Zvezda pranje dresova plaća 27 hiljada evra

Izvor: Blic, 29.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda pranje dresova plaća 27 hiljada evra

Crvena zvezda će morati u roku od 15 dana u kasu Zajednice Jelen superlige da uplati dva miliona i četrdeset hiljada dinara, što je oko 27 hiljada evra, zbog transparenta „Lazoviću stićiće te pravda koju deliš", koji se našao na severnoj tribini na meču protiv Jagodine, kao i zbog majica sa natpisom „Pravda za Uroša", koje su igrači nosili prilikom izlaska na teren pred početak pomenutog meča.



Drakče Dimitrijević, zamenik disciplinskog sudije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zajednice Jelen superlige, zbog loše organizacije ove utakmice, kaznio je klub sa maksimalnom novčanom kaznom od 600 hiljada dinara, a 11 igrača i sekretara stručnog štaba Vojislava Lalatovića sa po 120 hiljada dinara, što je, takođe, maksimalan iznos kazne za pojedince.

- Crvena zvezda je kao klub kriva što nije preduzela mere da se spreči unošenje transparenta na tribine, igrači su krivi jer su nosili majice, a sekretar stručnog štaba Vojislav Lalatović zato što je znao da će oni to učiniti, a nije preduzeo mere da ih spreči u tome - rekao je Dimitrijević. - Imali smo u vidu sve okolnosti i smatram da je kazna adekvatna. Klub ima pravo na žalbu drugostepenom organu u roku od tri dana.

Da li ste saznali ko je uneo sporne majice u svlačionicu?

- Nismo uspeli da dođemo do te informacije. Ono što znamo jeste da su delegat Đerković i sudija Mažić upozorili igrače da je izlazak sa ovim majicama zabranjen, ali su se oni oglušili o njihove reči.

Šta će se desiti ako policija utvrdi neke druge činjenice?

- Nije isključeno da policija dođe do drugih saznanja. Mi se nismo bavili time ko je ušao kod v.d. predsednika Dan Tane pre utakmice u kancelariju, ko je pretio da će zapaliti stadion, ko je polupao igračima automobile. To je posao za druge organe. Za mene je ovaj slučaj, što se tiče fudbalske organizacije, u prvom stepenu završen.

Niste hteli da izričete kazne pre saslušanja pojedinaca iz Crvene zvezde?

- Niko nije kriv dok se ne sasluša. Policija je juče, takođe, radila svoj posao, a ispred nas su bili delegat utakmice Đerković, sudija utakmice Mažić, v.d. predsednika Dan Tana, igrači Koroman i Milijaš, sekretar stručnog štaba Lalatović, trener Janevski i ekonom Milanović. Dan Tana je najavio da će se u okviru kluba pokrenuti postupak protiv određenih lica, koji su učinili propuste.

Da li ste mogli da odredite i neku uslovnu kaznu, u slučaju da se incidenti ponove?

- Izrečena kazna je utemeljena u propisima, za razliku od uslovne kazne koja ne postoji u sadašnjim propisima. Nisam se odlučio za kaznu odigravanja mečeva bez publike ili odigravanje mečeva van Beograda, jer igrači i klub, u ovom slučaju Crvena zvezda, problem ne mogu da reše bez pomoći države - rekao je Dimitrijević.

Miodrag Janković, generalni sekretar Zajednice, najavio je mogućnost da derbi između Crvene zvezde i Partizana, koji se igra u nedelju od 17 časova na „Marakani", i pored izrečenih novčanih kazni protekne bez publike.

- Policija će do petka uz sva prikupljena saznanja odlučiti da li postoje uslovi za odigravanje derbija sa publikom i predložiti određene mere. Od Crvene zvezde će se tražiti dodatne garancije, a mi se nadamo da će sve proteći onako kako želimo. Nažalost, primorani smo na ovakve korake, ali verujemo da će od predstojećeg vikenda krenuti neka lepša priča u srpskom fudbalu - rekao je Janković.

Karadžić: Zvezda ne može da se krije iza problema

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić smatra da je kazna Crvenoj zvezdi u ovom trenutku adekvatna, ali da predstavlja samo prvu fazu rešavanja „slučaja majice". Odgovorni operativci crveno-belih do četvrtka moraju da dostave Zajednici superligaša čvrste garancije da će derbi sa Partizanom biti odigran u apsolutno regularnim uslovima, sa punom bezbednošću aktera i gledalaca.

- Ljudi koji vode Zvezdu ne mogu više da se kriju iza problema, kao što su činjenice da nemaju upravu i da se ne zna ko ima kakva ovlašćenja. Moraće da preuzmu potpunu odgovornost za sve što bi moglo da se desi na utakmici u nedelju na njihovom stadionu - kaže Karadžić.

