Višak činovnika u 110 opština

Izvor: RTS, 01.Nov.2009, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višak činovnika u 110 opština

U lokalnoj administraciji ima 5.648 prekobrojnih u 110 opština i gradova. U Jagodini o lokalnom trošku prkobrojni ostaju na radnim mestima. Leskovac najavljuje oštre rezove. Beograd već krenuo u racionalizaciju. Šabac bez viška.

U državnoj administraciji utvrđen je višak 3.400 činovnika, dok bi u lokalnoj bez posla trebalo da ostane 5.648 prekobrojnih.

Viška zaposlenih ima u 110 opština i gradova, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje će do kraja godine, morati da urade novu sistematizaciju u skaladu sa procenom da su na hiljadu stanovnika dovoljna četiri činovnika.

Predlog zakona daje mogućnost lokalnim vlastima i da zadrže prekobrojne, ali da ih plaćaju iz sopstvenih izvora.

Za sada je jedino gradonačelnik Jagodine, najavio da će o lokalnom trošku prkobrojni kojih u toj opštini i nema mnogo, ostati na radnim mestima.

Leskovac koji je najčešće pominjan kao grad sa glomaznom administracijom, najavljuje oštre rezove, jer više od trećine prekobrojnih nije zaposleno u osnovnim opštinskim službama.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić kaže da su oni raritet u Srbiji, jer grad ima 60 korisnika koji su u sistemu dotacije.

Leskovac ima mnoga udruženja građana, Pokret gorana koji već 30 godina nije zasadio ni jedno drvo, kao i Omladinski savet u kome rade ljudi u poznim godinama.

U lokalnoj administraciji u Srbiji, radi oko 100.000 činovnika, ova racionalizacija se odnosi na oko 38 hiljada onih čije se plate finansiraju iz opštinskih budžeta.

Opštine koje manje od 20 odsto svog budžeta pune novcem iz republičke kase, moći će da zadrže polovinu prekobrojnih.

Ankete građana ukazuju na to, da veća administracija ne znači bolju uslugu. Šabac odavno nema viška zaposlenih.

Beograd krenuo u racionalizaciju 

Gradonačelnik Beograda kaže da su u racionalizaciju viška činovnika davno krenuli, i da bi oko 4 odsto prekobrojnih otišlo i bez novog zakona.

"Angažovali smo Fakultet organizacionih nauka da uradi analizu svih naših gradskih preduzeća da bi se videlo ko je i zašto i zaista neophodan. Ne treba ni jedno preduzeće da živi na račun Beograđana, već da radi za Beograđane", rekao je Đilas. 

Gradonačelnik je rekao da kada se dobije ta racionalizacija ići će se na restrukturiranje gradskih komunalnih preduzeća.

Predlog zakona koji predviđa otpuštanje 15 odsto činovnika lokalne administracije, ne odnosi se na opštinska javna preduzeća, predškolske, školske i zdravstvena ustanove.

U 35 opština nema viška zaposlenih, zakon predviđa da iako trenutno imaju manje službenika nego što novi standard utvrđuje, do kraja 2010. godine neće biti novog zapošljavanja.

Svaka opština može da angažuje honorarce, ali ne više od 10 odsto od broja stalno zaposlenih radnika.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.