Ponovo postavljene barikade u Rudarima

Izvor: Blic, 31.Jan.2013, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo postavljene barikade u Rudarima

Meštani Zvečana i Kosovske Mitrovice ponovo su postavili danas popodne barikade na putu Kosovska Mitrovica–Leposavić u mestu Rudare, skoro na istoj deonici puta s koje su jutros pripadnici Kfora uklonili barikade postavljene u ponedeljak, 28. januara.

- Ponovno postavljanje barikade je odgovor naroda na jutrošnju akciju pripadnika Kfora - rekao je Srni narodni poslanik u Skupštini Srbije Marko Jakšić.

- Ne postoji sila koja može da natera narod da prihvati carinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prelaze Jarinje i Brnjak i Srbi će, sve dok Kfor ne shvati realnost, na svako uklanjanje barikada odgovoriti postavljanjem novih – naveo je on.

Pripadnici Kfora uklonili su rano jutros betonske prepreke sa magistralnog puta Priština-Raška, u mestu Rudare kod Zvečana.Akcija pripadnika međunarodnih vojnih snaga na uklanjanju prepreka koje su Srbi ranije postavili na tom magistralnom putu trajala je tri i po sata, javio je Tanjugov izveštač.

Tokom akcije nije bilo incidenata, a prilikom uklanjanja betonskih prepreka svi prilazi Rudaru su bili blokirani. Pripadnici Kfora po uklanjanju prepreka povukli su se u bazu u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Tokom akcije uklanjanja prepreka, čule su se sirene za uzbunu u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, a potom su se građani okupili u mestu Rudare.

Srbi su pre nekoliko dana postavili betonske prepreke na magistralnom putu u Rudaru kako bi onemogućili dolazak tim putnim pravcem kosovskim carinicima i pograničnoj policiji na prelaz Jarinje, ka Raški.

Milović: Kfor demonstrira silu

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je da je jutrošnja akcija vojnika Kfora u ovoj opštini klasična demonstracija sile. On je rekao da je Kfor jutros više od tri sata držao u blokadi magistralni pravac koji vodi prema Kraljevu i da je ogromna vojna sila upotrerbljena da bi se uklonilo nekoliko betonskih blokova.

- Radi se o demonstraciji sile. Ovakve akcije ne doprinose stvaranju poverenja između vojnika Kfora i naših građana, jer su građani tri i po sata bili onemogućeni da se kreću - rekao je Milović.

On je rekao da je jutros na licu mesta razgovarao sa predstavnikom američkog Kfora koji mu je potvrdio da međunarodnim vojnicima niko nije uskratio slobodu kretanja ali da se, kako je rekao, navodno plaše od uspostavljanja novih barikada.

Povezane vesti: Kfor uz pomoć helikoptera gasio šumski požar kod Zvečana Kfor uklonio barikade u Rudaru Kfor Nikolića stavio na probu Bogdanović strahuje da Priština ponovi mart 2004. Milović: U Zvečanu i lokalni izbori
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.