Šutanovac: Nisam video snimke Kfora sa Jarinja

Izvor: Politika, 06.Okt.2011, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Nisam video snimke Kfora sa Jarinja

BEOGRAD – Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da su na sednici Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije nadležne službe predstavile objektivnu sliku dešavanja na administrativnom prelazu Jarinje 27. septembra, ali da on nije ovlašćen da iznosi podatke sa te sednice.

Šutanovac je naveo i da ta slika „ne pokazuje konkretnu krivicu nijedne ni druge strane već da je ona negde na sredini”.

Ministar odbrane je dodao da je u Srbiji danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neophodna najveća hrabrost da bi se reklo da istina nije ni crna ni bela već da je negde između.

Zato i činimo maksimalne napore da rešenje nalazimo upravo u dijalogu, a ne u konfliktu, rekao je Šutanovac i dodao da „svi koji misle da do rešenja mogu doći konfliktom treba samo da pogledaju kako smo prošli devedesetih godina prošlog veka”.

On je dodao i da nema nema saznanja da je Kfor Srbiji dostavio snimke onoga što se dešavalo u poslednjim incidentima na administrativnom prelazu Jarinju.

„Svakako da Kfor verovatno ima određene snimke, ali do sada nisam imao priliku da ih vidim”, rekao je Šutanovac.

Odbor je o Jarinju razgovarao iza zatvorenih vrata, a detalji sa te sednice dospeli su u javnost nakon što ih je izneo lider SPO Vuk Drašković, koji nije bio prisutan na toj sednici.

Članovima Odbora predočene su, prema njegovim rečima, informacije i snimci koje su načinile naše obaveštajne službe, a prema kojima je incident na Jarinju izazvala organizovana i naoružava grupa Srba, dok su se meštani pojavili nešto kasnije.

Članovi Odbora bili su obavezni da poptišu izjavu da neće iznositi javno saznanja sa sednice, jer je ona proglašena državnom tajnom.

Šutanovac je danas na Vojnotehničkom institutu otvorio međunarodni skup posvećen odbrambenim tehnologijama.

Tanjug

----------------------------------------------

Drašković: Tražim da odgovaram zbog istine koju sam rekao

BEOGRAD – Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) izjavio je da se pridružuje zahtevima svih koji traže njegovu krivičnu odgovornost zbog toga što je rekao istinu o nedavnim zbivanjima na Jarinju.

„Pošto je ta istina proglašena za državnu tajnu, a laganje naroda za patriotsku politiku, logično je da odgovaram, i to što pre”, naveo je Drašković u izjavi dostavljeno agenciji Beta.

Drašković je podsetio da je zbog govorenja istine stradao deset godina od Miloševićevih patriota, „ovih istih što i sada traže njegovo hapšenje” i koji javno govore da je istina zločin i da se narodu Srbije „moraju kazivati laži”.

Drašković je u utorak optužio vlast da od građana krije istinu o događajima na Jarinju i naveo da je Kfor prvo bio napadnut, a da je zatim upotrebljeno oružje.

Predsednik SPO je televiziji B 92 rekao šta su službe bezbednosti prenele Odboru za bezbednost Skupštine Srbije o događajima na prelazu Jarinje.

„Prokopan je neposredno blizu carinskog prelaza alternativni prelaz i to tako da ta zemlja izoluje i potpuno zatrpa bazu Kfora. Nije bilo reagovanja. Izašli su, razvukli žicu i zatvorili taj prelaz. Prema informaciji naših službi bezbednosti, njih citiram, ubrzo se pojavljuje grupa organizovanih ljudi, ne još narod koji će za njima doći, jer su ga zbunili da dođe, kamionom udaraju u žicu, nose makaze da raseku žicu i nasrću na vojnike Kfora”, rekao je Drašković.

On je kazao da je potom došlo do fizičkog kontakta, guranja i u tom guranju američkom vojniku je oteta puška koja do sednice Odbora za bezbednost nije pronađena.

„Tek tada bacaju se suzavac i šok bombe pod kamion. U međuvremenu pristiže narod, leti bomba prema Kforu, petorica vojnika Kfora su povređena i počinje paljba, obostrana razmena vatre i tada se upotrebljava i bojeva municija sa obe strane i to se dogodilo tog dana i saopšteno je na Odboru za bezbednost i odlučeno da se sve to sakrije od naroda Srbije”, rekao je predsednik SPO.

Beta

objavljeno: 06.10.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jarinjski rašomon

Izvor: RTS, 06.Okt.2011

Srpske službe bezbednosti prikazale objektivnu sliku koja ne ukazuje direktno ni na čiju krivicu sukoba na Jarinju, kaže ministar odbrane Dragan Šutanovac. ..Posle tvrdnji Vuka Draškovića da srpske vlasti kriju od javnosti šta se 27. septembra dogodilo na prelazu Jarinje, ministar odbrane Dragan...

Nastavak na RTS...

Šutanovac:Nisam video snimke Kfora sa Jarinja

Izvor: Večernje novosti, 06.Okt.2011

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da su nadležne sluzbe predstavile objektivnu sliku dešavanja na administrativnom prelazu Jarinje 27. septembra, ali da on nije ovlašćen da iznosi podatke sa te sednice

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.