Unmik nudi nagodbu

Izvor: RTS, 30.Sep.2011, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unmik nudi nagodbu

Srbi na Jarinju odbili predlog šefa Unmika da uklone barikadu. Kfor proširio zonu na Jarinju, Srbi postavili novu prepreku na magistralnom putu. Pripadnici Kfora ponovo zaustavili voz na liniji Kraljevo–Zvečan ispred administrativnog prelaza Jarinje.

12.52 - Kfor uklonio barikadu koja je bila postavljena iza administartivnog prelaza Jarinje prema Leposaviću i proširio zonu bezbednosti za 600 metara, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je postavljena bodljikava žica.

12.50 - Šef Unmika Farid Zarif predložio Srbima na Jarinju da uklone barikadu, a međunarodne snage će, zauzvrat, prestati da svakodnevno prebacuju kosovske carinike na prelaze. Građani odbili predlog.

09.50 - Pripadnici američkog kontingenta Kfora i jutros su zaustavili voz koji saobraća na relaciji Kraljevo–Zvečan ispred administrativnog prelaza Jarinje.

Šef Unmika Farid Zarif razgovarao je sa Srbima na administrativnom prelazu Jarinje i predložio im da uklone barikadu, a međunarodne snage će, zauzvrat, prestati da svakodnevno prebacuju kosovske carinike na prelaze.

Građani su to odbili i preneli Zarifu da je za njih apsolutno neprihvatljivo da na administrativnim prelazima na severu Kosova budu locirani kosovski carinski službenici.

Zarif je objasnio da su kosovski carinici neopreativni i pitao da li zbog jednog čoveka koji ne radi ništa i nema nikakve dužnosti treba blokirati slobodu kretanja.

Građani su na to odgovorili da na severu Kosova ne sme biti carinika Kosova, da to nije granica, a da je carina element državnosti, kao i da je apsolutno neprihvatljivo da se kosovske institucije šire na sever Pokrajine.

Samo desetak minuta nakon posete šefa Unmika prelazu Jarinje, Kfor je proširio bezbednosnu zonu tako što su se vojnici velikom brzinom spustili iz baze do barikade, na šta su se, okupljeni građani povukli.

Ubrzo zatim Kfor je, ispred poslednje krivine do prelaza Jarinje, postavio znakove upozorenja na obodu proširene zone, a preko megafona upozorava građane da se ne približavaju.

Administrativni prelaz Jarinje više nije moguće videti, pošto je sada bezbednosna zona Kfora proširena na više stotina metara od prelaza.

Građani koji su se povukli, uz pomoć dva kamiona, napravili su novu prepreku na magistralnom putu ka Jarinju.

Pripadnici Kfora i Euleksa ponovo su jutros zaustavili voz na relaciji Kraljevo–Zvečan i kontrolisali putnike.

Voz je zaustavljen oko devet sati u blizini Jarinja, a prema rečima putnika, američki vojnici su obezbeđivali prilaz vozu, dok su pripadnici Euleksa kontrolisali dokumenta putnika.

Prtljag nije kontrolisan, pa je voz brzo nastavio put ka Zvečanu. Kfor je juče zaustavio i detaljno pretresao putnički voz kod Jarinja koji je saobraćao na istoj relaciji.

Istovremeno, građani su nastavili da dežuraju na barikadama na administrativnim prelazima i magistralnim putevima.

Vlada Srbije zatražila je juče hitnu istragu Ujedinjenih nacija o incidentu na administrativnom prelazu Jarinje.

Kfor tvrdi da u incidentu na Jarinju nije koristio nesrazmernu silu protiv nenaoružanih civila. U saopštenju se navodi da su međunarodne snage bile primorane da odgovore, pošto su na njih bacane kamenice i eksplozivne naprave, što je rezultiralo ranjavanjem devet vojnika.

Vojnici nemačkog kontingenta Kfora uklonili su blokadu na prevoju Šarpelj, nadomak administrativnog prelaza Jarinje.

Vojnici Kfora ogradili su i lokalno groblje u blizini baze, a delovi naselja ka Kopaoniku nemaju telefon, zbog onesposobljavanja alternativnog puta koje izvodi Kfor pomoću teške mehanizacije.

U međuvremenu, građani Opštine Leposavić, koje je Kfor privodio pre sukoba kod Jarinja, najavili su da će podneti tužbu protiv međunarodnih snaga.

Sedmorica uhapšenih tvrde da nije bilo osnova za njihovo privođenje, a žalili su se i na tretman.

Povređeni Srbi u sukobu 27. septembra na Jarinju oporavljaju se u kosovsko-mitrovačkoj bolnici i nisu vitalno ugroženi.

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost održaće posle podne sednicu na kojoj će se  raspravljati o situaciji na severu Kosova i Metohije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jarinje: Kfor uklonio barikadu, Srbi postavili novu

Izvor: Večernje novosti, 30.Sep.2011

Građani na Jarinju odbili predlog Unmik. Kuči: Moguća intervencija. Dodik: Sever Kosova pripojiti Srbiji. Galuči: Akcije NATO nemoralne. Unmik opet na Jarinju

Nastavak na Večernje novosti...

Kfor proširio zonu na Jarinju, Srbi postavili novu barikadu

Izvor: S media, 30.Sep.2011

Kfor proširio bezbednosnu zonu kod administrativnog prelaza Jarinje. Kfor akciju izveo desetak minuta nakon posete šefa UNMIK-a Farida Zarifa prelazu Jarinje. U akciji nije bilo incidenata, kaže za S media portal Radenko Nedeljković, načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga. ..Pripadnici Kfora ponovo...

Nastavak na S media...

Predstavnici UNMIK-a se vratili na Jarinje

Izvor: S media, 30.Sep.2011

Pripadnici UNMIK-a stigli su kolima do prelaza, nešto posle svog šefa Farida Zarifa, koji je obišao prelaz i razgovarao sa okupljenim Srbima. Zasad nije poznato da li će pripadnici UNMIK-a ostati na prelazu i šta je cilj dolaska. ..Pripadnici UNMIK-a danas su se, posle dužeg vremena, ponovo pojavili...

Nastavak na S media...

Kfor proširuje zonu, šef Unmika sa Srbima

Izvor: Politika, 30.Sep.2011

JARINJE – Pripadnici Kfora dodastno su danas proširili bezbednosnu zonu na administrativnom prelazu Jarinje, na kojem su se, posle dužeg vremena, ponovo pojavili pripadnici Unmika, ali zasad nije poznato da li će predstavnici te misije ostati na prelazu, niti šta je bio cilj njihovog dolaska...Šef...

Nastavak na Politika...

Kfor širi zonu zabrane

Izvor: RTS, 30.Sep.2011

Kfor proširio bezbednosnu zonu na Jarinju, Srbi postavili novu prepreku na magistralnom putu. Srbi na Jarinju odbili predlog šefa Unmika da uklone barikadu. Redžepi, tokom smotre jedinice ROSU, najavio da će barikade biti uklonjene. ..16.07 - Komandant Kfora Erhard Drevs došao na prelaz Jarinje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.