Međunarodni carinici na Jarinju i Brnjaku

Izvor: Politika, 17.Sep.2011, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni carinici na Jarinju i Brnjaku

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je, 26. novembra 2008. godine, usvojio plan generalnog sekretara UN Ban Ki Muna od šest tačaka kojim se misija Euleksa ovlašćuje da se rasporedi na celoj teritoriji Kosova

„Politika“ objavljuje taj dokument:

Ovde su dati ključni elementi plana UN u šest tačaka, onako kako je on predstavljen u izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

A. Policija

– Formiranje dodatnih podstanica u nealbanskim područjima.

– Unmik bi imenovao visokog oficira iz redova kosovskih Srba.

– Celokupna policijska služba na Kosovu i dalje bi ostala pod međunarodnim nadzorom.

B. Carina

Kosovo će i dalje funkcionisati kao jedinstveno carinsko područje.

– Međunarodni carinici koji su imenovani u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 (1999) biće ponovo vraćeni na prelaze 1 i 31 (administrativna linija sa centralnom Srbijom).

– Prihodi od carina koji budu ubrani na prelazima 1 i 31 trebalo bi da budu korišćeni za razvoj lokalnih zajednica.

C. Pravosuđe

– Posle razgovora u cilju izrade principa, kompleks sudnica u severnoj Mitrovici nedavno je profunkcionisao u ograničenom obimu, pod kontrolom Unmika, uz primenu isključivo Unmikovog prava, sa Unmikovim osobljem, u periodu do 60 dana od otvaranja suda.

– U kasnijim fazama imenovaće se lokalne sudije i tužioci u skladu sa Rezolucijom SB 1244 (1999).

D. Saobraćaj i infrastruktura

– U razgovorima je potvrđena potreba bliske saradnje u ključnim pitanjima infrastrukture (putevi, železnica, vodosnabdevanje, električna energija), tokova saobraćaja i trgovine kao i veoma značajnih praktičnih pitanja kao što je priznavanje stručnih kvalifikacija.

E. Administrativne linije

– Mnoga pitanja od značaja za kontrolu administrativne linije rešavaće stručni komitet za saobraćaj i infrastrukturu u okviru svojih razmatranja. Inače, kako je navedeno u mom prethodnom izveštaju, u skladu sa Rezolucijom SB 1244 (1999) Kfor, kao međunarodno vojno prisustvo, i dalje će izvršavati svoj bezbednosni mandat na celoj teritoriji Kosova, uključujući i administrativne linije, zajedno sa drugim međunarodnim organizacijama.

F. Srpsko kulturno nasleđe

– Međunarodna zaštita Srpske pravoslavne crkve na Kosovu mora i dalje postojati. U razgovorima je potvrđena opšta podrška principu zaštite kulturne baštine i nasleđa SPC na Kosovu.

– Agenda bi obuhvatila realizaciju zaštitnih aranžmana oko glavnih objekata SPC, aktivnosti vezane za dobrobit kaluđera i kaluđerica kao što su oslobađanje SPC od PDV-a, plaćanja akciza i carina, modaliteti obnove crkvenih objekata od strane SPC kao i pitanje vraćanja arheološkog blaga.

objavljeno: 18.09.2011
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Brnjak,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.