Niko ne zna ko je uneo majice u svlačionicu

Nenad Milijaš kapiten

- Posle uobičajenog zagrevanja na pomoćnom terenu, prilikom ulaska u svlačionicu video sam majice pored dresova. Dao sam izjavu u medijima da je Upravni odbor to dozvolio smatrajući da bez njihove saglasnosti majice ne mogu da budu podeljene. Moguće da nas je sudija upozorio da činimo prekršaj, ali ga ja nisam čuo.

Stojan Milanović ekonom

- Posle standardne procedure pred utakmicu i podele opreme, pojedini igrači su od mene tražili da im zamenim karampone na kopačkama, pa sam zbog toga morao da odem u drugu prostoriju. Kada sam se vratio u svlačionicu, igrači su već izašli na teren.

Vojislav Lalatović, sekretar stručnog štaba

- Bio sam u kancelariji gde se kucao protokol, tako da nisam video ko je uneo majice u svlačionicu. Kada sam upozoren od strane v.d. predsednika Den Tane, sudije i delegata da igrači ne smeju da izađu na teren sa majicama, u prolazu sam naišao na grupu igrača i pojedince iz stručnog štaba, preneo poruku, ali ne znam da li su me čuli.

Glavni krivci su ostali nekažnjeni

Oštre kazne, kao u Engleskoj, jedini su način da se huligani i funkcioneri klubova koji ih podržavaju isteraju iz fudbala, smatraju stručnjaci sa kojima je „Blic" razgovarao.

Profesor kriminologije Dobrivoje Radovanović kaže da su kazne izrečene Crvenoj zvezdi besmislene i da samo ohrabruju huligane za dalja divljanja.

- Kod nas mora da se primeni engleski sistem u borbi protiv huligana. To znači: oštre zatvorske kazne za njih i prebacivanje kluba u niži rang takmičenja, ili makar oduzimanje bodova i duga zabrana igranja pred publikom. Takvi propisi podrazumevaju za funkcionere, koji su dozvolili i potpomagali huligane, trajnu zabranu vršenja funkcija u fudbalu. Potrebne su drakonske mere da se sredi situacija u Zvezdi, koja je očigledno preplavljena kriminalom. Huliganstvo je samo deo kriminala u klubu.

Bora Banjac, nekadašnji šef Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala , kaže da se novčanim kaznama ne postiže svrha kažnjavanja.

- Glavni krivci su prošli nekažnjeno, a huligani će da nastave da divljaju. Mora im se jasno staviti do znanja da se više neće tolerisati njihovo ponašanje, kao što je urađeno u Engleskoj. Takve zakone treba primeniti u Srbiji. Istinski navijači i pravi ljubitelji fudbala više i ne dolaze na stadion zbog izazivača nereda. I ja sam navijač Zvezde i želim sa svojom porodicom da uživam u fudbalu, a ne da strepim. Zvezda ima najviše navijača u Srbiji, ali ih je grupa huligana rasterala - kaže Banjac. V.Z.C.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za sada bez odluke o 'aferi majice'

Izvor: B92, 29.Sep.2008

..Zamenik disciplinskog sudije Zajednice klubova Superlige Drakče Dimitrijević nije mogao u zakazano vreme da saopšti odluke o kaznama za Crvenu zvezdu i njene fudbalere u 'aferi majice' sa utakmice Crvena zvezda - Jagodina, zbog toga što još nije saslušao sve aktere incidenta do kojeg je došlo...

Nastavak na B92...

Crvena zvezda kažnjena sa 600.000 dinara

Izvor: RTS, 29.Sep.2008

Zamenik discplinskog sudije Zajednice klubova Super lige Drakče Dimitrijević kaznio je Crvenu zvezdu sa 600.000 dinara zbog incidenta na utakmici protiv Jagodine, kada su igrači na teren izašli u majicama sa natpison "pravda za Mišića". Svi igrači...

Nastavak na RTS...

Zvezdi kazna 2 miliona dinara zbog majica

Izvor: 24sata, 30.Sep.2008, 02:37

Crvena zvezda je kažnjena samo novčano za "slučaj majica", tako da će se nedeljni (17 sati) večiti derbi na "Marakani" ipak odigrati pred navijačima. Klub je dužan da uplati ukupno 2.040.000 dinara (600.000 dinara zbog propusta u organizaciji meča s Jagodinom).

Nastavak na 24sata...

Niko nije kriv?!

Izvor: Kurir, 30.Sep.2008

Istraga disciplinskih organa Zajednice klubova Superlige nije dala odgovor na pitanje ko je fudbalerima doneo majice s natpisom "Pravda za Uroša“ pred utakmicu Crvene zvezde i Jagodine. Sudija zajednice Dragče Dimitrijević proglasio je sekretara stručnog štaba Vojislava Lalatovića odgovornim...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.