Veterinari: Obavezno proverite meso na trihinelozu

Izvor: Radio 021, 23.Nov.2017, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veterinari: Obavezno proverite meso na trihinelozu

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini Zoran Rašić rekao je da je kod jedne divlje svinje, ulovljene na području Despotovca, utvrđena trihineloza i pozvao domaćinstva i lovce da obavezno daju meso na pregled.

"Zahvaljujući savesnim lovcima, meso odstreljene divlje svinje nije dospelo u promet", rekao je Rašić.

Naveo je da su klanice i objekti za klanje svinja pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << te da je gotovo isključena mogućnost da se zaraženo meso provuče i ode u promet, ali je upozorio na opasnosti prilikom klanja svinja u domaćinstvima i podsetio da je zakonska obaveza da se takvo mese odnese na pregled.

"Donose ljudi, ali je broj uzoraka od domaćinstava nezadovoljavajući, što je velika pretnja za zarazu ljudi", rekao je Rašić. Kako je naveo, na zaraženoj svinji se ne vide znaci bolesti i jedini način da se spreči zaraza ljudi je obavezan pregled uzoraka mesa.

Saradnik za mikrobiologiju instituta Dušan Simonović kaže da na pregled treba doneti parče mesa sa dijafragme. On je ocenio da je pregled jeftin i da ne postoji ni jedan razlog da se rizikuje zdravlje.

Autor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.