Privrednici na Jarinju i dalje nezadovoljni

Izvor: Mondo, 12.Dec.2012, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici na Jarinju i dalje nezadovoljni

Privrednici iz četiri opštine na severu Kosova zatražili su danas na prelazu Jarinje da se poštuje Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima.

Privrednici iz Leposavića, Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka uručili su predstavnicima Euleksa, poreske uprave i MUP-aSrbije, zaključke u kojima traže da se poštuje Sporazum koji se, ponjihovoj oceni, krši od samog početka primene.

Pismo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << predato na prelazu Jarinje, na severu Kosova.

Oni od Vlade Srbije zahtevaju da se poštuje zaključak donet 6. decembra na sednici vlade, u kome se kaže da na prelazima "Brnjak i Jarinje neće biti naplate carine i drugih dažbina za robu namenjenu severnom delu Kosova i Metohije".

Privrednici su "pozvali Vladu Srbije da suspenduje dalju primenu Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazom Jarinje" i upozorili da će "ukoliko se nastavi režim na ovom prelazu da se sva akcizna roba

upućuje na prelaz Merdare a druga plombira i šalje na carinski terminal u južni deo Kosovske Mitrovice, biti prinuđeni da pristupe radikalnijim merama kako bi sačuvali svoja preduzeća i zaštitili nacionalne interese".

Tokom prepodneva u Leposaviću se okupilo stotinak privrednika sa severa Kosova i koji su na sastanku odredili smernice za dalje delovanje kako bi se na prelazu Jarinje prekinulo sa pokušajem naplate carine.

Predsednik Privredne komore Kosova i Metohije i direktor "Lole" iz Leška Vukoje Vukojević rekao je da je godinama "problem plaćanja dažbina izražen i da je još nejasno da li su privrednici obavezni da robu voze na terminal u južni deo Kosovske Mitrovice i tamo plaćaju carinu".

"U 'Lolu' su ovih dana stigla potraživanja za naplatu poreza za godine koje su prošle", rekao je on i dodao da će, ako se to poštuje, oko 200 radnika ostati bez posla.

Slaviša Milentijević, zastupnik NIS-a za sever Kosova, istakao je da "ukoliko sever Pokrajine ostane bez goriva ostaće i bez osnovnih životnih namirnica".

Predstavnik privrednika iz Zubinog Potoka Miladin Radovanović je predložio da se formira tim koji će još jednom od nadležnih u Beogradu zatražiti odgovor na pitanje šta piše u Sporazumu o integrisanom upravljanju prelazima.

Privrednik iz Zvečana Rajko Nešić dodao je da je potrebno da se uputi poziv "onima koji su donosili odluku o primeni Sporazuma, da dođu na Kosovo i zajedno sa privrednicima razgovaraju sa predstavnicima Euleksa".

Šef tima Vlade Srbije za tehničke pregovore sa Prištinom Dejan Pavićević danas u Briselu razgovara o primeni sporazuma, a juče je kazao da misli da je do nesporazuma došlo greškom Euleksa.

Srbi sa severa Kosova najavili su da će ponovo blokirati prelaze ako ne bude poštovano ono što im je obećano pre otvaranja integrisanih prelaza.

(Beta, foto:Tanjug/AP/Zveki)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Privrednici na Jarinju i dalje nezadovoljni

Izvor: Cafe.ba, 12.Dec.2012

Privrednici iz četiri opštine na sjeveru Kosova zatražili su danas na prelazu Jarinje da se poštuje Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.