Jarinjski rašomon

Izvor: RTS, 06.Okt.2011, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jarinjski rašomon

Srpske službe bezbednosti prikazale objektivnu sliku koja ne ukazuje direktno ni na čiju krivicu sukoba na Jarinju, kaže ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Posle tvrdnji Vuka Draškovića da srpske vlasti kriju od javnosti šta se 27. septembra dogodilo na prelazu Jarinje, ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da su na sednici Odbora za bezbednost Skupštine Srbije nadležne službe "prikazale objektivnu sliku koja ne ukazuje direktno ni na čiju krivicu".

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />U sukobu na Jarinju povređeno je šestoro Srba i, prema navodima Stejt departmenta,  devet vojnika Kfora. Portparol Kfora tog dana je najpre rekao da nije bilo povređenih, a kasnije da su povređena četiri vojnika.

Vuk Drašković je u utorak, gostujući na Televiziji B92, rekao da su službe bezbednosti članovima Odbora za bezbednost prenele sve detalje o zbivanjima na Jarinju.

"Prema informaciji naših službi bezbednosti - njih citiram... pojavljuje se grupa organizovanih ljudi, ne još narod koji će za njima doći... kamionom udaraju u žicu, nose makaze da raseku žicu i nasrću na vojnike Kfora", rekao je Drašković.

Potom je, kako tvrdi Drašković, došlo do fizičkog kontakta, guranja, i u tom guranju je američkom vojniku oteta puška, a tek tada su bačeni suzavac i šok-bombe.

Drašković je još izjavio da su Brnjak i Jarinje pod danonoćnim video nazorom i da je NATO "poslao snimke i našoj strani".

Ministar Šutanovac je danas, odgovarajući na pitanje novinara o postojanju video snimka sukoba, rekao da nema saznanja da je Kfor Srbiji dostavio snimke sukoba sa Jarinja, ali da pretpostavlja da Kfor ima snimke tih događaja, kao i da ih on do sada nije video.

Slika nije crno-bela 

"U Srbiji danas neophodna najveća hrabrost da bi se reklo da istina nije ni crna ni bela, već da je negde između i da zbog toga Srbija insistira na mirnom rešenju i dijalogu, izjavio je Šutanovac prilikom današnje posete Čačku.

Mediji se već danima bave time šta je zapravo rečeno na sednici Odbora za bezbednost.

List Blic objavio je da su "srpske obaveštajne službe izvestile skupštinski Odbor za bezbednost da su u sukobu s Kforom na prelazu kod Jarinja lokalne Srbe predvodili švercer sa severa Kosova Zvonko Veselinović i njegova grupa od oko dvadesetak ljudi naoružanih vatrenim oružjem".

Ministarka pravde Snežana Malović kaže da, ukoliko se dokaže da je Veselinović izvršio krivično delo, neće biti zaštićen.

"Niko nije zaštićen, pa ni Zvonko Veselinović. Pitanje je dokaza da bi se ušlo u sudsku proceduru, a ja sam sigurna da su naši nadležni organi – policija, tužilaštvo i sud – kadri da obave taj posao", rekla je Malovićeva novinarima.

Prema njenim rečima, ukoliko naši pravosudni organi nađu dovoljno dokaza, biće pokrenuti krivični postupci protiv odgovornih.

Predstavnici kosovskih Srba i Ministarstva za Kosovo i Metohiju naveli su da je Kfor odgovoran za incident, da je pucao u narod bojevom municijom i da su pogođena čak i ambulantna kola. Zatražili su nezavisnu istragu o zbivanjima na prelazu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.