EU POZVALA BEOGRAD I PRIŠTINU NA SASTANAK U BRISELU: Jarinje konačno odblokirano

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2022, 08:14

EU POZVALA BEOGRAD I PRIŠTINU NA SASTANAK U BRISELU: Jarinje konačno odblokirano

Tenzije na severu Kosova i dalje traju

Građani su juče postavili barikade na severu Kosova i Metohije, nakon najave Prištine da od 1. avgusta počinje primene odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama. Bili su blokirani magistralni putevi, i administrativni prelazi Jarinje i Brnjak. Međutim, po nalogu SAD, vlada privremenih prištinskih institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odlučila je da za 30 dana odloži primenu odluke. Ovog jutra na Merdaru saobraćaj funkcioniše normalno, dok na Jarinju nema promena

Srbi sa severa KiM sinoć su blokirali saobraćaj na magistralnim putevima - u mestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, kod Leška prema Jarinju i mestu Zupce kod Zubinog potoka, izražavajući time miran protest zbog poteza Prištine, kojim se ugrožava opstanak Srba na Kosmetu. Nakon toga, kosovska policija zatvorila je Jarinje i Brnjak za putnički saobraćaj.

Nakon višesatnih tenzija, Priština je, na zahtev SAD, odlučila da odloži primenu mere o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, do 1. septembra, ali, kako je saopšteno, tek ukoliko budu uklonjene sve postavljene barikade.

U međuvremenu, od ponoći, svaki putnik sa srpskom ličnom kartom na administrativnom prelazu sa KiM, dobija ulazno-izlazni dokument, u kojem stoje datum i vreme ulaska na Kosmet, kao i prelaz koji je korišćen, uz lične podatke putnika.

Portparol policije tzv. Kosova za severni region Branislav Radović rekao je ranije danas da su sve barikade na severu Kosova i Metohije uklonjene

Jedan kamion uspeo je da prođe administrativni prelaz na Jarinju, i time je normalizovan saobraćaj posle 26 sati, javlja dopisnik RTS-a Andrija Igić.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da pripadnici tzv. policije Kosova ne dozvoljavaju predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću da pređe Jarinje.

Kako kaže, Rakić sa kolonom vozila iz Centralne Srbije ne može da uđe na teritoriju tzv. Kosova, jer policija Aljbina Kurtija, premijera lažne države, i dalje drži zatvorene prelaze Jarinje i Brnjak. Na ovaj način krši se postignuti dogovor i direktno se stopira sloboda kretanja.

Ovo je najbolji pokazatelj koliki je patološki lažov Aljbin Kurti. Javno je obećao i odlukom potvrdio da će po uklanjanju barikada svi prolazi biti otvoreni. Međutim, to se ne dešava i vidimo da su prelazi i dalje zatvoreni – rekao je Petković za "Nacionalni dnevnik" Televizije Pink.

Dodaje da "balkanski piroman" očigledno želi nove sukobe i ne želi nikakve dogovore.

O svemu ovome sam obavestio Miroslava Lajčaka (specijalnog predstavnika EU za dijalog između Beograda i Prištine), a dobili smo obrazloženje da zbog tehničkih razloga prelazi neće biti funkcionalni više sati. Ovo je neprihvatljivo i Kurti na ovaj način pokazuje da mu namera nije bila da se dogovara, već da stvara novu tenziju i incidente – kaže Petković.

Direktor Kancelarije za KiM imao je pitanje za Kvintu: "da li imamo slobodu kretanja ili je nemamo?"

Pripadnici policije tzv. Kosova ne dozvoljavaju predsedniku "Srpske liste" Goranu Rakiću da pređe Jarinje, saopštio je predsednik Kancelarije za KiM Petar Petković.

- Iako su barikade uklonjene i putevi prohodni, Kurtijeva policija i dalje blokira prelaz. O ovom skandalu i kršenju dogovora sam obavestio i Miroslava Lajčaka. Ili imamo slobodu kretanja ili je nemamo - naveo je Petković.

Припадници КП не дозвољавају председнику @srpskalista Горану Ракићу да пређе Јариње! Иако су барикаде уклоњене и путеви проходни, Kуртијева полиција и даље блокира прелаз. О овом скандалу и кршењу договора сам обавестио и @MiroslavLajcak

Или имамо слободу кретања или је немамо!

— Петар Петковић (@PetkovicPetar) August 1, 2022

Grupa Albanaca izazvala je danas opasnu provokaciju kad se oko 15 časova provozala kroz mešovito srpsko naselje Vrbovac u opštini Vitina mašući zastavama terorističke UČK uz zvuke sirena.

