Od ponedeljka preko Jarinja

Izvor: B92, 08.Dec.2012, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Od ponedeljka preko Jarinja"

Jarinje -- Radnici preduzeća "Novi Pazar put" nastavili su radove na izgradnji putne infrastrukture na Jarinju. Pavićević: Prelaz će funkcionisati od ponedeljka.

Mašine rade, ali je izvesno da posao neće biti završen u planiranom roku zbog četvorodnevnog protesta građana sa severa Kosova.

Prema najavama, biće postavljeni privremeni kontejneri, kako bi se omogućio saobraćaj iako radovi ne budu gotovi. Odluku o prekidu protesta su doneli odbornici na sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SO Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Lideri Srba sa severa Kosova poručili su vlastima u Beogradu da će protest biti privremeno prekinut i upozorili da njegova radikalizacija može da se očekuje, "ako se bude pravila granica".

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je novinarima u Šarpelju kod Jarinja da su "predstavnici građana koji su juče učestvovali u sačinjavanju zaključaka, svesni da se radovi na izgradnji objekata koji će služiti za integrisano upravljanje prelazima moraju nastaviti".

Administrativni prelaz Jarinje, na severu Kosova, počeće da funkcioniše u ponedeljak, 10. decembra po integrisanom sistemu upravljanja, mada radovi na njemu do tada neće biti u potpunosti završeni, potvrdio je šef pregovaračkog tima Beograda u tehničkom dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević.

On je, posle obilaska radova na tom administativnom prelazu između centralne Srbije i Kosova i Metohije, rekao da će prva vozila i osobe u ponedeljak u 8 sati početi da prelaze preko Jarinja po novom sistemu upravljanja. On je kazao da misli da će biti prvi koji će da pređe administrativnu liniju po novom režimu.

Pavićević je za B92 rekao i da između sadašnjeg i integrisanog načina prelaska administrativne linije "neće biti nikakvih drastičnih razlika".

Pavićević je kazao da će građani samo sa ličnim karatama prelaziti preko administativnog prelaza.

On je dodao i da radovi na tom administrivnom prelazu možda neće biti u potpunosti gotovi do 10. decembra "ali će u svakom slučaju režim početi", izrazivši očekivanje da će "do kraja sedmice sve biti u potpunosti završeno".

On je podsetio da su građani sa severa Kosova i Metohije dobili pismene garancije Vlade Srbije da neće biti "drastičnih izmena" u režimu prelaska administraivnih prelaza.

Intergisani prelaz Jarinje nalaziće se na teritoriji centralne Srbije između sadašnjeg punkta Rudnica gde kontrolu saobraćaja obavljaju pripadnici MUP-a Srbije i administrativnog prelaza Jarinje gde se nalazi osoblje Euleksa.

Oliver Ivanović, bivši sekretar u Ministarstvu za KiM kaže za B92 da smatra da je postignuti sporazum maksimum koji trenutno može da se postigne.

"Meni se čini da je to maksimum koji smo u ovom trenutku mogli dobiti, a to je garancija da nećemo menjati lične karte, saobraćajne dozvole, da ćemo imati pravo da preko ovog prelaza nesmetano putujemo bez dodatnih plaćanja", rekao je Ivanović za B92.

Ivanović je naveo da ima ljudi koji nisu zadovoljni, ali da su oni u manjini i izrazio uverenje da će "čitava priča brzo da se slegne".

Ivanović je ocenio i da je priča oko naplate carine predimenzionirana, i da je PDV veći problem, pošto se postavlja pitanje kome će on ići.

Prema njegovim rečima, najbolje bi bilo da on bude namenjen za razvoj opština na severu Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.