Zanat je zlatan

Izvor: RTS, 16.Jun.2015, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanat je zlatan

Izložbom esnafskih pisama i diploma Jagodinci su se vratili u zlatno doba zanata, sredinu 19. i prvu polovinu 20. veka kada su zanatlije bile nosioci privrednog razvoja. Izložba svedoči o vremenu zlatnog doba zanata i jedna je od vrednijih zbirki kalfenskih i majstorskih pisama u Srbiji.
Zarđale table i katanac na vratima bravarske radionice. Na jagodinskoj maloj pijaci gde su  nekada bile zanatlije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sada profitabilnije delatnosti.

Abadžije, terzije i kazandžije krajem 19. veka zamenili su šnajderi  i obućari, a i njih danas tek desetak. Materijali su savremeniji, ali u obućarskoj radnji Miroslava Vulića još radi mašina 
stara skoro jedan vek.
Zanat je reč turskog porekla, označava veštinu, znanje, posao i rad. Sve to i još mnogo godina školovanja i obuke da bi se od šegrta, preko kalfe steklo zvanje majstora. Majstorska i kalfenska pisma izložena u jagodinskom Zavičajnom muzeju su strukovna svedočanstva o
vrednosti, umeću i stečenom znanju.
Mirjana Todorović, istoričar umetnosti u Zavičajnom muzeju u Jagodini kaže da su nekadašnjoj Srbiji bogatije zanatlije decu slale u škole po Evropi, pa se dešavalo da majstori znaju i po nekoliko jezika, a u rodni grad su se vraćali sa novim alatima, materijalima ali i znanjem.
Zbirka esnafskih pisama je i dokument vremena u kome su zanatlije uz trgovce kreirali srpsko građansko društvo krajem 19. i početkom 20. veka.
Likovnost i dekoracija ovih specifičnih formulara govori i o potrebi za obrazovanjem i usavršavanjem bez obzira o kojoj se struci i zanatu radi. Zbog toga su predloške za pisma i diplome radili i Uroš Predić, Nikola Krasnov, Sreten Pavlović.
Izložba "Zanat je zlatan" svojevrstan je doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine  i sećanju na vreme kada je Jagodina uz Beograd, Požarevac i Šabac bila jedan od razvijenijih zanatskih centara u tadašnjoj Srbiji.
rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.