 Kancelarija za KiM konstatuje da se to dogodilo u danu kada je Aljbin Kurti pokušao da sprovede u delo svoje protivpravne i jednostrane poteze kojima je direktno udario na Srbe na Kosovu i Metohiji.

Nažalost, događa se ono na šta Kancelarija za Kosovo i Metohiju svakodnevno upozorava, a to je da neodgovorni i jednostrani antrisrpski potezi i retorika Aljbina Kurtija direktno generišu napade na Srbe koji žive južno od Ibra, ocena je Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije poručuju da upravo današnji incident ima za cilj da zaplaši, onespokoji Srbe u ovoj mešovitoj sredini, ali i da predstavlja opasnu pretnju preostalom življu i zaključuju da dok se Srbima na Kosovu i Metohiji brani čak i da nose majice s porukama "Nema predaje" Albanci u pokrajini divljaju sa zastavama terorističke UČK i za to niko ne snosi sankcije.

 Skoro punih 24 sata zatvoren je administrativni prelaz Jarinje.

Iako se više puta u toku dana pojavljivala informacija da će prelaz biti otvoren uskoro, to se nije dogodilo. Kolona automobila satima čeka na Jarinju, a sve je više i teretnih kamiona.

Prema poslednjim informacijama prelaz će biti otvoren oko 18:00 sati.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i predsednik Srpske liste Goran Rakić održali su danas vanrednu konferenciju za medije, a više o tome možete pročitati OVDE.

Evropska unija pozvala je Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu, izjavio je portparol EU Peter Stano i poručio da Unija pažljivo i sa zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova.

Iz manastira Visoki Dečani danas je stiglo upozorenje da međuetnički odnosi na Kosovu i Metohiji nikada nisu bili gori u poslednje 23 godine jer "kosovska vlada demonstrira nespremnost da sačuva mir i Srbe na Kosovu".

In the previous night many #Kosovo Serbs, monks & nuns in our monasteries prayed for peace amid a possible armed action by Kosovo police as well as possible K/Albanian riots. In 2004 pogrom in 2 days 30 Serb churches were burned by K/Albanian extremists. Peace must be preserved. pic.twitter.com/noOq08KdSm

— Dečani Monastery (@DecaniMonastery) August 1, 2022

Na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani objavljeno je da je oružana akcija kosovske policije lako moglo izazvati nerede, kao što je to bilo 17. marta 2004. godine kada je za dva dana spaljeno 30 srpskih crkava.

Kolone automobila formirane su sa obe strane admininistrativnog prelaza Jarinje, ali prelaz još uvek nije otvoren. Kako se saznaje, barikada u selu Rudare kod Zvečana još nije do kraja uklonjena. Prohodna je samo jedna traka i dok put ne bude u potpunosti prohodan, prelaz neće biti otvoren.

Nakon odluke kosovske vlade da odloži primenu reciprociteta sa Srbijom, helikopter Kfora viđen je danas kako nadleće iznad Rudara kod Zvečana.

Srbi sa severa nezadovoljni odlukom Vlade Kosova da uvede mere reciprociteta za srpske lične karte i registarske oznake, okupili su se sinoć na prelazima Jarinje i Brnjak gde su postavljene barikade, kao i u mestu Rudare kod Zvečana.

Iz Kfora su saopštili da je Misija spremana da reaguje ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom, koji proizilazi iz Rezolucije SB UN 1244 iz 1999. godine.

Rezidencija ruskog predsednika Vladimira Putina pozvala je na poštovanje Srba na KiM rezolucijom o konfliktu na Kosovu.

U najnovijem saopštenju Kremlja navedeno je da prava Srba na Kosovu moraju biti zagarantovana rezolucijom.

Prava Srba moraju biti zagarantivana rezolucijom o konfliktu na Kosovu", stoji u kratkoj vesti koju je objavio Sputnjik internešenel.

Čečenski lider Ramzan Kadirov istakao je da prati situaciju na Kosovu i da postoji treća strana koja zagovara sukobe, i koja će, dok na se na Balkanu ratuje, posmatrati sa strane i živeti u miru.

- Ovo je veoma složena situacija u kojoj postoji treća strana huškača – NATO. Po ovom pitanju je nemoguće stati na stranu ni Srba ni Kosovara, ali postoji nedvosmislen stav koji i jedni i drugi treba da zauzmu. A ova pozicija, što je čudno, nije politička, već verska - naveo je Kadirov.

On je istakao da je Srbija država koja je otvoreno podržala Rusiju "u borbi protiv nacizma i satanizma u Ukrajini".

