Zima u delima naivnih umetnika (FOTO)

Izvor: BKTV News, 27.Jan.2017, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zima u delima naivnih umetnika (FOTO)

U Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini otvorena je izložba slika naivnih umetnika kojima je inspiracija bila zima.

Reč je o temtaskoj izložbi "Zima u delima naivnih umetnika", koja će biti otvorena do 20. marta, a izloženo je 18 slika iz zbirke muzeja na kojima su idilični pejzaži, zaleđeni bregovi, zavejane ulice i gradski tgovi, igre na snegu, praznični prizori, plivanje za Bogojavljenski krst...

Autor izložbe viši kustos Ivana Jovanović izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je Tanjugu da se u stvaralaštvu većine autora zima kao tema javlja kao epizoda, "dok za umetnike Desanku Petrov Morar i Pala Homonija, one predstavljaju jednu od ključnih tematskih preokupacija".

Zimski pejzaž kao osnova inspiracije dominira na slikama idiličnih prizora Ivana Lackovića, Marka Stevanovića, Srećka Mikca kao i na prepoznatljivim urbanim pejzažima Emerika Feješa, objasnila je Jovanović.

"Različiti prizori iz svakodnevnice predstavljeni su na mnogoljudim slikama punim dešavanja i života Dušana Jevtovića, na živopisnim slikama Florike Puje, Anuike Maran, Ileane Olđe i Jana Sokola.

Na slikama Marina Jonoša i Edeltraud Lehman su figurlne scene iz svakodnevnice, predstavljene u prvom planu i naglašenih dimenzija, dominiraju u zimskom pejzažu", rekla je Jovanović.

Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, čuva zbirku od preko 3.500 dela naivnih i marginalnih umetnika iz Srbije i sveta. Otvoren je svaki dan, osim ponedeljkom.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.