Jarinje i Brnjak i dalje blokirani

Izvor: B92, 10.Dec.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jarinje i Brnjak i dalje blokirani

Kosovska Mitrovica -- Saobraćaj preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak i dalje je u blokadi, pošto u međuzoni građani blokiraju put.

Između Rudnice i Jarinja je prepreka od stabala drveća, preko obe kolovozne trake.

Na Brnjaku nema barikada, ali nekolicina građana ne dozvoljava prolaz vozilima. Iz Euleksa ističu da su oba prelaza otvorena i što se njih tiče, otvorena. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sva vozila se ispred oba prelaza preusmeravaju na alternativne puteve. Neki građani i dalje dežuraju na barikadama.

Da podsetimo, sinoć se u Kosovskoj Mitrovici dogodio incident, kada su za sada nepoznate osobe pucale na kancelariju predsednika opštine Kosovska Mitrovica Krstimira Pantića.

Zupče: Srbi zaustavili Euleks

Srbi su na barikadi u Zupču, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Ribariće, zaustavili kolonu u kojoj su, pored Kfora, bili i pripadnici Euleksa.

Oni su preprečili u Zupču obe saobraćajne trake u trenutku kada su videli da su u koloni Kfora i vozila Euleksa.

Iako su rekli da ne žele da ograničavaju slobodu kretanja Kforu i da međunarodne vojne snage mogu da prođu, kompletna kolona se vratila ka južnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kada se kolona pojavila u Zupču, začule su sirene za uzbunu u Zubinom Potoku, nakon čega se više građana okupilo na barikadi, na kojoj danonoćno dežura određen broj ljudi.

Pošto se kolona od desetak vozila vratila u pravcu južnog dela Kosovske Mitrovice, Srbi su ponovo otvorili jednu saobraćajnu traku u Zupču, kojom neometano mogu proći, kako naglašavaju, svi osim Euleksa.

Dva sata kasnije, kolona vozila Kfora ponovo se pojavila, ali bez pripadnika Euleksa i neometano je prošla kraj barikade u Zupču.

Građani dežuraju i u susednom selu Jagnjenici, gde je Kfor pre nekoliko dana uspostavio kontrolni punkt.

Kfor se u Jagnjenici dodatno utvrdio tako što je u logoru, gde je bio ranije, postavio kontejnere, umesto dosadašnjih šatora.

Logor je ojačan i betonskim pločama, koje su postavljene na putu u Jagnjenici, kao i ogromnim vrećama sa zemljom i peskom.

U Jagnjenici su, pored nemačkog Kfora, i pripadnici turske jedinice, a saobraćaj se između Zvečana i Zubinog Potoka obavlja neometano, a vojnici Kfora naizmenično propuštaju vozila.

Oko 30 građana iz Bačke Palanke, Novog Sada i Vrbasa stiglo je danas u Jagnjenicu da pruži podršku građanima koji dežuraju u ovom mestu na teritoriji opštine Zubin Potok.

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović kazala je u albanskom selu Samoljica kod Bujanovca da Srbija mora da vodi računa o svakom svom delu, o svakoj svojoj opštini.

"Ja odavde želim da građanima pošaljem jednu poruku: država Srbija mora da vodi računa o svakom svom delu, o svakoj svojoj opštini. One opštine koje su nerazvijene, kao što je Bujanovac, zaslužuju dodatnu pažnju", kazala je potpredsednica Kalanović.
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Incident,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.