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koga dobro poznajem, odlično razume šta je NATO i kojim metodama alijansa raspiruje sukobe. Ceo NATO blok pokušava da iskvari zemlje sa tradicionalnim vrednostima u gomilu zlih ljudi sa životinjskim instinktima bez vere i časti. I nema sumnje da muslimani u ovoj specijalnoj operaciji protiv Iblisovih pristalica igraju važnu, ideološku i duhovnu ulogu protivdejstva - naveo je on.

Kako je dodao, NATO je odlučio da na Balkanu otvori stare rane.

- Shvativši da u Ukrajini njihovi planovi propadaju, zapadna alijansa je odlučila da pocepa ranu koja je zarastala na Balkanu. A dvostruko je uvredljivo što su na jednoj od strana, na koju huška NATO, kosovski muslimani. Zvanični razlog izbijanja sukoba je toliko smešan i banalan da nema sumnje u podstrekivanje spolja - istakao je Kadirov.

Naveo je da Zapad zagovara sukobe na Balkanu, dok će njihovi građani živeti u miru.

- Dok će se Balkan boriti među sobom, ceo Zapad će stajati iza i davati patrone, ali živeti u miru, povremeno protestujući protiv kršenja prava satanista, diktirajući svoje prioritete svetu. Zapamtite, za pristalice Sotone je korisno da vernike suprotstave među sobom pod bilo kojim izgovorom - dodao je on.

On je pozvao Srbe i Albance da razmišljaju o svojoj budućnosti.

- Pozivam Srbe i kosovske Albance da izbace NATO iz jednačine i razmišljaju o svojoj budućnosti. I tada će doći do razumevanja problema i njegovog rešenja. Postoje odlični primeri suživota u harmoniji različitih vera i nacionalnosti. Ali nema primera dobrog suživota sa NATO intervencionistima - zaključio je čečenski lider.

Na severu Kosova i Metohije počelo je uklanjanje barikada, javljaju mediji.

Barikada u mestu Gornje Jarinje na putu ka administrativnom prelazu Jarinje, je gotovo uklonjena, a uklanjaju se i druge barikade koje su Srbi postavili u nedelju uveče u znak protesta zbog odluke Prištine o ličnim kartama i preregistraciji vozila.

U Gornjem Jarinju prvo su sklonjeni kamioni koji su blokirali put, i ostalo je da se ukloni šljunak koji je prosut po putu.

Očekuje se da se put u potpunosti odblokira, kako i da administrativni prelaz Jarinje ponovo profunkcionisao.

Carinski službenici ostali su sinoć na administrativnim puktovima Brnjački most i Rudnica/Jarinje, uprkos tenzijama izazvanim najnovijim odlukama političara u Prištini, saopštila je Uprava carina Srbije.

- Tokom neizvesne noći, obišao ih je direktor Uprave carina Branko Radujko i tom prilikom su ga, zajedno sa pripadnicima granične policije, detaljno informisali o situaciji na i oko punktova, u vezi sa blokadom kretanja robe i putnika, kao i sa problemima u kretanju samih službenika koji stanuju u naseljima na severu KiM - navodi se u saopštenju.

Nakon što je Priština po nalogu SAD odložila primenu odluke o preregistraciji vozila i uvođenju deklaracijskih listova, umesto srpskih ličnih karata, bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da je sada jasno ko je gazda u Prištini i ističe odlučnost Srba da se brane, te međunarodni kontekst koji je, kaže, drugačiji nego pre šest meseci.

- Vašington je gazda u Prištini i to je sad nedvosmisleno jasno, a mi o tome govorimo mesecima. Vašington je gazda i kod njega su i nož i pogača", poručio je Milivojević za Tanjug.

On je ukazao na saopštenje NATO u vezi sa tablicama, u kome se, kaže, navodi da KFOR garantuje Rezoluciju 1244, po kojoj su spremni da intervenišu.

- U tom saopštenju, koje je dosta dugačko, samo na kraju ima jedna reč koja je problematična, gde oni između ostalog pozivaju na mir i dijalog, ali i na dobre susedske odnose i to je jedini problem - rekao je Milivojević.

U mestu Rudare jutros se okupio veliki broj građana, koji su došli da protestuju protiv odluka Prištine o ličnim kartama i preregistraciji vozila.

Manji broj Srba proveo je i čitavu noć na barikadi u Rudaru, a od jutros pristiže sve veći broj građana Kosovske Mitrovice i Zvečana, javljaju mediji.

Barikada se sastoji od više kamiona sa peskom, isprečenih sa obe strane puta i građana koji stoje između njih.

Na prelazima Merdare i Končulj stvorene su dugačke kolone automobila i na izlazu i na ulazu na Kosovo.

Na ta dva prelaza je veći protok automobila zbog zatvaranja prelaza Jarinje i Brnjak. 

