NINIĆ: KFOR UGROŽAVA LJUDSKA PRAVA SRBA

Izvor: Kurir, 27.Sep.2011, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NINIĆ: KFOR UGROŽAVA LJUDSKA PRAVA SRBA

JARINJE - Kfor svojom akcijom ugrožava ljudska prava građana na severu Kosova, ocenio je predsednik opštine Leposavić Branko Ninić povodom akcije međunarodnih vojnih snaga uklanjanja barikade na alternativnom putu oko administrativnog prelaza Jarinje.

Trenutno se na barikadi na putu ka prelazu Jarinje nalazi oko 50 meštana, i situacija je mirna, a Kfor radi na uklanjanju barikade oko svoje baze na alternativnmom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << putu.

Blokiranjem alternativnog puta Kfor je ugrozio ljudska prava građana, podvukao je Ninić, rekavši da je ovom akcijom meštanima okolnih sela odsečena u potpunosti komunikacija sa Leškom i Leposavićem.

Ninić je potvrdio da vojnici Kfor privode sve ljude koji pokušavaju da pređu alternativnim putem.

"Privođeni su meštani i prosvetni radnici koji putuju iz Raške na svoja radna mesta na severu Kosova. Ovo je totalna okupacija stanovništva koje nema komunikaciju od svojih sela prema Lešku i Leposaviću", rekao je Ninić

On je dodao da je pokušao da razgovara sa vojnicima Kfora ali su pokušali i njega da privedu.

"Od jutros nemamo nikakav kontakt sa Kforom. Mi smo tražili, ali oni hapse sve koji priđu", rekao je Ninić.

Jedan mladić je, prema izjavama građana na barikadama, prevežen u bolnicu u Rašku zbog povreda zadobijenih od suzavca koji su jutros bacale snage Kfora.

Jedinice Kfora rano jutros su pokrenule novu akciju uklanjanja barikada na administrativnom prelazu Jarinje i privremeno uhapsili više Srba.

Ovaj put vojnici Kfora su započeli uklanjanje barikade od zemlje I šljunka na putu oko njihove baze iznad administrativnog prelaza Jarinje, na alternativnom putu.

U toku ove akcije Kfor je privremeno uhapsio pet osoba, koje su dežurale ispred barikade na Jarinju.

Takođe, Kfor od jutros hapsi sve koji koriste alternativni put oko Jarinja. Jutros posle 7 časova nemački vojnici uhapsili su privremeno slobode dve osobe koje su se našle na tom putu iz pravca Raške.

Načelnik civilne zaštite u Leposaviću Radomir Bogdanović je, takođe, uhapšen i dalje se nalazi u bazi Kfora iznad prelaza Jarinje, dok su ostali pušteni na slobodu.

Pripadnici Kfora sinoć su sproveli akciju uklanjanje glavne barikade od šljunka, na putu koji administrativni prelaz Jarinje povezuje sa njihovom bazom u blizini, ali su Srbi nedaleko odatle postavili novu barikadu, kojom je i dalje blokiran putni pravac prema Jarinju.

Srbi su u noći na 16. septembar, nezadovoljni jednostranom akcijom prištinskih vlasti i dovođenjem kosovskih carinika i policijaca na prelaz Jarinje, nasuli su šljunak na put koji vodi do prelaza i ka bazi Kfora.

Kfor je sinoć uklonio tu barikadu, ispred koje je prethodno postavio bodljikavu žicu.

Srbi su, međutim, u neposrednoj blizini postavili novu barikadu, kojom se dalje blokira putni pravac ka Jarinju.

Blokada od zemlje i šljunka je blizu bodljikave žice koju su razvukli pripadnici Kfora, a kamioni neprestano pristižu sa novim količinama šljunka za tu novu barikadu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.