Jarinje otvoreno, saobraćaj onemogućava barikada na putu

Izvor: Studio B, 01.Okt.2011, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jarinje otvoreno, saobraćaj onemogućava barikada na putu

Euleks i Kfor su otvorili administrativni prelaz Jarinje za putnički saobraćaj, ali je saobraćaj onemogućen zbog barikade koju su građani podigli u petak na putu od tog prelaza do mesta Lešak.

Na prelazu su za bezbednost zaduženi vojnici Kfora, dok Euleks policija vrši nadzor, a Euleks carina kontrolu vozila.

Vozila i pešaci se zaustavljaju najpre u prednjem delu prelaza, gde se nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Euleks policija, da bi potom carinska kontrola bila izvršena u unutrašnjem delu, gde se pored Euleks carinika nalaze i kosovski carinik i policija.

Svima koji prelaze ovaj administrativni prelaz Euleks deli flajer sa obaveštenjem o "Uspostavljanju propisanih kontrola na prelazima".

"U cilju ponovnog uspostavljanja normalnih trgovinskih odnosa između Kosova i Srbije, nastavljeno je sa sprovođenjem policijskih i carinskih kontrola na prelazima Brnjak i Jarinje. Sva roba koja podleže plaćanju akciza (kao što su alkohol, cigarete i gorivo) mora proći kroz carinsku proveru na prelazu Merdare ili na nekom drugom prelazu ovlašćenom za komercijalni saobraćaj", stoji u flajeru.

Takođe piše da je "prelaz Brnjak otvoren za putnički saobraćaj i nekomercijalnu robu, kao i za komercijalni saobraćaj i komercijalnu robu, a uvoz carinske robe preko Brnjaka mora proći kroz carinski terminal u južnom delu Mitrovice".

"Prelaz Jarinje je otvoren za putnički saobraćaj i nekomercijalnu robu. Dok ne bude uspostavljena odgovarajuća infrastruktura, komercijalna roba može prelaziti samo preko drugih prelaza", dodaje se u flajeru.

Kontrole će, kako je navedeno, sprovoditi pripadnici granične policije Euleksa i carinski službenici na prelazima Brnjak i Jarinje, "a pripadnici kosovske policije i carine Kosova će biti prisutni".

Preko prelaza Jarinje danas pre podne je, prema informacijama iz Euleks policije, prešlo više lica pešice i jedno vozilo. To vozilo, međutim, samo je kratko prešlo do Jarinja, i ubrzo se vratilo u centralnu Srbiju.

Saobraćaj nije moguć ka prelazu Jarinje iz pravca Leška zbog barikade koju su postavili Srbi i od koje ne žele da odustanu.Naime, građani su odlučni da nastave svoju borbu za ispunjavanje zahteva da se sa prelaza Jarinje i Brnjak uklone kosovski carinici i policija.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić je, povodom otvaranja prelaza Jarinje, ocenio da se radi o još jednom pokušaju manipulacije i obmanjivanja javnosti od strane Kfora da bi "prikrili nasilje i pucanje iz vatrenog oružja na goloruki narod pre nekoliko dana".

"Barikade su i dalje na putu i građani su odlučni da se mirnim putem bore za nepostojanje carinika takozvane carine Kosova na Brnjaku i Jarinju", rekao je on.

Inače, voz iz Kraljeva danas su ponovo kontrolisali pripadnici Kfora i Euleksa, i sa dvadeset minuta zakašenja stigao je u stanicu u Zvečan.

Većina putnika rekla je Tanjugu da kontrole, koje su međunarodne snage uvele od preksinoć, ne smetaju, i da su se pripadnici Kfora i Euleksa ponašali korektno.

Ranka Krnjajić, koja je jutros doputovala u Zvečan, kazala je da su pripadnici međunarodnih snaga "kulturno pregledali putnike".
Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.