Izvor: Blic, 29.Nov.2017, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikipedija danas organizuje maraton u dopunjavanju biografija ličnosti iz SFRJ

Vikimedija Srbije i Muzej Jugoslavije organizuju danas uređivački maraton u pisanju i dopunjavanju biografija znamenitih ličnosti iz perioda SFRJ na Vikipediji na srpskom jeziku.

Maraton će se održati simbolično na nekadašnji Dan republike u Muzeju Jugoslavije, a članci na srpskoj jezičkoj verziji Vikipedije biće ilustrovani i fotografijama iz fundusa te institucije.

Akciji se pridružuje i Istorijski arhiv Jagodine, koji će za viki projekte donirati političke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << plakate iz ovog perioda.

Urednici Vikipedije, volonteri Vikimedije Srbije i zaposleni u Muzeju Jugoslavije okupiće se sutra kako bi zajedno unapredili članke na Vikipediji na srpskom jeziku o znamenitim ličnostima iz perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Zajedničkim radom ustanovljeno je da mnoge biografije nedostaju na Vikipediji, a da Muzej poseduje adekvatnu literaturu, koja je osnova za građu članaka, kao i fotografije za ilustraciju.

Uređivački maraton je zvanični početak dugoročne saradnje između Muzeja i Vikimedije, a nastaviće se programom Vikipedijanac stažista koji će biti realizovan u ovoj ustanovi u narednih mesec dana.

Urednik Vikipedije sa iskustvom radiće u ovoj instituciji kulture na digitalizaciji materijala od enciklopedijske vrednosti, koji će se potom naći na Vikipediji i drugim viki projektima, ali će pružiti i obuku zaposlenima za samostalni rad u viki okruženju, kao i na unapređenju članaka na Vikipediji na srpskom jeziku.

Saradnja Muzeja Jugoslavije i Vikimedije Srbije deo je GLAM programa (Galleries, Libraries, Arhives, Museums) koji srpski organak Zadužbine Vikimedija sprovodi u Srbiji.

U pitanju je dvosmerna saradnja sa institucijama kulture u unapređenju dostupnosti riznice kulturnog nasleđa naše zemlje na internetu, odnosno na Vikipediji.

Program GLAM dobio je podršku i Ministarstva kulture i informisanja Repubike Srbije, gde su održane inicijalne radionice i prezentacije za predstavnike muzeja, arhiva i biblioteka u Srbiji o mogućnostima doprinosa viki projektima, odnosno prisutnosti srpske kulture na internetu.

Kao rezultat ove podrške, brojne ustanove kulture se pridružuju GLAM programu širenja slobodnog znanja i kulture, pa se tako trenutno intezivno uspostavlja saradnja sa muzejima, arhivima i biliotekama širom Srbije.

Istorijski arhiv Jagodine će za početak saradnje donirati političke plakate, u Muzeju u Leskovcu se sprovodi program stažiranja, a u Muzeju Vojvodine će sredinom decembra biti održan dvodnevni seminar za predstavnike muzeja u Vojvodini.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dopuna biografija znamenitih ličnosti SFRJ na Vikipediji

Izvor: SEEcult.org, 29.Nov.2017

Vikimedija Srbije i Muzej Jugoslavije organizuju uređivački maraton u pisanju i dopunjavanju biografija znamenitih ličnosti iz perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) na Vikipediji na srpskom jeziku, simbolično na nekadašnji Dan republike, 29. novembar.

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.