Noć na severu Kosmeta protekla mirno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2011, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noć na severu Kosmeta protekla mirno

KOSOVSKA MITROVICA -

Noć na severu Kosova i Metohije protekla je mirno, a građani su, kao i ranijih večeri, dežurali na barikadama na putevima koji vode ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, kao i magistralnim putevima u unutrašnjosti.

Na teritoriji opštine Leposavić, nakon jučerašnje akcije proširenja zone bezbednosti od strane Kfora i preuzimanja i uklanjanja barikade na putu ka prelazu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jarinje, građani su nastavili mirni protest i postavili novu barikadu.

Oni su nasuli velike količine šljunka i zemlje nekoliko stotina metara dalje od barikade koju je Kfor preuzeo, a koja je bila podignuta 27. septembra nakon tadašnje akcije preuzimanja barikade.

Administrativni prelaz Jarinje, nakon jučerašnje munjevite akcije Kfora na preuzimanju barikade, ostao je zatvoren i opkoljen bodljikavom žicom.

Kfor je bodljikavom žicom opkolio čitav prostor prilaza Jarinju sve do puta koji vodi ka uzvišenju na kome se nalazi baza Kfora. Unutar zone opkoljene bodljikavom žicom napravljen je prolaz kroz ranije barikade od šljunka, dovoljno širok za automobile.

Jedinice Kfora juče, nakon razgovora sa predstavnicima UNMIK-a, nisu ih više puštali da se vrate na prelaz Jarinje kada su pokušali da prenesu stavove građana.

Nakon što su se vratili sa sastanka iz baze Kfora, i sadržaj razgovora preneli građanima, predstavnici UNMIK-a pokušali su ponovo da se vrate na prelaz, ali ih Kfor nije pustio uz obrazloženje da se "nisu najavili".

Zamenik šefa UNMIK-a Robert Soreneson rekao je novinarima, na novoj barikadi uspostavljenoj posle akcije Kfora, da UNMIK nije bio obavešten o akciji tih snaga.

"To je bila vojna odluka i nije nešto o čemu su razgovarali sa nama danas", rekao je Sorenson, koji je pre akcije Kfora sa šefom misije Faridom Zarifom obišao prelaz Jarinje.

On je pozvao građane da ostanu mirni i dodao da su dobili uveravanje od Kfora da neće primeniti silu ukoliko ni građani ne budu to činili.

Sorensen je podsetio da je uloga UNMIK-a u ovim dešavanjima da ostvari komunikaciju između građana i zvaničnika Kfora i naglasio da se jedino razgovorima mogu rešiti problemi.

Građani su od Sorensona zatražili da reši problem devet porodica koje su ostale zarobljene u proširenoj zoni Kfora, kao i da obezbedi da oni mogu da posećuju groblje koje se nalazi pored baze u istoj zoni.
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi i prošle noći dežurali

Izvor: medio.rs, 01.Okt.2011

Noć na severu Kosova i Metohije protekla je mirno, a građani su, kao i ranijih večeri, dežurali na barikadama na putevima koji vode ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, kao i magistralnim putevima u unutrašnjosti.

Nastavak na medio.rs...

Srbi zabetonirali barikadu na Ibarskom mostu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Okt.2011, 10:20

Noć na severu Kosova protekla je mirno. Na glavnom mostu na Ibru u Mitrovici, pored peščane barikade koju su lokalni Srbi nasuli 16. septembra, tokom protekle noći dovezli su beton i zabetonirali prelaz preko mosta za automobile. U subotu su mediji u Srbiji javili da su vojnici Kfora otvorili...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.