosova, kosovska policija pripremila je krivičnu prijavu, prenosi danas prištinski list "Kosova sot".

List navodi da je povod za krivičnu prijavu policije "javni poziv Jakšića i Ivanovića za spaljivanje graničnih prelaza '1' i '31' (Jarinje i Brnjak), marta prošle godine".

"Kosovska policija je napisala krivičnu prijavu u kojoj je pokrenula sumnju da su predsednik Skupštine srpskih opština Marko Jakšić i lider Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović svojim javnim pozivima izvršili krivično delo poziv na terorizam", prenosi list.

Prijava je, prema navodima lista, pripremljena i narednih dana će biti predata međunarodnom tužilaštvu Euleksa, koji će istražiti optužbe kosovske policije.

List piše da su Jakšić i Ivanović "tokom protesta održanog 17. marta 2008. pred Okružnim sudom u Mitrovici uputili javni poziv Srbima da odu i spale granične prelaze između Kosova i Srbije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.