Izvor: JUGpress.com, 28.Sep.2021, 09:53

KFOR na severu, cilj brzo smirivanje situacije

PRIŠTINA-ZUBIN POTOK

Povećanja patrola i trajanja patroliranja na severu Kosova, u blizini prelaza Jarinje i Brnjak ima za cilj brzo smirivanje situacija na severu Kosova, rekao je večeras portparol KFOR-a Antonio Minutela za TV Klan Kosova.

On je dodao da je KFOR preduzeo dalje korake na terenu tako šđto je povećao broj patrola duž glavnih puteva i da je to izazvalo postavljanje blokada puteva i rasporedjivanjem jedinica KFOR-a na graničnim prelazima >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Jarinje i Brnjak, u skladu sa mandatom Rezolucije 1244 Saveta Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

„KFOR je takodje razgovarao sa svim stranama uključenim u prekid protesta na severu Kosova. Usvojene mere, o kojima je komandant KFOR-a prethodno razgovarao sa svim institucijama na Kosovu i sa gradonačelnicima severa, imaju za cilj brzo smirivanje napete situacije koja je nastala prošle nedelje i obezbedjenje bezbednog i slobodnog kretanja za sve zajednice na Kosovu“, rekao je on, prenose mediji.

KFOR je danas poslao trupe na sever zemlje nakon situacije stvorene uspostavljanjem reciprociteta za srpske tablice od strane Vlade Kosova.

Prištinski mediji su javili da su pripadnici Kfora od početka primene mere Vlade Kosova bili u blizini prelaza Jarinje i Brnjak, ali se nisu kao danas javno pojavljivali, već su za nadgledanje situacije koristili helikoptere.

Mediji su još javili da su pripadnici Kfora posle jučerašnje posete ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića i ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Haščenka vojsci Srbije u blizini granice sa Kosovom odlučili da se pojave javno i prodju peške pored kosovskih policajaca i lokalnih Srba, čime su stavili do znanja da su oni tu da obezbede Kosovo od eventualnih incidenata od strane Srbije.

Inače, madjarski pripadnici Kfora koji su danas vidjeni u blizini prelaza pripadaju snagama za brze intervencije Kfor-a.

Izvor: Agencije

Fotografije iz arhive

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Brnjak,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.