Osmi dan protesta na severu Kosova i Metohije; Kfor preduzeo dalje korake, pojačao patrole, razmestio jedinice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2021, 17:54

Osmi dan protesta na severu Kosova i Metohije; Kfor preduzeo dalje korake, pojačao patrole, razmestio jedinice

Komandant Kfora, general-major Franko Federiči saopštio je večeras povodom situacije na severu KiM da je Kfor preduzeo dodatne korake na terenu, pojačavši patrole duž glavnih saobraćajnica gde su blokade i razmestivši svoje jedinice na prelazima Jarinje i Brnjak, u skladu sa svojim mandatom koji proističe iz Rezolucije UN 1244.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu navodi se da je Kfor obavio razgovore sa svim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stranama koje bi mogle da doprinese okončanju protesta.

"Usvojene mere, o kojima je prethodno razgovarao komandant Kfora sa svim institucijama na Kosovu, kao i gradonačelnicima opština na severu, imaju za cilj sprovođenje brze deeskalacije tenzija nastalih prošle nedelje i obnavljanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu", navodi se u saopštenju Kfora.

Ranije danas, premijer privremenih prištinskih instituacija Aljbin Kurti poručio je da je, zajedno sa ministrom policije Đeljaljom Svečljom imao sastanak sa komandantom KFOR-a na kojem je razgovarano o bezbednosnoj situaciji, ali da "nema informaciju da se KFOR sprema da interveniše na severu Kosova i zameni specijalne jedinice kosovske policije, kako su naveli pojedini albanski mediji".

Srbi postavili još jedan šator na Jarinju

Okupljeni građani koji će na Jarinju provesti i osmu noć u znak protesta zbog odluke prištinske vlade o registarskim tablicama i zbog dolaska snaga Rosu na sever Kosova, postavili su danas još jedan, veći šator, prenosi Kosovo onlajn.

Na Jarinju se trenutno nalazi nekoliko stotina Srba, a pošto su noći sve hladnije i povremeno pada kiša, montiran je novi šator.

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni su za saobraćaj i preko njih se može proći samo peške.

Noć na administrativnim prelazima protekla je mirno, a tako je bilo i juče.

Prostor oko Brnjaka i Jarinja uz administrativnu liniju juče su u više navrata nadletali avioni Vojske Srbije, a zatim i Kfora, kako bi nadgledali bezbednosnu situaciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tenzije na severu Kosova kroz fotografije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Sep.2021, 14:37

Snage NATO -a na Kosovu pojačale su svoje patrole u blizini granice sa Srbijom, koja je rasporedila oklopna vozila u blizini granice sa Kosovom. U međuvremenu, lokalni Srbi na Kosovu i dalje blokiraju put do granice, na Jarinju, kamionima, dok pripadnici specijalne jedinice Policije Kosova prate situaciju.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.