Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro slikar Miroslav Živković

JAGODINA - Poznati srpski naivni slikar Miroslav Živković umro je večeras u 75. godini, rečeno je Tanjugu u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, u čijoj zbirci se nalaze 42 slike ovog umetnika.

Živković je umro u Pirotu, gde je živeo i stvarao, u trenutku kada je u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, otvorena retrospektivna izložba njegovih slika.

Živković je za 53 godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kontinuiranog umetničkog rada stvorio oko 2.000 slika i manji broj vajarskih dela, među kojima su i javni spomenici, fontane, skulpture u foajeu bolnice u Pirotu, gde je radio kao rentgen tehničar, izjavila je Tanjugu direktor Muzeja u Jagodini, istoričar umetnosti Nina Krstić.

Imao je 23 samostalne izložbe i učestvovao na više od 100 kolektivnih, a radovi mu se nalaza u Hrvatskom muzeju naivne umetnosti u Zagrebu, Galeriji ZILIK u Karlovcu, Galeriji naivne umetnosti u Kovačici, Muzeju Ponišavlja u Pirotu i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, napomenula je Krstićeva.

Muzeju u Jagodini, u avgustu prošle godine, Živković je poklonio 27 slika nastalih u periodu od 1958. godine do danas, a pre toga poklonio je 15 slika, dodala je ona i istakla da je Živković dobitnik mnogobrojnih nagrada za stvaralaštvo.

Slike Živkovića "nadahnute su planinskim ambijentom, životom, običajima i koloritom folklora rodnog kraja", istakla je Krstićeva.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.