Konuzin uz pomoć doneo i ikone

Izvor: B92, 16.Dec.2011, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konuzin uz pomoć doneo i ikone

Jarinje, Zvečan -- Konvoj sa pomoći Rusije Srbima na Kosovu stigao do Zvečana u pratnji ambasadora Aleksandra Konuzina. On im je uz pomoć predao i ikone, dar premijera Putina.

Konuzin je građanima u Doljanu, gde se roba istovaruje u magacine Crvenog krsta KiM, rekao da je zahvalan svima koji su pomogli da pomoć stigne do odredišta. "Zahvaljujem žiteljima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova i Metohije koji su pružili podršku konvoju. Na prelaz Jarinje dolazili su kod nas mnogi obični Srbi, pozdravljali nas, razgovarali i častili nas", rekao je ambasador.

On je istakao "veliku toplinu koju Srbi osećaju prema Rusima" i rekao: "I mi osećamo isto to i nadamo se da će vam humanitarna pomoć biti od koristi".

Ambasador je dodao da će im ruska pošiljka pomoći da "štite svoja legitimna prava i da se suprotstave nezakonitim radnjama sile koja je upotrebljena protiv njih".

"Možete biti sigurni da se u Rusiji pomno prati ono što se dešava na Kosovu. Rusija će uvek biti uz Srbe", rekao je Konuzin.

Osnovni razlog za kašnjenje isporuke humanitarne pomoći iz Rusije za Srbe na Kosovu bio je nesporazum povodom toga koji pečat staviti na carinskim papirima - kosovski ili neki drugi, izjavio je danas profesor na Prištinskom univerzitetu Milan Bačević.

Bačević je optužio predsednika Srbije Borisa Tadića da vrši pritisak na predsednike opština sa severa Kosova kako bi "ostvario nešto što je obećao on ili neko od njegovih najbližih saradnika".

"Mi koji smo zainteresovni za život na Kosovu možemo da pitamo kako je na čelu države čovek koji je obmanjivao javnost i Srbe na Kosovu, u kakve je on to odnose i za koju cenu ušao u razgovore koji su vođeni i čiji je konačni epilog najgora moguća pozicija za ljude koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Bačević.

Prema njegovim rečima, sve to radilo se zarad sticanja statusa kandidata za Srbiju, koji na kraju nije ostvaren.

"Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Konuzin je direktni učesnik humanitarne pomoći i pretpostavljam da su carinski papiri kod njega",

rekao je Bačević i najavio da će uskoro javnost znati šta u njima stoji.

Ambasador Konuzin predao je sveštenstvu Hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici ikone, dar ruskog premijera Vladimira Putina kosovskim Srbima. Konuzin je rekao da se Rusija čvrsto zalaže za poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je, kako je naglasio, političko-pravna osnova za rešavanje kosovskog problema. "Ova rezolucija zahteva da se omoguće uslovi za uspostavljanje mirnog i normalnog života svih stanovnika Kosova", rekao je građanima.

Ambasador je podsetio da je konvoj, upućen na Kosovo po preporuci predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, prošao hiljade kilometara kroz evropski deo Ruske Federacije, Ukrajine, Rumunije i Srbije, svuda pozdravljan.

"Kada je stigao do administrativne linije sa Kosovom, konvoj je blokiran i izgubili smo vreme", rekao je ambasador i zahvalio svima koji su pomogli da se problem reši i da kolona krene dalje.

Posebno je zahvalio predsednicima opština na severu Kosova i načelniku Kosovskomitrovačkog okruga, koji su pomogli da se problem reši.

"Jako dobro znamo kako vi živite i kakva osećanja imate i zahvalni smo za tešku odluku koju su čelnici lokalnih samouprava doneli da bi mi stigli do odredišta", rekao je Konuzin.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović zahvalio je za pomoć i istakao da će ona dobro doći hiljadama raseljenih i onima koji od 1999. godine nemaju radna mesta, jer su "proterani sa njih".

"Više od ove pomoći znači nam podrška bratskog naroda Rusije, podrška da ostanemo na svojoj vekovnoj zemlji", rekao je Milović.

Pomoć Rusije će biti podeljena po utvrđenim kriterijumima socijalne ugroženosti.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Merdare,   Ambasador Rusije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski konvoj krenuo ka Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Blic, 16.Dec.2011

Konvoj sa ruskom pomoći za Srbe na severu Kosmeta, koji je od utorka bio blokiran na administrativnom prelazu Jarinje, krenuo je jutros, nešto posle 7 sati u pravcu Kosovske Mitrovice...Humanitarna pomoć iz Rusije biće predata Crvenom krstu Srbije u Zvečanu, gde se nalazi veliko skladište ove organizacije...Nakon...

Nastavak na Blic...

Euleks stigao preko Raške, ruski konvoj krenuo

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Dec.2011

Konvoj od 27 kamiona sa ruskom pošiljkom za Srbe na Kosovu prešao je jutros administrativni prelaz Jarinje i uputio se ka Zvečanu. Dokumentaciju tereta tokom noći su pregledali pripadnici Euleksa koji su na Jarinje došli iz centralne Srbije, preko Merdara i Raške.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Konvoj sa ruskom pomoći za Srbe na Kosovu krenuo sa Jarinja

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Dec.2011

ZVEČAN - Konvoj od 27 kamiona ruske humanitarne pomoći za Srbe na Kosovu krenuo je nešto poslije 7.00 časova sa prelaza Jarinje put Zvečana gdje će pomoć biti predata predstavnicima Crvenog krsta Kosova i Metohije radi dalje distribucije, javio je dopisnik Srne.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Ruska pomoć stigla do Zvečana

Izvor: Beta, 16.Dec.2011

ZVEČAN, 16. decembra 2011. (Beta) - Konvoj sa pomoći Rusije Srbima na Kosovu stigao je u petak na odredište, a roba je istovarena iz kamiona u magacine Crvenog krsta Kosova i Metohije u mestu Doljane kod Zvečana...Konvoj je dopratio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin i rekao gradjanima...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.