Prema podacima, na Merdaru su čekanja oko sat vremena na ulaz na Kosovo, dok se na izlalzu sa Kosova čeka tri sata.

Na prelazu Končulj automobili čekaju više od sat vremena. 

Nekadašnji američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel pozvao je kosovskog premijera Aljbina Kurtija da prestane da se svađa i manipuliše i poručio mu da narod Kosova želi mir. 

Grenel je na Tviteru naveo da ono što se dešava na Balkanu "nije Rusija".

What’s happening in the Balkans isn’t Russia. Whoever says this to you is trying to manipulate you.

This is about Albin Kurti trying once again to give it Serbia.

He is living in the past. The people of Kosovo want peace and jobs, Albin.

Stop picking fights.

— Richard Grenell (@RichardGrenell) July 31, 2022

- Ono što se dešava na Balkanu nije Rusija. Ko god vam ovo kaže pokušava da izmanipuliše vama. Reč je o tome da Aljbin Кurti još jednom pokušava da joj da Srbiju. On živi u prošlosti. Narod Kosova želi mir i posao, Aljbine. Prestani da se svađaš - rekao je Grenel.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković je gost jutarnjeg dnevnika na RTS gde govori o situaciji na Kosovu.

Nakon sinoćne kulminacije na severu Kosova i povlačenja odluke privremenih prištinskih vlasti o primenjivanju mera, direktor kancelarije  za Kosovo i Metohiju Petar Petković govorio je o daljim koracima Srbije u cilju deeskalacije tenzija.

Petković je rekao da je ROSU naoružan do zuba po naredbi Aljbina Kurtija da zapali bure baruta na severu Kosova. 

- Koga Priština i Albanci napadaju? Njihova jedina meta jeste predsednik Aleksandar Vučić, zato što se borimo za mir i stabilnost. U ovom teškom vremenu mi se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost i da se borimo za dijalog. Da idemo napred - rekao je Petković.

Na pitanje novinarke da li veruje da li će biti nemira u narednih mesec dana po rečima Aljbina Kurtija?

- Odličnom diplomatijom Aleksandra Vučića, mi smo pokušali da sačuvamo mir i da nađemo one koji mogu da izvrše pritisak na prištinskog premijera da ne dođe do sukoba i da se vratimo sa ivice rata - rekao je Petković.

- Jedino mesto gde se sve može rešiti jeste Brisel. Biće to velika borba. Naš cilj jeste dijalog i naše je da sačuvamo mir i stabilnost - naglasio je Petković.

Sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije jutros su osvanule sa porukama "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština".

Na bilbordima i plakatima širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana vidljive su parole "Ovo je ZSO", simboli, ali i poruke na engleskom jeziku koje promoviši ovu organizaciju.

Takve poruke istaknute su na glavnon mitrovačkom šetalištu, ma bilbordima koji se nalaze na ulazima i izlazima u četiri opštine...

Više od 9 godina i tačno 3391 dan Priština odbija da sprovede Prvi Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, a više puta prethodnih dana mogle su se čuti poruke i zahtevi Srba sa Kosova i Metohije da žele formiranje ZSO i da je to preuzeta obaveza koju Priština mora da ispuni.

Saobraćaj na administrativnom prelazu Merdare normalno funkcioniše, javlja reporter RTS-a.

Sinoć je bila kolona od pet do šest kilometra, na prelaz se čekalo sat i po vremena, ali od jutros nema gužvi, čeka se 10 minuta.

Na prelaz čekaju Albanci koji se na odmor vraćaju iz zapadnih zemalja.

Policajci su rekli da sve funkcioniše kao i ranije.

Na Jarinju nema promena u odnosu na jučerašnji dan, tu si barikade, i dalje se na sever Kosmeta ne može ni pešice, javlja reporter RTS-a.

Policija ju Rudnici jutros obaveštava  vozače  da pokušaju prelazak na alternativne prelaze.

Za sada je u funkciji samo prelaz Merdare.

Prema nekim informacija na Brnjaku i Merdaru nisu raspoređena dokumenta koji su deo mera Prištine, a tiču se srpskih ličnih karti.

Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj.

Noć je protekla mirno, manje su tenzije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Normalizovan saobraćaj na Jarinju posle 26 sati, prestala primena propratnih dokumenata na Merdaru

Izvor: RTS, 01.Avg.2022

Po nalogu SAD, Priština je za 30 dana odložila primenu odluke o preregistraciji vozila i uvođenju deklaracijskih listova umesto srpskih ličnih karata. Reporter RTS-a javlja da su uklonjene barikade koje su Srbi postavili u znak protesta na Jarinju. Posle 26 sati uspostavljen je i saobraćaj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.