Zaposlenje jedina želja

Izvor: Press, 03.Jan.2011, 05:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaposlenje jedina želja

Zajednička želja učenika jagodinske Škole za decu oštećenog sluha i govora „11. maj", koji se školuju za frizere, pekare i grafičke radnike, jeste da steknu ekonomsku nezavisnost
Učenici Škole za učenike oštećenog sluha i govora „11. maj" u Jagodini imaju samo jednu želju u narednoj godini, a to je da dođu do svog parčeta sreće u životu, odnosno da se zaposle. Oni se školuju za frizere, pekare ili grafičke radnike. Ekonomska >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nezavisnost omogućiće im da se brže uklope u društvene tokove.
U istoriji ove škole, dugoj 82 godine, nikada nije bilo učenika koji su nastavili školovanje na fakultetu, ali će to sledeće školske godine pokušati Milica Đošović, koja ima oštećenje sluha.
Traženi kadrovi
- Volim posao frizera i zato sam upisala taj smer u školi. Umem sve da radim samostalno, od šišanja, preko farbanja, do feniranja. Radim u frizerskim salonima u toku raspusta, pomažem i šišam, a za to dobijam i učeničku platu. Moja želja je da imam svoj frizerski salon, ali pre toga upisaću fakultet za kozmetičare u Ćupriji - priča učenica treće godine frizerskog smera Milica Đošović (17) iz Jagodine.
Kompletan angažman profesora, vaspitača, pedagoga i psihologa u školi, tokom 12 godina koliko deca provedu u školi, usmeren je ka osamostaljivanju i, u krajnjoj liniji, zapošljavanju. Učenici te škole posao nalaze u privatnim preduzećima, iako su tu konkurencija i zahtevi poslodavca znatno izraženiji nego u državnom sektoru.
- Pored rada u školi redovno koristim svoje slobodno vreme da radim u obližnjoj grafičarskoj radnji. Lepo mi ide posao i nije mi teško ništa da naučim i uradim. Posle završetka škole vlasnik te radnje mi je obećao posao što me veoma raduje - objašnjava učenik drugog razreda grafičarskog smera Aleksandar Marković (16) iz Jagodine.

Škola preko Saveza gluvih i nagluvih lica Srbije ima povratnu informaciju o zapošljavanju i kvalitetu rada svršenih učenika. U toku prošlog leta izražena je bila tražnja za zapošljavanjem kadrova iz te škole zahvaljujući sprovođenju Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.
Čeka je posao
Učenica trećeg razreda pekarskog smera Ivana Boltažić (18) iz Petrovca kaže da voli pekarski zanat i sve ume da spremi.
- Kada odem kući mojima spremam hleb, kiflice, krofne... Kažu da je ukusno, a i učenici u školi za koje spremamo užinu su zadovoljni, jer se sve pojede. Moja porodica već je kontaktirala sa nekim pekarama u Petrovcu i čeka me posao kad se budem vratila. Veoma mi je drago zbog toga - kaže učenica Ivana Boltažić.
Škola „11. maj" nema privilegovan položaj u sistemu prosvete, već je u rangu sa svim ostalim redovnim školama u Srbiji. A od ove godine po prvi put u dugoj istoriji škole, dvoje učenika koji su završili redovnu školu upisali su se na neki od smerova škole „11. maj".

Direktorka škole Dragana Kovačević kaže da su na Međunarodnom sajmu slatkiša u „Sava centru" zauzeli značajna mesta.
- Svi su hvalili poslastičare iz Jagodine, a to su bili naši pekari. Mi smo na tržištu, plaćeni smo po broju dece koju upišemo. Što bolje rezultate imamo, imaćemo više dece i bićemo bolje plaćeni. Ove godine dobitnici smo najvećeg priznanja u prosveti, a reč je o Svetosavskoj nagradi. Kroz tu nagradu prepoznata je naša velika pozitivna energija. Problem kod škola sličnih našoj je nedostatak mesta i prostora gde bi učenici mogli kvalitetno da obave praksu i praktičnu nastavu. Državna preduzeća više ne postoje, a kod privatnika nema uslova. Zato smo opremili sve radionice za zanate, a uz to nabavljamo vrhunske sirovine za obradu - ističe direktorka Dragana Kovačević.
Pozitivne promene ogledaju se i u tome što će učenici preko svoje zadruge prodavati trećim licima proizvode koje naprave. Prve količine slatkiša naručila Industrija mesa „Juhor" za sastanak menadžera.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.